Zavrieť

Porady

Podpora v nezamestnanosti

Dobry den

Bol som zamestnany 3 roky a 16 dni v jednej sukromnej firme. Teraz som sa zaregistroval na urade prace a tam mi povedali, ze budem dostavat podporu, ktora bude 50% z mojho priemerneho mesacneho zarobku tusim (takto nejako som si to zapamätoval,).
Len by som chcel vediet, ze ci sa to pocita z hrubeho platu alebo cisteho.

Dakujem za Vasu odpoved
Usporiadat
Téma je uzavretá.
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Jana Motyčková Pozri príspevok
Úhrn VZ na poistenie v nezamestnanosti za tri kalendárne roky spätne od dátumu zaevidovania na ÚP (zo zamestnania + z dobrovoľného poistenia)
deleno
počet dní poistenia v nezamestnanosti mínus dni za ktoré sa poistenie neplatilo (napr.PN) mínus dni, kedy bolo poistenie prerušené alebo poistenie netrvalo (neplatená PN, dni medzi dvomi pracovnými pomermi, neplatené voľno a pod.)
Z toho 50% je dávka v nezamestnanosti na 1 deň.
ešte jedna otázka, prečo sa sledujú posledné 3 roky, keď sa v §104 píše:

(1) Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie (ďalej len "evidencia nezamestnaných občanov") bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky, ak tento zákon neustanovuje inak.

Môžte mi to vysvetliť, pls?
0 0
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

janaGT Pozri príspevok
ešte jedna otázka, prečo sa sledujú posledné 3 roky, keď sa v §104 píše:

(1) Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie (ďalej len "evidencia nezamestnaných občanov") bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky, ak tento zákon neustanovuje inak.

Môžte mi to vysvetliť, pls?
§ 108
Výška dávky v nezamestnanosti

Na začiatok

(1) Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu.

(2) Denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti alebo poistné na výsluhový príspevok podľa osobitného predpisu, 2) dosiahnutých v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu poistenca uvedeného v § 104 ods. 1 a 3 je obdobie troch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti, a poistenca uvedeného v § 104 ods. 2 je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti podľa § 140 alebo poistné na výsluhové zabezpečenie podľa osobitného predpisu.2) Denný vymeriavací základ sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.

(3) Ak v rozhodujúcom období podľa odseku 2 nie sú tri roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 1, alebo nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti poistenca uvedeného v § 104 ods. 2, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia.

(4) Denný vymeriavací základ na určenie výšky dávky v nezamestnanosti je najviac vo výške určenej ako podiel trojnásobku všeobecného vymeriavacieho základu a čísla 365. Denný vymeriavací základ podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
3 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Mám pred sebou brožúru zo SP, vytlačená marec 2010, Dávka v nezamestnanosti, tu sa píše:
Kto môže dostávať dávku v nezamestnanosti:
od 1.septembra 2010 bude stačiť, ak žiadateľ o dávku v nezamestnanosti vykáže aspoň dva roky poistenia v nezam. v období posledných troch rokov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
2 0
Andyke Andyke

Andyke je offline (nepripojený) Andyke

Novela zákona od 1.9.2010 tu :
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/de...01&Rocnik=2010
5 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Odpoveď zo stránky SP:

Dobrý deň,
posielame Vám odpoveď na Vašu otázku:
Vznikne nárok na podporu v nezamestnanosti ku dňu 1.9.2010 v tomto prípade?
Pracovné pomery:
10.6.2002 - 31.8.2006 spol. A
8.8.2006 - 3.5.2010 spol. B
Práceneschopnosť:
28.12.09 - 23.3.2010
24.3.2010 - 30.4.2010
od 28.1.2010 prerušenie poistenia podľa § 26/3 zák. 461/2003.
Zároveň od 1.5.2010 založené dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.
Ďakujem.

Odpoveď:
Dobrý deň prajeme.

V zmysle zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky, t.j. 1 095 dní, alebo poistencovi, ktorý po skončení výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní, nebol povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca. Rok poistenia v nezamestnanosti je 365 dní poistenia v nezamestnanosti.
Z uvedeného vyplýva, že na nárok na dávku v nezamestnanosti pod ľa §104 ods.1 zákona o sociálnom poistení je potrebné splniť dve podmienky, a to dobu poistenia v nezamestnanosti v dĺžke 1095 dní a zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie.
Na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti podľa § 104 ods. 2 zákona o sociálnom poistení sa vyžaduje splnenie troch podmienok:
- zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po skončení výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na dobu určitú,
- dosiahnutie doby poistenia najmenej v rozsahu 730 dní z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti a
- neexistencia povinného poistenia v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie (pracovného pomeru na neurčitý čas).
Na základe uvedeného sa poistencovi v pracovnom pomere obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti zhodnot í na účely nároku na dávku v nezamestnanosti ako obdobie poistenia v nezamestnanosti (posudzované obdobie), avšak pri výpočte výšky dávky v nezamestnanosti sa Vám doba, počas ktorej ste uznaný za dočasne práceneschopného, z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu vylúči. Z uvedeného vyplýva, že ak Vám vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti, obdobie počas ktorého ste boli dočasne práceneschopná, by nemalo mať vplyv na jej výšku. Aj dni, počas ktorých ste mali prerušené poistenie sa Vám vylúčia z rozhodujúceho obdobia.
Podľa § 104 ods. 6 zákona o sociálnom poistení obdobie dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti sa započítava na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti len vtedy, ak za toto obdobie poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti najneskôr v posledný deň splatnosti poistného na poistného na poistenie v nezamestnanosti v zmysle § 143 ods. 1 zákona o sociáln om poistení, poistné je splatné do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa platí poistné. Ak deň splatnosti poistného pripadne na sobotu a na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci kalendárny deň.
Splnenie podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti sa posudzuje ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Za žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa považuje rozhodnutie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak žiadateľ ku dňu zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie splní podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti, dávka v nezamestnanosti sa prizná odo dňa zaradenia do evidencie.

Z uvedeného vyplýva, že na posúdenie nároku na dávku v nezamestnanosti je rozhodujúci deň zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Aby nárok na dávku v nezamestnanosti vznikol, žiadateľ musí mať zákonom stanovený počet dní poistenia v nezamestnanosti za obdobie pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Z informácií, ktoré ste nám poskytli vo Vašom podaní, usudzujeme, že nárok na dávku v nezamestnanosti by Vám mal vzniknúť. Reálne posúdiť Váš nárok na dávku v nezamestnanosti môže len pobočka Sociálnej poisťovne po predložení všetkých potrebných dokladov.

S pozdravom

Vaša Sociálna poisťovňa
8 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

"Na základe uvedeného sa poistencovi v pracovnom pomere obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti zhodnotí na účely nároku na dávku v nezamestnanosti ako obdobie poistenia v nezamestnanosti (posudzované obdobie), avšak pri výpočte výšky dávky v nezamestnanosti sa Vám doba, počas ktorej ste uznaný za dočasne práceneschopného, z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu vylúči. Z uvedeného vyplýva, že ak Vám vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti, obdobie počas ktorého ste boli dočasne práceneschopná, by nemalo mať vplyv na jej výšku."

Takže dni, ktoré bola zamestnankyňa na PN sa budú započítavať do sledovaného obdobia nároku na dávku v nezamestnanosti a v prípade, že vychádza aj s týmito dňami PN-ky celkom 1095 dní, nebude potrebné si doplácať dobr. PvN ?
Ja som si myslela, že dni PN sa vylučujú zo sledovaného obdobia.
0 0
Jozef Mihál Jozef Mihál

Jozef Mihál je offline (nepripojený) Jozef Mihál

Lektor - dane, mzdy a odvody a poslanec NRSR (SaS) ...viac
Presne tak, doba PN sa započítava do požadovanej doby poistenia 1095 dní, ale pri výpočte DVZ sa doba PN vylúči.
2 0
Iwett Iwett

Iwett je offline (nepripojený) Iwett

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď je podpora v nezamestnanosti vyplácaná dva mesiace a potom sa nezamestnaný zamestná, odpracuje dva mesiace a zasa je na úrade práce. Vznikne mu nárok na podporu ak má splnené 1095 za posledné štyri roky? Ak áno, v akej dĺžke? Zostávajúce 4 mesiace? Ďakujem.
0 0
saskia26 saskia26

saskia26 je offline (nepripojený) saskia26

Iwett Pozri príspevok
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď je podpora v nezamestnanosti vyplácaná dva mesiace a potom sa nezamestnaný zamestná, odpracuje dva mesiace a zasa je na úrade práce. Vznikne mu nárok na podporu ak má splnené 1095 za posledné štyri roky? Ak áno, v akej dĺžke? Zostávajúce 4 mesiace? Ďakujem.
Toto by zaujímalo aj mňa, pretože neviem, či by sa v tomto prípade uplatňoval § 104 ods. 5 a predchádzajúce zamestnanie by sa tak nezapočítalo do nároku na podporu?
0 0
Andyke Andyke

Andyke je offline (nepripojený) Andyke

Iwett Pozri príspevok
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď je podpora v nezamestnanosti vyplácaná dva mesiace a potom sa nezamestnaný zamestná, odpracuje dva mesiace a zasa je na úrade práce. Vznikne mu nárok na podporu ak má splnené 1095 za posledné štyri roky? Ak áno, v akej dĺžke? Zostávajúce 4 mesiace? Ďakujem.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-comfficeffice" /><o:p> </o:p>
§105<o:p></o:p>
(3) Poistencovi, ktorý bol vyradený z evidencie nezamestnaných občanov počas poberania dávky v nezamestnanosti a v období kratšom ako tri roky bol opätovne zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie, a to v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti.Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia v nezamestnanosti.

Takže 4 mesiace ešte dostane dávku v nezamestnanosti vo výške čo poberal predtým.
3 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
Dobrý deň. Nakoľko v tejto problematike nie som moc "zbehlá" (pretože ma moja vedúca núti robiť veci, ktoré, podľa mňa, nie sú v súlade so zákonom, rozhodla som sa ukončiť terajší PP), prosím skúsenejších a touto problematikou zaoberajúcich sa poraďákov o potvrdenie, poprípade, vyvrátenie mojich úvah:
1) PP by som chcela ukončiť výpoveďou, a výpovedná doba by mi mala skončiť 31. 07. 2010. Na úrad práce by som sa chcela ísť zaevidovať v septembri (v auguste máme naplánovanú dovolenku). Viem, že zaevidovať by som sa mala do 7 dní, ak chcem, aby moja evidencia bola od 01. 09.
Podľa zákona č. 52/2010, ktorým sa menil a doplnil zákon č. 461/2003 o sociálnom poistení, konkrétne § 104 ods. 1 - mi stačí preukázať, že v posledných 3 rokoch som bola poistená v nezamestnanosti najmenej dva roky (toto nadobudne účinnosť práve 1.9. tohto roku).
Takže, ak som v tomto zamestnaní zamestnaná od 1. 11. 2007, tak mi stačí potvrdenie z tohto posledného zamestnania (nemusím zháňať potvrdenie z predchádzajúceho zamestnania).
2) Za mesiac august budem musieť zaplatiť ZP - vo výške 44,73 Eur? Do 8 dní musím zahlásiť na ZP, že v mesiaci august som dobrovoľne nezamestnaná. VS platby bude moje RČ? Splatnosť poistenia bude 08. 09.
3) Chcela by som sa sa stať DNPO - môžem sa prihlásiť do SP už od júna tohto roku - určím si ľubovoľný VZ a z tohto zaplatím 4,4 % (minimálny je 319,58 Eur, max. 1084,55 Eur (platné do 30.6.2010, od 1.7.2010 to bude 1116,75 Eur)
4) Na SP sa prihlásim aj na dobrovoľné platenie poistenia v nezamestnanosti. Tam mi stačí prihlásiť sa od 1. 08. To zaplatím len za august (nakoľko od septembra sa zaevidujem na úrade práce ... ). Min. VZ je 319,58 Eur, max. je 2978,00 Eur - platné od 1.7.2010). Z mnou určeného VZ zaplatím potom 2%. Môžem si poistenie v nezamestnanosti platiť aj keď budem evidovaná na úrade práce?, alebo v tomto období bude platenie poistného prerušené.
5) Ak mi nemocenské poistenie skončí z titulu ukončenia PP (31.7.2010) a súčasne budem od 1. 6. DNPO, kedy mi vznikne nárok na uplatnenie nemocenských dávok z titulu PN? Musím byť DNPO 270 dní? Alebo sa do tohto obdobia počíta aj povinné poistenie? (v tomto mám trochu "guláš"). Viem, že v ochrannej lehote (42 dní, nakoľko moje poistenie trvalo viac ako 42 dní) môžem byť PN a vznikne mi nárok na nemocenské. Ale teraz mám na mysli, ak by som bola evidovaná na úrade práce, kedy by mi najskôr vznikol nárok na poberanie nemocenských dávok?
Ďakujem za pomoc a rady.
0 0
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

rodina1 Pozri príspevok
Dobrý deň. Nakoľko v tejto problematike nie som moc "zbehlá" (pretože ma moja vedúca núti robiť veci, ktoré, podľa mňa, nie sú v súlade so zákonom, rozhodla som sa ukončiť terajší PP), prosím skúsenejších a touto problematikou zaoberajúcich sa poraďákov o potvrdenie, poprípade, vyvrátenie mojich úvah:
1) PP by som chcela ukončiť výpoveďou, a výpovedná doba by mi mala skončiť 31. 07. 2010. Na úrad práce by som sa chcela ísť zaevidovať v septembri (v auguste máme naplánovanú dovolenku). Viem, že zaevidovať by som sa mala do 7 dní, ak chcem, aby moja evidencia bola od 01. 09.
Podľa zákona č. 52/2010, ktorým sa menil a doplnil zákon č. 461/2003 o sociálnom poistení, konkrétne § 104 ods. 1 - mi stačí preukázať, že v posledných 3 rokoch som bola poistená v nezamestnanosti najmenej dva roky (toto nadobudne účinnosť práve 1.9. tohto roku).
Takže, ak som v tomto zamestnaní zamestnaná od 1. 11. 2007, tak mi stačí potvrdenie z tohto posledného zamestnania (nemusím zháňať potvrdenie z predchádzajúceho zamestnania).
2) Za mesiac august budem musieť zaplatiť ZP - vo výške 44,73 Eur? Nie výška pre dobrovolne nezamestnaného je 28,92 €
Do 8 dní musím zahlásiť na ZP,áno že v mesiaci august som dobrovoľne nezamestnaná. VS platby bude moje RČ? povedia na ZP, ked urobia výmer odporúčam zaplatiť cez banku nie do pokladne.
Splatnosť poistenia bude 08. 09. ano
3) Chcela by som sa sa stať DNPO - môžem sa prihlásiť do SP už od júna tohto roku - určím si ľubovoľný VZ a z tohto zaplatím 4,4 % (minimálny je 319,58 Eur, max. 1084,55 Eur (platné do 30.6.2010, od 1.7.2010 to bude 1116,75 Eur) áno môžeš sa prihlásiť na DNP, ale môžeš si zvoliť maximálne len takú sumu čo je rozdielom medzi maximom a tvojou hrubou mzdou. Až po skončení PP môžeš si určiť maximálny VZ.
4) Na SP sa prihlásim aj na dobrovoľné platenie poistenia v nezamestnanosti. Tam mi stačí prihlásiť sa od 1. 08. Môžeš sa prihlásiť aj teraz trošku navýšiť VZ k rátaniu podpory v nezamestnanosti.
To zaplatím len za august (nakoľko od septembra sa zaevidujem na úrade práce ... ). Min. VZ je 319,58 Eur, max. je 2978,00 Eur - platné od 1.7.2010). Z mnou určeného VZ zaplatím potom 2%. Môžem si poistenie v nezamestnanosti platiť aj keď budem evidovaná na úrade práce?,Podľa mňa nie, musíš ukončiť. alebo v tomto období bude platenie poistného prerušené.
5) Ak mi nemocenské poistenie skončí z titulu ukončenia PP (31.7.2010) Ochranná lehota 42 dní zo zamestnania ti skončí 11.9.2010, dovtedy ak pôjdeš na PN tak môžeš ísť z VZ zo zamestnania. Ak by si šla na PN z DNP tak by si dostala PN len z minima teda z 319,58 €. Oplatí sa stihnúť ochrannú lehotu zo zamestnania. a súčasne budem od 1. 6. DNPO, kedy mi vznikne nárok na uplatnenie nemocenských dávok z titulu PN? Musím byť DNPO 270 dní? Nie nemusíš priráta sa k tomu ukončené poistenie zo zamestnania. Alebo sa do tohto obdobia počíta aj povinné poistenie? (v tomto mám trochu "guláš"). Viem, že v ochrannej lehote (42 dní, nakoľko moje poistenie trvalo viac ako 42 dní) môžem byť PN a vznikne mi nárok na nemocenské. Ale teraz mám na mysli, ak by som bola evidovaná na úrade práce, kedy by mi najskôr vznikol nárok na poberanie nemocenských dávok?V podstate kedykoľvek po uzavretí DNP a zaplatení. Len treba rátať s tým, že prvých 26 týždňov platenia DNP sa PN vyráta len z minima teda z 319,58 eur, až po uplynutí 26 týždnov sa PN ráta zo skutočného VZ.
Ďakujem za pomoc a rady.
v texte.
Naposledy upravil Xanti : 16.05.10 at 10:17
4 0
brčko brčko

brčko je offline (nepripojený) brčko

k otázkam od rodina:

3. môžeš sa prihlásiť na DNP aj od 1.6.2010 a môžeš si stanoviť VZ najviac 1084,55eur (zmenu na 1116.75eur môžeš dať najskôr o 6mesiacov, t.j. v novembri s účinnosťou od 1.12.2010, ak vznikne DNP 1.6.2010). Ale pozor, v čase súbehu viacerých nem.poistení t.j. v čase trvania PP a DNP sa ti bude pri výpočte nem.dávok ako vym.základ z DNP brať nie VZ 1084,55eur!!!! (z ktorého si prihlásená a z ktorého platíš), ale len rozdiel medzi aktuálnym maxim. VZ pre NP a tvojim VZ zo zamestnania
t.j. v júni rozdiel medzi 1084,55eur a tvojim VZ zo zamestnania za 6/2010 a
v júli rozdiel medzi 1116,75eur a tvojim VZ za jún. júl zo zamestnania.
Na DNP ti vznikne preplatok, ktorý si môžeš písomne vyžiadať vrátiť.
Až od 8/2010 bude tvoj VZ z DNP 1084,55eur (ak nebudeš mať prac.pomer, resp. iné povinné NP).

4. neviem, prečo sa chceš prihlasovať, máš nízky VZ v zamestnaní, chceš si trochu zvýšiť podporu?

aj počas evidovania na UP môžeš byť nadalej dobr.poist.v nezam, ale budeš musieť normálne platiť DPvN aj počas poberania dávky v nezamestnanosti. Ak platiť nechceš, tak sa treba odhlásiť. Len počas poberania nem.dávkok sa dobrov.poistenie neplatí a podpora v nezam. nie je nemocenská dávka!!!
Naposledy upravil brčko : 16.05.10 at 11:54
3 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
brčko Pozri príspevok
k otázkam od rodina:

3. môžeš sa prihlásiť na DNP aj od 1.6.2010 a môžeš si stanoviť VZ najviac 1084,55eur (zmenu na 1116.75eur môžeš dať najskôr o 6mesiacov, t.j. v novembri s účinnosťou od 1.12.2010, ak vznikne DNP 1.6.2010). Ale pozor, v čase súbehu viacerých nem.poistení t.j. v čase trvania PP a DNP sa ti bude pri výpočte nem.dávok ako vym.základ z DNP brať nie VZ 1084,55eur!!!! (z ktorého si prihlásená a z ktorého platíš), ale len rozdiel medzi aktuálnym maxim. VZ pre NP a tvojim VZ zo zamestnania
t.j. v júni rozdiel medzi 1084,55eur a tvojim VZ zo zamestnania za 6/2010 a
v júli rozdiel medzi 1116,75eur a tvojim VZ za jún.
Na DNP ti vznikne preplatok, ktorý si môžeš písomne vyžiadať vrátiť.
Až od 8/2010 bude tvoj VZ z DNP 1084,55eur (ak nebudeš mať prac.pomer, resp. iné povinné NP).

4. neviem, prečo sa chceš prihlasovať, máš nízky VZ v zamestnaní, chceš si trochu zvýšiť podporu? áno, mám nízky VZ (o nejaký ten "centík" viac ako MZ)

aj počas evidovania na UP môžeš byť nadalej dobr.poist.v nezam, ale budeš musieť normálne platiť DPvN aj počas poberania dávky v nezamestnanosti. Ak platiť nechceš, tak sa treba odhlásiť. Len počas poberania nem.dávkok sa dobrov.poistenie neplatí a podpora v nezam. nie je nemocenská dávka!!!
Ďakujem za rady. Jarmila
0 0
BOOKEE BOOKEE

BOOKEE je offline (nepripojený) BOOKEE

Dobrý deň,

asi sa tu niekde odpoveď na moju otázku aj vyskytuje, len to neviem nájsť. Poprosím o radu: k 01.05.2010 som bola vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Dôvodom bolo začatie živnosti k 01.05. 2010. Z hľadiska splnenia 6 mesiacov som mohla poberať príspevok v nezamestnanosti do 12.05.2010. Moja otázka je: môžem podať žiadosť na SP aby mi vyplatila zostatok dávky v nezamestnanosti od 01.05.-12.05.2010?
ĎAKUJEM VÁM VOPRED
0 0
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

BOOKEE Pozri príspevok
Dobrý deň,

asi sa tu niekde odpoveď na moju otázku aj vyskytuje, len to neviem nájsť. Poprosím o radu: k 01.05.2010 som bola vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Dôvodom bolo začatie živnosti k 01.05. 2010. Z hľadiska splnenia 6 mesiacov som mohla poberať príspevok v nezamestnanosti do 12.05.2010. Moja otázka je: môžem podať žiadosť na SP aby mi vyplatila zostatok dávky v nezamestnanosti od 01.05.-12.05.2010?
ĎAKUJEM VÁM VOPRED
Podľa mňa, vyradením strácaš nárok na dopl. podpory.
0 0
rodina1 rodina1

rodina1 je offline (nepripojený) rodina1

Som jedna z vás
Ja len doplním citáciou zákona o sociálnom poistení:
§ 105<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-comfficeffice" /><o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
(1) Poistencovi, ktorý splnil podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti, nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká odo dňa zaradenia do evidencie nezamestnaných občanov a zaniká uplynutím podporného obdobia v nezamestnanosti. Podporné obdobie v nezamestnanosti pre poistenca uvedeného v § 104 ods. 1 a 3 je šesť mesiacov a pre poistenca uvedeného v § 104 ods. 2 sú štyri mesiace. Do podporného obdobia v nezamestnanosti sa nezapočítava obdobie, počas ktorého poistenec nemá nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti z dôvodu uvedeného v § 106.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
(2) Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká vždy dňom vyradenia poistenca z evidencie uchádzačov o zamestnanie a dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
(3) Poistencovi, ktorý bol vyradený z evidencie nezamestnaných občanov počas poberania dávky v nezamestnanosti a v období kratšom ako dva roky bol opätovne zaradený do evidencie nezamestnaných občanov, vznikne nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti odo dňa opätovného zaradenia do tejto evidencie, a to v sume, v akej mu bola vyplácaná predchádzajúca dávka v nezamestnanosti. Nárok na dávku v nezamestnanosti zaniká uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia v nezamestnanosti.<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
(4) Poistenec, ktorý bol vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie počas poberania dávky v nezamestnanosti, a obdobie poberania dávky v nezamestnanosti trvalo najmenej tri mesiace, má nárok na jednorazové vyplatenie 50% dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia, ak o jej vyplatenie písomne požiada. Jednorazovým vyplatením dávky v nezamestnanosti poistencovi zaniká nárok na výplatu dávky v nezamestnanosti podľa odseku 3.<o:p></o:p>
1 0
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

BOOKEE Pozri príspevok
Dobrý deň,

asi sa tu niekde odpoveď na moju otázku aj vyskytuje, len to neviem nájsť. Poprosím o radu: k 01.05.2010 som bola vyradená z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Dôvodom bolo začatie živnosti k 01.05. 2010. Z hľadiska splnenia 6 mesiacov som mohla poberať príspevok v nezamestnanosti do 12.05.2010. Moja otázka je: môžem podať žiadosť na SP aby mi vyplatila zostatok dávky v nezamestnanosti od 01.05.-12.05.2010?
ĎAKUJEM VÁM VOPRED
Máš nárok na vyplatenie 50% zo sumy nevyplatenej dávky za obobie od 1.5 do 12.5.- treba požiadať.
0 0
ALEXOLIVER ALEXOLIVER

ALEXOLIVER je offline (nepripojený) ALEXOLIVER

dobrý deň, chcela by som sa spýtať na podporu v nezamestnanosti. Ak som to pochopila správne, musia byť odpracované aspon 3 roky. V pracovnom pomere som od roku 2001, avšak nesplňam podmienku opracovania troch rokov, lebo som bola na materskej dovolenke a následne rodičovskej dovolenke v pracovnom pomere pokračujem od 4/2009. Teda ak ukončím pracovný pomer k 30.6.2010 nárok na podporu v nezamestnanosti mi nevzniká?
0 0
Xanti Xanti

Xanti je offline (nepripojený) Xanti

ALEXOLIVER Pozri príspevok
dobrý deň, chcela by som sa spýtať na podporu v nezamestnanosti. Ak som to pochopila správne, musia byť odpracované aspon 3 roky. V pracovnom pomere som od roku 2001, avšak nesplňam podmienku opracovania troch rokov, lebo som bola na materskej dovolenke a následne rodičovskej dovolenke v pracovnom pomere pokračujem od 4/2009. Teda ak ukončím pracovný pomer k 30.6.2010 nárok na podporu v nezamestnanosti mi nevzniká?
Vzniká,
materská a rodičovská počas pracovného pomeru sú nahradnými dobami pre priznanie podpory v nezamestnanosti, po skončení PP a rodičovskej dovolenky.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať