Pridám jednu zdravú, žiaľ nemám ju nafotenú, ale časom priložím sken z knižky....
ŠVAJČIARSKA MRKVOVÁ TORTA
Vraj je jednoduchá, nenáročná - môžem potvrdiť.
Potrebujeme:
otváraciu okrúhlu formu s priemerom 26 cm, ale podla mňa môže byť kludne aj inak tvarovaná.
* 120 g ošúpaných mletých lieskových orieškov
* 120 g ošúpaných mletých mandlí
* 50 g hladkej múky
* 1 káv.lyžička kypriaceho prášku
* 7 žĺtkov
* 200+100 g cukru (kryštál)
* 50 g strúhanky
* 220 g najemno postrúhanej mrkvy
* 1/2 KL mletej škorice
* 1/2 KL mletých klinčekov
* 2 PL čerešňovice (kľudne aj rum alebo vodka podľa chuti)
* strúhaná kôra z jedného citróna a 1 pomaranča
* 5 bielkov
* soľ
Na polevu a ozdobu:
* 300 g + 1 KL práškového preosiateho cukru
* po 3 PL citrónovej šťavy a čerešňovice (rumu, vodky)
* 100 g oranžovej marcipánovej hmoty (na mrkvičky)
* 50 g svetložltej alebo bledozelenej marcipánovej masy na lístočky na mrkvičky
Postup:
Spodok a boky formy vystelieme papierom na pečenie. Mrkvu ošúpeme a nejmno nastrúhame. Zmiešame lieskové oriešky, mandle, strúhanku, múku a kypriaci prášok. Ja som nemala lieskovce ani mandle, tak som použiala klasické pomleté vlašské orechy. A v pohode to vyšlo.
Žltky vymiešame do peny s 200 g cukru, škoricou, klinčekmi a pálenkou a do masy nastrúhame polovicu kôry umytého citróna a pomaranča. Z bielkov ušlaháme so štipkou soli tuhý sneh, postupne pridáme 100 g cukru a šlaháme, kým sneh nebude lesklý. Zapracujeme krém s pochutinami, potom orieškovú zmes a nakoniec mrkvu.
Masu uhladíme vo forme a pečieme 45 -55 minút v strednej časti rúry predhriatej na 190 C. Tortu necháme vo forme trochu vychladnúť , potom ju vyklopíme na mriežku a necháme 1 deň odstáť (to nebolo treba, u nás sa zjedla hned v prvý den
)
Na polevu vymiešame 300 g pr.cukru s pálenkou na hustý krém, pod tortu na mriežke dáme tácku prykrytú papierom na pečenie, polevu vylejeme doprostred torty a rovnomerne ju po povrchu rozotrieme tak, aby strekala po okrajoch. Potom ju na 15-20 min. uložíme do vypnutej predhriatej rúry na 100 C. Dvierka necháme pootvorené. Na vzdušnom mieste necháme tortu 1 deň schnúť (to som nerobila, spomínala som, že hned sa zjedla).
Marcipán som ja nepoužívala, stačili nám lentilky a oranžát + citronát na ozdobu.
Je to skôr taký koláč, nie klasická plnková torta, ale je veľmi chutný a zdravý. A jeho príprava nie je náročná ani na čas (ked vynechám to schnutie) ani na suroviny ani na prípravu. Určite ju zvládne aj začiatočník. Výborne chutí ku káve alebo čaju. Chcem ju najbližšie skúsiť s čokoládovou polevou, ako obmenu.