Zavrieť

Porady

Povinná identifikácia platieb od 1. marca 2012 do Sociálnej poisťovne

Povinná identifikácia platieb od 1. marca 2012

28.02.2012
Povinná identifikácia platieb od 1. marca 2012

Na základe novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“), účinnej od 1. marca 2012, pri platení poistného na sociálne poistenie, penále a pokút, sa stáva povinnosťou odvádzateľov poistného do Sociálnej poisťovne identifikovať platbu a uviesť k nej variabilný symbol a špecifický symbol.

Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie (odvádzateľa poistného), ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa je od 1. marca 2012 povinná písomne oznámiť odvádzateľovi poistného jeho variabilný symbol, a to do ôsmich kalendárnych dní odo dňa doručenia prihlášky do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia. Pri prihlasovaní sa odvádzateľa poistného do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, údaj o variabilnom symbole na prijatom tlačive Registračný list FO, resp. Registračný list zamestnávateľa, vyplní Sociálna poisťovňa. Čo sa týka odvádzateľov poistného, registrovaných pred 1. marcom 2012, číslo pridelené Sociálnou poisťovňou odvádzateľovi poistného pri prihlásení do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia pred 1. marcom 2012 sa po 29. februári 2012 považuje za variabilný symbol a toto číslo budú používať pri platení poistného, pokút a penále ako variabilný symbol po 29. februári 2012.

Špecifický symbol označuje obdobie, resp. rozhodnutie o predpísaní dlžnej sumy, ku ktorému patrí platba.
Pri platení poistného na sociálne poistenie nepredpísaného rozhodnutím Sociálnej poisťovne je špecifický symbol číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka, za ktorý sa poistné na sociálne poistenie platí, v tvare MMRRRR (napr. marec 2012 je v tvare 032012).
Pri platení poistného na sociálne poistenie, penále a pokuty, predpísaných rozhodnutím Sociálnej poisťovne, je špecifický symbol uvedený vo výrokovej časti rozhodnutia o predpísaní dlžnej sumy.
Pri platení poistného na sociálne poistenie zamestnávateľom z vymeriavacieho základu zamestnanca podľa § 139b zákona o sociálnom poistení, vykázaného na tlačive Výkaz poistného a príspevkov, špecifický symbol je číslo Výkazu poistného a príspevkov v štruktúre XX99RRRR, kde XX je mesiac, v ktorom boli zúčtované príjmy, predtlač 99 a RRRR je rok, v ktorom boli príjmy zúčtované. Zamestnávateľ napríklad pri platbe poistného na sociálne poistenie z príjmov zúčtovaných v marci 2012, vykázaných na tlačive Výkaz poistného a príspevkov, uvedie ako špecifický symbol číslo tohto výkazu 03992012.

Pri platbách odporúča Sociálna poisťovňa odvádzateľom poistného používať aj konštantný symbol, ktorý určuje účel platby. Pri platbách sa používajú nasledovné konštantné symboly:

KS 3118 poistné na sociálne poistenie zaplatené bezhotovostným prevodom
KS 3119 poistné na sociálne poistenie zaplatené hotovostným stykom
KS 3114 poistné na sociálne poistenie zaplatené na základe rozhodnutia
KS 1118 pokuta, penále zaplatené bezhotovostným prevodom
KS 1119 pokuta, penále zaplatené hotovostným stykom

V prípade, ak odvádzateľ poistného pri platbe do Sociálnej poisťovne neuvedie variabilný symbol a špecifický symbol, spôsob zaevidovania a priradenia platby k obdobiu určí Sociálna poisťovňa. Ďalej upozorňujeme na skutočnosť, že za porušenie povinnosti platbu poistného na sociálne poistenie, penále alebo pokuty identifikovať a uviesť k nej variabilný a špecifický symbol, môže Sociálna poisťovňa uložiť odvádzateľovi poistného pokutu až do výšky 16 596, 96 EUR. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia tejto povinnosti.

http://www.socpoist.sk/aktuality-pov...-/48411s51346c
Usporiadat
srska srska

srska je offline (nepripojený) srska

pavol54 Pozri príspevok
to je síce tiež pekné číslo ale skús niekam viditeľne napísať číslo 69 alebo 88 neviem ktorá zložka polície by bola promtnejšie pri tebe mravnostná alebo iná, najmä rómovia by toto číslo neradi používali.
ale platby od číňanov v sk by sa určite zvýšili oni by najradšej boli, keby číslo účtu do sp bolo v tvare: 8888888888/8888
0 0
m.hladka m.hladka

m.hladka je offline (nepripojený) m.hladka

som
Už je na stránke SP pridaný opravný oznam, pre trvalé príkazy:

V prípade ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom je špecifický symbol v tvare 88. Ak poistné so špecifickým symbolom 88 bude uhradené do 8. dňa kalendárneho mesiaca, bude platba pripísaná na obdobie predchádzajúceho mesiaca (napr. platba zaplatená od 9.3.2012 do 8.4.2012 bude pripísaná na obdobie marec 2012). Ak 8. deň kalendárneho mesiaca pripadne na sobotu a na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci pracovný deň, a pravidlo priradenia platby uvedené v predchádzajúcej vete platí rovnako.</SPAN>
7 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
m.hladka Pozri príspevok
Už je na stránke SP pridaný opravný oznam, pre trvalé príkazy:

V prípade ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom je špecifický symbol v tvare 88. Ak poistné so špecifickým symbolom 88 bude uhradené do 8. dňa kalendárneho mesiaca, bude platba pripísaná na obdobie predchádzajúceho mesiaca (napr. platba zaplatená od 9.3.2012 do 8.4.2012 bude pripísaná na obdobie marec 2012). Ak 8. deň kalendárneho mesiaca pripadne na sobotu a na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci pracovný deň, a pravidlo priradenia platby uvedené v predchádzajúcej vete platí rovnako.
To je v protiklade so zákonom. §142 ods.9) Síce blbým ako aj ostatné v poslednom čase, ale takým sa treba riadiť.
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je teraz online pavol54

airin.nice Pozri príspevok
prave teraz davali v spravach na Vive-ze specificky symbol sa meni kazdy mesiac!Takze mame na vyber!:

o osmickach nebola ziadna rec


ja som uz z toho kon.
Na vivu sa vykašli to nie je štátny rozhlas tí môžu tárať rovnako ako kompetentné osoby sp pred vznikom problému
0 0
JankaO JankaO

JankaO je offline (nepripojený) JankaO

Johanka Pozri príspevok
Milí kolegovia, pomôžte mi , prosím, na stránke NR SR nájsť meno predkladateľa poslednej novely zákona o SP, mám neodolateľné nutkanie napísať mu ... Ďakujem !
Johanka, tu sú:
U z n e s e n i e
Výboru Národnej rady Slovenskej republiky
pre financie a rozpočet

z 24. januára 2012

a jednotliví členovia.
http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?...y/vybor&ID=105

a ich výtvor:
5 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
JankaO Pozri príspevok
Johanka, tu sú:
U z n e s e n i e
Výboru Národnej rady Slovenskej republiky
pre financie a rozpočet

z 24. januára 2012

a jednotliví členovia.
http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?...y/vybor&ID=105

a ich výtvor:
Asi by bolo treba dotyčným osobitne poďakovať. Najlepšie cez nejakú debatu v telke, ak sa dá dovolať.
0 0
JankaO JankaO

JankaO je offline (nepripojený) JankaO

marjankaj Pozri príspevok
Asi by bolo treba dotyčným osobitne poďakovať. Najlepšie cez nejakú debatu v telke, ak sa dá dovolať.
http://www.nrsr.sk/web/default.aspx?sid=infoziadost
V žiadosti zadám otázku, že kde bol rozum?
0 0
evina evina

evina je offline (nepripojený) evina

JankaO Pozri príspevok
http://www.nrsr.sk/web/default.aspx?sid=infoziadost
V žiadosti zadám otázku, že kde bol rozum?
Rozum je mimo reálneho života, v ktorom sa čoraz viac pohybujú zákonodárci. Preto by sa všetci, ktorí sú tam viac ako 5 rokov mali vrátiť do praxe a tvrdej praxe, aby si svoje super nápady odskúšali ..... ale len zbožné želanie
0 0
truch truch

truch je offline (nepripojený) truch

Janka0, prešla som tebou priložený link, ale nič týkajúce sa ŠS som nenašla, je tam riešený len VS.
Prebehla som to len zbežne, zaujali ma tam pokuty: V § 36 ods. 1 písm. a) sa slová „1 000 000 Sk“ nahrádzajú slovami „100 000 eur“, vraj Predmetné doplnenie navrhujeme z dôvodu úpravy výšky pokuty za nesplnenie povinností vyplývajúcich zo zákona a z dôvodu prepočtu výšky pokuty na eurá, ďalej z 30 000 Sk“ nahrádzajú slovami „3 000 eur“. Pekný prepočet
http://www.porada.sk/attachment.php?...7&d=1330689566
5 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
truch Pozri príspevok
Janko, prešla som tebou priložený link, ale nič týkajúce sa ŠS som nenašla, je tam riešený len VS. Prebehla som to len zbežne, zaujali ma tam pokuty: V § 36 ods. 1 písm. a) sa slová „1 000 000 Sk“ nahrádzajú slovami „100 000 eur“, vraj Predmetné doplnenie navrhujeme z dôvodu úpravy výšky pokuty za nesplnenie povinností vyplývajúcich zo zákona a z dôvodu prepočtu výšky pokuty na eurá, ďalej z 30 000 Sk“ nahrádzajú slovami „3 000 eur“. Pekný prepočethttp://www.porada.sk/attachment.php?...7&d=1330689566
http://www.zbierka.sk/zz/predpisy/de...73&Rocnik=2012

1. § 142 sa dopĺňa odsekmi 7 až 9, ktoré znejú:„
(7) Fyzická osoba a právnická osoba, ktoré sú povinné odvádzať poistné, sú povinné pri platení poistného platbu poistného identifikovať a uviesť k nej variabilný symbol a špecifický symbol. Bez uvedenia variabilného symbolu a špecifického symbolu k platbe poistného spôsob zaevidovania a priradenia platby poistného k obdobiu určí Sociálna poisťovňa.
(8) Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby povinnej odvádzať poistné, ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa.
(9) Špecifický symbol je číselné označenie príslušného kalendárneho mesiaca a kalendárneho roka. Pri platení poistného predpísaného rozhodnutím Sociálnej poisťovne je špecifický symbol uvedený vo výrokovej časti rozhodnutia.“.

14. V § 239 sa za slová „ustanovených v“ vkladajú slová „§ 142 ods. 7,“.
Naposledy upravil marjankaj : 02.03.12 at 12:07
2 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

truch Pozri príspevok
Janka0, prešla som tebou priložený link, ale nič týkajúce sa ŠS som nenašla, je tam riešený len VS.
Prebehla som to len zbežne, zaujali ma tam pokuty: V § 36 ods. 1 písm. a) sa slová „1 000 000 Sk“ nahrádzajú slovami „100 000 eur“, vraj Predmetné doplnenie navrhujeme z dôvodu úpravy výšky pokuty za nesplnenie povinností vyplývajúcich zo zákona a z dôvodu prepočtu výšky pokuty na eurá, ďalej z 30 000 Sk“ nahrádzajú slovami „3 000 eur“. Pekný prepočet
http://www.porada.sk/attachment.php?...7&d=1330689566
Pozri si zákon č. 69/2012 čl. XI
do § 239 (pokuty) sa doplnili aj povinnosti z § 142 ods.7
§ 142 ods. 7 znie (www.zbierka.sk ) :
(7) Fyzická osoba a právnická osoba, ktoré sú povinné odvádzať poistné, sú povinné pri platení poistného
platbu poistného identifikovať a uviesť k nej variabilný
symbol a špecifický symbol. Bez uvedenia variabilného
symbolu a špecifického symbolu k platbe poistného
spôsob zaevidovania a priradenia platby poistného
k obdobiu určí Sociálna poisťovňa.


V návrhu je len VS, v znení zákona je pod pokutou aj ŠS.
4 0
Zita5 Zita5

Zita5 je offline (nepripojený) Zita5

Nech robíme čokoľvek, má nám záležať na tom, čo robíme, nie na tom, či nás niekto vidí. Cicero ...viac
http://ekonomika.sme.sk/c/6282771/k-...t-symboly.html
2 0
Monika Kováčová Monika Kováčová

Monika Kováčová je offline (nepripojený) Monika Kováčová

chaccha :


Ak odvádzateľ poistného uhrádza poistné trvalým príkazom, je špecifický symbol v tvare 88. Ak poistné so špecifickým symbolom 88 bude uhradené poisťovni do 8. dňa kalendárneho mesiaca, bude platba pripísaná na obdobie predchádzajúceho mesiaca.

"Ak 8. deň kalendárneho mesiaca pripadne na sobotu a na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci pracovný deň a pravidlo priradenia platby uvedené v predchádzajúcej vete platí rovnako," informuje poisťovňa.
0 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
Raz treba ísť podľa zákona a potom zase proti zákonu? Tých "88" si kto vycucal z prsta?
Podľa ústavy ma nemôžu pokutovať ak tam nedám "88".
Nie je to v žiadnom zákone.
0 0
Melnick Melnick

Melnick je offline (nepripojený) Melnick

človek čo opustil Poradu.
Vážení poraďáci - všetci, ktorí ste do tejto témy prispeli čo i len jedným jediným príspevkom, dovoľte mi navrhnúť Vám odmenu a to každému v rovnakej výške : 55000,00 €ur.
Ja si skutočne vážim, že svoju prácu vykonávate zodpovedne .

Odmena bude vyplatená
31. júna . 2012 v hotovosti na podateľni "Porada.sk"

je ale celkom pravdepodobné, že namiesto odmeny dostanete guľku medzi lopatky, alebo, žeby
lopatkou po g.....?
8 0
Jano24 Jano24

Jano24 je offline (nepripojený) Jano24

Dnes je 2.3. 2012 mne z interbankingu ide odvod ako SZČO trvalý príkaz 3.3.2012. Takže aké je teraz situácia , v týchto hodinách a minútach /okrem protestu Gorila v Bratislave/. Ak zruším ešte dnes večer trvalý príkaz a zadám tam ten istý so špecifickým symbolom "bulharským" 88 tak to bude dobre? Alebo druhá možnosť nebudem robiť nič, trvalý príkaz ešte tento mesiac pôjde po starom bez špecifického symbolu a na budúci mesiaciac možno budeme múdrejší ako to robiť.Tak čo je lepšie? Mne sa vidí že počkať, nech sa do mesiaca vyjasní ako nestpčovať SZČO život a terajšiu platbu si bude vedieť soc.posťovňa určite vedieť priradiť za ktorý je to mesiac , tak ako to vedela si priradiť platbu za vyše 10 rokov čo som jej odvádzal trvalým príkazom aj bez ŠS.
Heslo politických strán SaS, SDKU a ďalších v týchto voľbách...Znížime byrokraciu a administráciu pre podnikateľov a občanov,,,To je ukážka v praxi...
0 0
Johanka Johanka

Johanka je offline (nepripojený) Johanka

Navrhujem zmeniť názov témy na : POCHYBNÁ identifikácia platieb.

2 0
marjankaj marjankaj

marjankaj je offline (nepripojený) marjankaj

I am a man
Melnick Pozri príspevok

je ale celkom pravdepodobné, že namiesto odmeny dostanete guľku medzi lopatky, alebo, žeby
lopatkou po g.....?
No niektorí si môžu medzi tým vybrať. A iné zase nie.

Nie som istý, čo bolí menej.
Naposledy upravil marjankaj : 02.03.12 at 13:44
1 0
Jano24 Jano24

Jano24 je offline (nepripojený) Jano24

Navrhujem aj zmeniť heslá niektorých politických strán v týchto voľbách ako napríklad...

SDKÚ...Spolu to dokážeme ...My dvaja/ fotka Dzurindu a Mikloša/ spolu dokážeme ešte viac -/kradnúť/

KDH..Začína to prácou...výstižnejšie by bolo ...Začína to tunelom

Ľudia si zaslúžia /poslednú ranu /istoty...
Môžete pridať aj ďalšie hesla...
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

marjankaj Pozri príspevok
Raz treba ísť podľa zákona a potom zase proti zákonu? Tých "88" si kto vycucal z prsta?
Podľa ústavy ma nemôžu pokutovať ak tam nedám "88".
Nie je to v žiadnom zákone.
nebol to jar88?
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať