Zavrieť

Porady

Ako na ALFU?

Zdravim vsetkych,

som uplny novacik, mimochodom. Takze mozno sa vam moj problem bude zdat trivialny, ale v kazdom pripade poprosim o radu.
Viem, teda myslim ze viem, ze aj ked nie som platitelom, tak napr. do nakladov na benzin na prevadzkovu reziu si mozem dat iba cenu bez DPH, ale mne sa do tej kolonky ze DPH neda dostat. Pomozte prosim.
Zuzu
Usporiadat
Lianka Lianka

Lianka je offline (nepripojený) Lianka

žena, matka, samoživiteľka... ...viac
Ahoj veronka,
zavazky ok. Ja davam spolu do jedneho ciselneho radu odvody ZP a SP. Zvlast mam ciselny rad na vsetky dane (dph, dan z prijmu, dan z MV a pod.).

Banka, dosle faktury - ok. Ak mam aj ine pohladavky, napr. zo zmluv bez faktury, davam zvlast ciselny rad.

Co sa tyka cenin, ja som akosi pochopila, ze by mali byt uctovane samostatne, samostatny ciselny rad. Zdalo sa mi lepsie, prehladnejsie, vytvorit samostatnu "pokladnu". Pri inventarizacii si ju mozem vytlacit a lahko porovnam pohyby a stav s knihou cenin.
0 0
veronkaj veronkaj

veronkaj je offline (nepripojený) veronkaj

Dobrý deň poraďáci
prosím poradte mi ako mám správne zaúčtovať:
szčo platca dph prišiel v oktobri na konci - teraz prišiel výpis z banky preplatok z RZZP za rok 2008.
preplatok na RZZP bol 13,95 Eur a na účet prišlo teraz neviem presne tuším 11,92
prosím ako to správne zaúčtovať????
- určite je to príjem iný ale kedže poslali menej príde ešte predpokladám doklad že tam zrazili daň, takže kam to v JU mám dať príjem iný ovplyvňujúci základ dane??? teda kam a potom ten rozdiel 2,- ako zrážkovú daň kaM???

ďakujem, určite aj iným to prišlo v tomto období.
0 0
lenkam68 lenkam68

lenkam68 je offline (nepripojený) lenkam68

Prikladám postup účtovania:
zdroj: Daňový a účtovný poradca podnikateľa - ročník 2009, číslo 14, str. 62
www.epi.sk

II. Postup u daňovníkov s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov

1. Postup pri vysporiadaní preplatku

Vrátený preplatok z ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2008 podnikateľovi alebo inej samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorý súvisel s príjmami z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov, je zdaniteľným príjmom v roku 2009. Zdravotná poisťovňa vypláca preplatok priamo poistencovi, resp. daňovníkovi.

V zmysle § 43 ods. 3 písm. l) zákona o dani z príjmov zo zaplateného poistného na verejné zdravotné poistenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcom zdaňovacom období príjem podľa § 6, vráteného zdravotnou poisťovňou, vyberie zdravotná poisťovňa daň zrážkou. Zrážku vykoná zdravotná poisťovňa pri výplate, poukázaní alebo pri pripísaní úhrady v prospech poistenca a poistencovi vyplatí preplatok znížený o zrazenú daň.

Daňové a účtovné vysporiadanie preplatku závisí od spôsobu uplatňovania výdavkov

a) Pri uplatňovaní preukázateľne vynaložených daňových výdavkov je daňovník povinný o vrátenom preplatku účtovať vo svojom účtovníctve alebo v daňovej evidencii, ktorú vedie v zmysle § 6 ods. 14 zákona o dani z príjmov. Za daňový príjem sa považuje celá suma preplatku z ročného zúčtovania zdravotného poistenia, t. j. vrátane zrazenej dane z príjmov. Zdravotná poisťovňa vráti preplatok znížený o zrazenú daň, preto v rámci uzávierkových účtovných operácií je potrebné v peňažnom denníku upraviť príjmy v zdaňovacom období, v ktorom došlo k vybraniu dane, tak, aby v zmysle § 4 ods. 6 a § 17 ods. 4 zákona o dani z príjmov sa prijatý preplatok zahrnul do základu dane a od výslednej daňovej povinnosti sa poisťovňou zrazená daň odpočítala, pretože:

podľa § 4 ods. 6 sa príjem, z ktorého sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, zahŕňa do základu dane, ak vybratím zrážky nie je splnená daňová povinnosť alebo ak daňovník, ktorý nie je povinný tieto príjmy účtovať, využil možnosť odpočítať daň vybranú zrážkou ako preddavok na daň podľa § 43 ods. 7,
podľa § 17 ods. 4 súčasťou základu dane ja aj príjem, z ktorého sa daň vyberá zrážkou podľa § 43, ak vybratím zrážky nie je splnená daňová povinnosť alebo ak daňovník, ktorý je fyzickou osobou, nie je povinný tento príjem účtovať, využil možnosť odpočítať daň vybratú zrážkou ako preddavok na daň podľa § 43 ods. 7.
Preplatok z ročného zúčtovania sa účtuje v knihe pohľadávok ako pohľadávka voči príslušnej zdravotnej poisťovni v sume zistenej pri ročnom zúčtovaní, pričom dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň 30. 6. 2009. Príjem preplatku sa v peňažnom denníku účtuje dňom prijatia preplatku v zmysle § 4 ods. 6 písm. d) tretieho bodu postupov účtovania ako príjem ovplyvňujúci základ dane v členení ostatné príjmy vo výške skutočne prijatej sumy. Úprava základu dane o zrazenú daň sa v peňažnom denníku vykoná prostredníctvom účtovných uzávierkových operácií v zmysle § 8 ods. 4 písm. a) bod 1a postupov účtovania. Účtovanie v peňažnom denníku v deň prijatia preplatku ako príjem ovplyvňujúci základ dane v celkovej výške vykázaného preplatku a zároveň ako výdavok neovplyvňujúci základ dane vo výške zrazenej dane nie je z hľadiska postupov účtovania správne, pretože skutočný príjem od zdravotnej poisťovne je vždy vo výške preplatku zníženého o zrazenú daň a o povinnosti odvodu zrážkovej dane je povinná účtovať zdravotná poisťovňa.

Pri vrátení preplatku príslušná zdravotná poisťovňa pošle poistencovi oznámenie, v ktorom uvedie:

celkovú výšku preplatku,
výšku preplatku podliehajúcu zrážkovej dani podľa § 43 ods. 10 zákona o dani z príjmov,
výšku zrazenej dane,
výslednú sumu poukázanú poistencovi.

PRÍKLAD č. 7:
Podnikateľ s príjmami podľa § 6 zákona o dani z príjmov účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva vykázal v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia za rok 2008 preplatok vo výške 82,90 eura. Preplatok musí povinne zahrnúť do zdaniteľných príjmov a účtovať o ňom. V knihe pohľadávok k 30. 6. 2009 na základe ročného zúčtovania zdravotného poistenia zaúčtuje vznik pohľadávky voči zdravotnej poisťovni vo výške 82,90 eura. O povinnosti odvodu zrážkovej dane účtovať nebude, je to povinnosťou zdravotnej poisťovne. Zdravotná poisťovňa mu prevodom na účet dňa 25. 9. 2009 vrátila preplatok znížený o zrazenú daň (15,75 eura), t. j. 67,15 eura. V peňažnom denníku na základe výpisu z bankového účtu zaúčtuje v deň pripísania platby príjem ovplyvňujúci základ dane – ostatný príjem a zároveň v knihe pohľadávok zaúčtuje zánik pohľadávky. V rámci účtovných uzávierkových operácií za rok 2009 bude musieť do ostatných príjmov doúčtovať sumu zrazenej dane vo výške 15,75 eura. Do príjmov podľa § 6 bude započítaný celkový preplatok, zrazená daň sa v daňovom priznaní za rok 2009 vykáže ako preddavok na daň a odpočíta sa od celkovej daňovej povinnosti. Oznámenie od zdravotnej poisťovne bude prílohou k daňovému priznaniu.

Peňažný denník:
Dátum Popis Peňažné prostriedky Príjmy ovplyvňujúce ZD
Príjmy Výdavky Príjmy celkom Ostatné príjmy
25. 9. 2009 Preplatok z RZZP 67,15 67,15 67,15
31. 12. 2009 Doúčtovanie dane 15,75 15,75

Kniha pohľadávok:
Dátum
vystavenia Číslo Odberateľ Suma Splatná
dňa Úhrada
Dátum Forma
30. 6. 2009 RZZP Všeobecná ZP 82,90 31. 10. 25. 9. BÚ
Za predpokladu, že v roku 2009 dosiahne príjmy z podnikania vo výške 20 155 eur (včítane preplatku z ročného zúčtovania 82,90 eura) a výdavky vo výške 14 900 eur, bude výpočet dane nasledovný:
• základ dane: 20 155 - 14 900 = 5 255 eur
• nezdaniteľná časť: 4 025,70 eura
• znížený základ dane: 1 229,30 eura
• daň: 233,56 eura
• preddavok na daň: 15,75 eura
• daň na úhradu: 217,81 eura
V prípade, že základ dane by bol nižší ako nezdaniteľné časti, podnikateľ by mal nárok na vrátenie poisťovňou zrazenej dane.
Pri výpočte vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa na účely ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2008 vychádzalo zo základu dane z príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 zákona o dani z príjmov okrem vyňatých príjmov dosiahnutých v roku 2008. Do príjmov v roku 2009 bude zahrnutý aj preplatok z ročného zúčtovania za rok 2008. Z uvedeného vyplýva, že preplatok z ročného zúčtovania zdravotného poistenia ovplyvňuje vymeriavací základ samostatne zárobkovo činnej osoby pre výpočet výšky poistného.

Je to rozsiahly článok, sú tam priložené viaceré príklady.
Naposledy upravil lenkam68 : 18.11.09 at 09:01
0 0
sarita sarita

sarita je offline (nepripojený) sarita

No to sú učiteľky na VŠ, samozrejme, že do nákladov ide celá suma aj s DPH. Aj moja dcéra chodí na VŠ a učiteľka im tvrdila, že dańový bonus bol vlani 20 € a teraz je ten čo bol vlani, neviem presne 19,... € a keď som to dcére hovorila, že to je blbosť, tak sa so mnou hádala, že im to povedala učiteľka, lenže nie vždy majú učitelia pravdu.
0 0
Lianka Lianka

Lianka je offline (nepripojený) Lianka

žena, matka, samoživiteľka... ...viac
sarita Pozri príspevok
No to sú učiteľky na VŠ, samozrejme, že do nákladov ide celá suma aj s DPH. Aj moja dcéra chodí na VŠ a učiteľka im tvrdila, že dańový bonus bol vlani 20 € a teraz je ten čo bol vlani, neviem presne 19,... € a keď som to dcére hovorila, že to je blbosť, tak sa so mnou hádala, že im to povedala učiteľka, lenže nie vždy majú učitelia pravdu.
sarita, nerozumiem velmi, na ktory prispevok reagujes. Danovy bonus od 6/2009 bol 19,32 EUR a od 7/2009 je 20,00 EUR.

Nie vzdy maju ucitelia pravdu - vlastna skusenost.
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

Ahojte, chcela by som sa spýtať na nahrávanie pohľadávok v Alfe. Sme platca DPH, robíme kurzy a tie si nahrávam do pohľadávok podľa žiakov. DPH odvádzam na základe Príjmového pokladničného dokladu vtedy ked žiak zaplatí, nakoľko platia po častiach a kurz trvá dlhšie. Ako to mám nahrať do pohľadávok? Rozdeliť sumu na základ a DPH, ked to nechcem dať hned do DPH ale až potom na základe PPD? Ďakujem za odpovede.
0 0
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

ALEXOLIVER Pozri príspevok
Ahojte, chcela by som sa spýtať na nahrávanie pohľadávok v Alfe. Sme platca DPH, robíme kurzy a tie si nahrávam do pohľadávok podľa žiakov. DPH odvádzam na základe Príjmového pokladničného dokladu vtedy ked žiak zaplatí, nakoľko platia po častiach a kurz trvá dlhšie. Ako to mám nahrať do pohľadávok? Rozdeliť sumu na základ a DPH, ked to nechcem dať hned do DPH ale až potom na základe PPD? Ďakujem za odpovede.
Do pohľadávok nahráš OF tak ako ju vystavíš. Ak vystavíš OF, tak DPH si povinná odviesť v danom mesiaci (ak ste mesačný plátca) a nie až potom keď žiak zaplatí. To robíš špatne.
Ak žiak platí postupne v hotovosti, tak OF bude uhrádzaná postupne = čiastkovo.
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

Ale ja nevystavujem faktúry, ale príjmové pokladničné doklady, na porade mi tak bolo poradené. Vraj žiak nie je zdaniteľná osoba (podnikateľ ani firma) a tak nemusím vystavovovať OF, stačia len príjmové pokladničné doklady, nakoľko žiaci platia postupne, po čiastkach, niekedy aj celý rok. Podľa týchto PPD potom odvádzam DPH.
0 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
ALEXOLIVER Pozri príspevok
Ahojte, chcela by som sa spýtať na nahrávanie pohľadávok v Alfe. Sme platca DPH, robíme kurzy a tie si nahrávam do pohľadávok podľa žiakov. DPH odvádzam na základe Príjmového pokladničného dokladu vtedy ked žiak zaplatí, nakoľko platia po častiach a kurz trvá dlhšie. Ako to mám nahrať do pohľadávok? Rozdeliť sumu na základ a DPH, ked to nechcem dať hned do DPH ale až potom na základe PPD? Ďakujem za odpovede.
Zákon o dani z pridanej hodnoty

§ 19
Daňová povinnosť
pri dodaní tovaru a služby
Na začiatok

(1) Daňová povinnosť vzniká dňom dodania tovaru. Dňom dodania tovaru je deň, keď kupujúci nadobudne právo nakladať s tovarom ako vlastník. Pri prevode alebo prechode nehnuteľnosti je dňom dodania deň odovzdania nehnuteľnosti do užívania, ak je tento deň skorší ako deň zápisu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností. Pri dodaní stavby na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy je dňom dodania deň odovzdania stavby. Pri dodaní tovaru podľa § 8 ods. 1 písm. c) je dňom dodania tovaru deň odovzdania tovaru nájomcovi.

(2) Daňová povinnosť vzniká dňom dodania služby.
Ak je služba dodaná zahraničnou osobou z iného členského štátu alebo z tretieho štátu a osobou povinnou platiť daň v tuzemsku je príjemca služby podľa § 69 ods. 2 až 4, daňová povinnosť vzniká dňom vyhotovenia faktúry; ak faktúra nie je vyhotovená do konca tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola služba dodaná, daňová povinnosť vzniká posledným dňom tretieho kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola služba dodaná.


(4) Ak je platba prijatá pred dodaním tovaru alebo služby, vzniká daňová povinnosť z prijatej platby dňom prijatia platby.


§ 71
Faktúra pri dodaní tovaru a služby v tuzemsku
Na začiatok

(1) Pri každom dodaní tovaru a dodaní služby v tuzemsku pre zdaniteľnú osobu a pre právnickú osobu, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, je platiteľ povinný vyhotoviť faktúru. Platiteľ je povinný vyhotoviť faktúru aj v prípade, ak je platba prijatá pred dodaním tovaru a predtým, ako je poskytovanie služby skončené. Platiteľ vyhotoví faktúru najneskôr do 15 dní od vzniku daňovej povinnosti. Ak v kalendárnom mesiaci vznikne platiteľovi daňová povinnosť prijatím jednej alebo viacerých platieb a zároveň aj dodaním tovaru alebo dodaním služby, na ktoré prijal jednu alebo viac platieb, môže platiteľ vyhotoviť jednu faktúru, a to najneskôr do 15 dní od vzniku poslednej daňovej povinnosti vzťahujúcej sa na toto dodanie tovaru alebo dodanie služby v tomto kalendárnom mesiaci. Platiteľ nie je povinný na účely dane vyhotoviť faktúru, ak ide o tovar alebo službu, ktorá je dodaná s oslobodením od dane podľa § 28 až 42.



To znamená , vystavíte Faktúru v deň , kedy Vám žiak zaplatí/predpokladám že FA nevystavujete vopred a platia Vám na mieste / , Alfa sa spýta , že či zapísať do evidencie DPH , kliknete áno , že či zapísať do Evidencie pohľadávok ...klik áno .

Potom v peňažnom denníku vystavíte Príjmový pokladničný doklad , cez F7 vyberiete príslušnú pohľadávku a dáte uhradiť .

Týmto budete mať faktúru zapísanú aj v pohľadávkach , aj v DPH zdaniteľné obchody .


0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

Ďakujem za odpoveď. Ale musím tie faktúry vystavovať keď žiak nie je zdaniteľnou osobou? Nestačia len PPD? Ja do pohľadávok nahrám celú sumu, aby som vedela koľko mi dlží, faktúry nevystavujem, len PPd ako som už spomínala. Keď tieto PPD nahrávam do Peň. denníka, zapíšem do pohľadávok aj do DPH? Je to takto nesprávne? Keby som vystavovala faktúry podľa platieb, nevedela by som koľko mi dlží, a zase vystavovať faktúry na celú sumu nemá význam, ked kurz trvá aj tri mesiace...
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

prosím Vás vedel by mi ešte niekto poradiť?
0 0
Lianka Lianka

Lianka je offline (nepripojený) Lianka

žena, matka, samoživiteľka... ...viac
Ja som vzdy za faktury, je to cistejsie - je jasne, o aku sluzbu sa jednalo, pre koho, kto sa zucastnil, kolko hodin, za kolko EUR. Na základe čoho účtujes v pohľadávkach, aký máš doklad?
0 0
manus manus

manus je offline (nepripojený) manus

Som kto som :-)
Máte prosím Vás niekto priamu skúsenosť s kontokorentným účtom v ČSOB a dvoma výpismi? Na BU mám zostatok 0, kontokorentný som si nahodila ako nový účet (typ dokladu úver) a tam mám aktuálny mínusový zostatok. No neviem, ako to vyriešiť v Knihe záväzkov, aké sumy tam mám mať, kedy mám dať úhradu záväzku...
Vie mi niekto poradiť, pjosííím
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

pre Lianku: do pohľadávok to nahrám podľa Matričnej knihy, to je kniha kde sa zapisujú všetci žiaci s ich údajmi aj s celkovou cenou, ide o žiakov ktorí si robia vodičský výcvik. Tam sa zapisujú aj úhrady ručne, ale do ALFY to nahodím do pohľadávok, aby som mala celkovú evidenciu aj sumu dlžníkov. Na vystavovanie faktúr som sa pýtala už dávnejšie na porade, bolo mi poradené že netreba, nakoľko žiak nie je zdaniteľná osoba, s čím som súhlasila. Žiakovi dáme PPD, nepotrebuje faktúru. Je to u nás dosť komplikované, nakoľko tie kurzy teda jazdy si žiaci niekedy robia veľmi dlho, poväčšine až do dňa skúšok, ktoré majú niekedy aj o pol roka alebo rok, teda zdaniteľné plnenie trvá do dňa skúšok. Postupne platia čiastočné úhrady, na ktoré vždy dostanú PPD a ja odvediem DPH.
0 0
Lianka Lianka

Lianka je offline (nepripojený) Lianka

žena, matka, samoživiteľka... ...viac
ALEXOLIVER Pozri príspevok
Na vystavovanie faktúr som sa pýtala už dávnejšie na porade, bolo mi poradené že netreba, nakoľko žiak nie je zdaniteľná osoba, s čím som súhlasila. Žiakovi dáme PPD, nepotrebuje faktúru.
Hej, suhlasim, ze netreba. Ja sa ale na to pozeram zo strany uctovnicky - lepsie sa mi uctuje, ked mam jasnu fakturu a jasnu uhradu. Prave rozmyslam, ako uctujes tie pohladavky, ked ste platitelom DPH a hovoris, ze mnohi platia priebezne - t. j. k zdanitelnym plneniam dochadza postupne - neviem si to predstavit.

V knihe záväzkov mas jeden zaväzok na celu sumu a potom postupne uhradzas? (vzdy prislusny zaklad + DPH, a ake datumy?)
Alebo viac riadkov v knihe zaväzkov vo výške jednotlivých platieb? (zaklad a DPH).

Ja by som to pre moj osobny prehlad riesila cez tie faktury - ku kazdej uhrade by som vystavila danovy doklad - fakturu na prijatu zalohu. Kedze mas tu pomocnu evidenciu - Matricnu knihu, vies, kolko by ti mal ziak zaplatit za cely kurz - posledna faktura by bola vyuctovacia minus zaplatene zalohy. Aby som vedela, kolko mi ma este zaplatit, by som si urobila tab. napr. v Exceli, kde by som od celkovej sumy odpocitavala zalohy.

Ale to ber len ako taku moju uvahu .
0 0
andreaS andreaS

andreaS je offline (nepripojený) andreaS

a co tak daku jednoduchu zmluvu so splatkovym kalendarom? a podla splatok vlastne odvadzat dph...
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

Ďakujem za odpoveď Lianka. Ako som povedala, je to veľmi komplikované u nás, hlavne to zdaniteľné plnenie. Každý jeden žiak to má individuálne, nakoľko každý to odjazdí za inú dobu. Cena je stanovená za celý kurz, ktorý obsahuje vyučovanie v škole, autocvičisko, údržbu a 16 praktických jázd. Teda my im nefakturujeme za každú jazdu, ale dopredu vedia sumu, ktorú si postupne splácajú, každý individuálne a podľa možností. Kurz vlastne ukončia poslednou jazdou, ktorá je väčšinou deň pred skúškou a vtedy aj všetko doplatia. Teda posledná jazda je podľa mňa ukončenie teda dátum zdaniteľného plnenia, ale ja odvádzam DPH podľa platieb, teda už aj predtým. Faktúry mi nevyhovujú, lebo by som nemala prehľad koľko mi dlžia, takto si do knihy pohľadávok nahrám celú sumu kurzu, a podľa PPD si tam úhrady nahrávam, mám teda viac úhrad pri jednom. Asi to bude lepšie s tými zmluvami a splátkový kalendár bude pri každom individuálny podľa úhrad. Ďakujem za Váš čas a trpezlivosť.
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

a nemáte prosím Vás niekto typ jednoduchej splátkovej zmluvy pre súkromné osoby? Hľadala som ale nič také vhodné som nenašla. Ďakujem pekne.
0 0
Manual Manual

Manual je offline (nepripojený) Manual

ALEXOLIVER Pozri príspevok
a nemáte prosím Vás niekto typ jednoduchej splátkovej zmluvy pre súkromné osoby? Hľadala som ale nič také vhodné som nenašla. Ďakujem pekne.
Myslím že si to sama komplikuješ. A splátkové zmluvy budú menej pracné ? A koľko ľudí je vlastne v jednom kurze. Nech je ich 20. Koľko by si vystavila denne faktúr 10 ks alebo 15 ks ? Veď v Alfe je to otázka 2 minút pre jednu faktúru aj s PPD. Pokiaľ budú žiaci študovať, tak ty máš pre každého dávno všetko pripravené a ešte ti zostane čas aj na kávu...
A k tomu sledovaniu. Sprav si tabuľku v exceli dáš tam každého účastníka kurzu, hore dáš cenu kurzu a po úhrade každej Fa budeš odpočítavať a budeš mať prehľad koľko ti je kto ešte dlžny. A vlastne načo ti je sledovanie ? Ved každý účastník má absolvovať napr 30 hodín, to si eviduje učiteľ. Učiteľ predsa rozhodne že už má kurz ukončený = absolvoval všetko. Ak všetko absolvoval, musí mať všetko zaplatené, lebo ako si písala po každej hodine sa platí. Predsa učiteľ vie, že ešte má absolvovať napr. 15 hodín atď. Ty len za každú hodinu alebo dvojhodinu inkasuj.
Nekomplikuj si to.
Naposledy upravil Manual : 20.11.09 at 17:58
0 0
veronkaj veronkaj

veronkaj je offline (nepripojený) veronkaj

prosím mám alfu od marca tohto roku a teraz vzhľadom k tomu, že sa blíži koniec roku vás prosím o radu.

- keď účtujem dph kvartálne a prídu faktúry napr. za telefon okolo 8.1.2010 s plnením v 12/09 ako to mám urobiť v alfe aby mi to dph zohľadnilo vo výkaze za 4Q/09??
pretože zaevidovať by sa mala už v novo založenom roku 2010 ako prišlá faktúra ale s plnením v 12/09 a kedže to budú dva samostatné účtovné roky ako to tam dostanem. ako to mám urobiť v účtov. 2009 aby som tam mala dph. z tej fa??

- a prosím do záväzkov na konci roku teda sú :
- všetky neuhradené fa do 31.12.2009 = ošlé faktúry
- predpisy zdrav. a soc. poistenia za 12/09
- predpis na dph za 4Q/09
- predpis dane za mot. vozidlá so súčastnou sumou aká teraz platí
- predpis celkového DP za rok 2009 tiež??????

Ďakujem
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať