Zavrieť

Porady

Príkazná zmluva

Pekný deň.
Mám otázku, ak zamestnám, alebo poverím nejakých ľudí nejakou prácou,alebo činnosťou, môžem s nimi uzavrieť Príkaznu zmluvu podľa §724 občianskeho zákonníka?
Ak ano mám z toho ich prímu odvádzať preddavok dane, alebo je to príjem podľa §8 zákona o dani s prímov - teda ostatný príjem.
Môžu to daňové úrady zaradiť do prímu podľa §5 ak áno tak na základe čoho?,pretože to nie je zmluva podľa ZP , ale Obč.zákonníka, a ako potom zaúčtovat zrazenú dan.
Ďakujem za radu.
Usporiadat
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
babička Pozri príspevok
To veru ani presne neviem, zmluvu som nevidela len mi to tak povedala, pritom veľa cestuje - obchodné sprostredkovania, m ožno ešte budem mať možnosť do toho nahliadnuť. Mňa len ohúrili tie výdavky........
Čítali ste v tejto téme tieto príspevky ?
http://www.porada.sk/389123-post6.html príspevok číslo 6
http://www.porada.sk/389105-post5.html príspevok číslo 5
http://www.porada.sk/996917-post49.html príspevok číslo 49

Prečítajte si ešte raz dobre priložené príspevky , požiadajte dôchodkyňu
o nahliadnutie do Príkazných zmlúv a potom posúďte s podaným daňovým priznaním a najmä jej uplatnenie výdavkov .
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Ja mám pocit, že tieto príkazné zmluvy boli hlavne o sprostredkovani rôznych obchodov.Ale nakoľko sa jednalo o opakovanú činnosť, resp. pre viacerych daňovníkov, podľa mňa na to treba jednoznačne živnosť.
0 0
babička babička

babička je offline (nepripojený) babička

pracujúca dôchodkyňa
Ďakujem Vám, milé poraďáčky,lebo vidím že som uvažovala správne, ale nebola som si istá či neexistujú "aj tu nejaké výnimky".Ale je to jednoznačné a bude už len na tej dotyčnej osobe, ako sa k tomu postaví.
0 0
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Tie príkazné zmluvy mi stále vrtajú v hlave

Takže 1. časť - sumy

Takže skúsim zosumarizovať - ide mi hlavne o príkazné zmluvy ako náhodný (jednorazový) príjem, posudzované podľa &8, ods.1, písmeno a.

V prípade, že takúto zmluvu uzavrie ktokoľvek, kto je napríklad aj zamestnaný, prípadne podniká , tak do výšky 5násobku životného minima je takýto príjem podľa §9, ods1, písmeno h od dane oslobodený

Ak takúto zmluvu uzavrie dôchodca, pokiaľ jeho odmena je do polovice odpočitateľnej položky platnej v tom ktorom roku ( t.j. do polovice 19,2 násobku životného minima) a nemá žiadne iné príjmy, tak odvod dane je 0. (&46) Musí dôchodca v tomto prípade podať daňové priznanie? Zrejme áno.

Ak takúto zmluvu uzavrie študent, tak nulový dopad na dane je pre neho až do výšky odpočitateľnej položky, t.j. 19,2 násobku životného minima. Teda za predpokladu, že nemá žiadne iné príjmy.
Opäť by zrejme mal študent podať daňové priznanie.

2. časť - činnosti

Na ktoré činnosti je vhodná príkazná zmluva, pokiaľ chcem, aby to nebolo posudzované ako závislá činnosť a dotyčná osoba nie je podnikateľ?

ide o to, aby to bolo (podľa môjho názoru) naozaj jednorázova činnosť, čo nevylučuje, že ten istý človek pre mna urobí jednorazových činností viac. Dôležité je, aby túto činnosť vykonal samostatne, kedy to vyhovuje jemu (t.j. nemal pravidelný pracovný čas), podľa možnosti svojimi prostriedkami.

Napríklad ma napadá:
- synovec (bez živnosti, študent) mi odstrani z pc virusy, nainštaluje mi novy SW, zväčší RAM..... proste činnosti, ktoré ho bavia a mne prospeju. Urobí to, ked bude mať čas
- Otec mi vymaľuje firemné priestory - termín bude víkend, prinesie si vlastné náradie, ja zabezpečím podľa jeho pokynov iba farbu
- Mama po maľovaní poupratuje svojimi vlastnymi prostriedkami - počas mojej dovolenky napríklad
- Sused opraví moje pokazené auto, vozík, .... akékoľvek zariadenie, ktoré môže potrebovať opravu ale nepotrebuje záručný servis. Alebo ma napríklad kvoli poruche odtiahne zo susedného mesta
- známa mi dohodí super obchod so svojou vzdialenou príbuznou, ku ktorej som sa nevedela dlhodobo dostat
- študent mi napríklad v rámci SOČ navrhne perfektnú reklamnú kampaň, ktorá sa osvedčí - robí to doma, na svojom PC, vo svojom voľnom čase
- napríklad zhotovenie netradičného reklamného pútača
1 0
babička babička

babička je offline (nepripojený) babička

pracujúca dôchodkyňa
Tak toto je dokonalé vysvetlenie princípu príkaznej zmluvy. Verím, že to pomôže aj mnohým ďalším,ktorí budú mať pochybnosti ako ja. Bohužiaľ tá moja známa má od tohto hodne ďaleko opačným smerom.
0 0
mkiboo mkiboo

mkiboo je offline (nepripojený) mkiboo

Dobry den,

moze aj student medzi 15 a 18 rokom(ukoncenna povinna dochadzka) pracovat na prikaznu zmluvu bez akychkolvek obmedzeni alebo dodatkov? A ak spolu s tym podpise aj vyhlasenie o zdaneni prijmov a ma prijem do 2025e tak nemusi podavat ani danove priznanie? Alebo v takomto pracovnom pomere platia pre tuto vekovu skupinu ine pravidla?

Dakujem
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať