Zavrieť

Porady

Po ako dlhej dobe je premlčané právo obce na späťvzatie nehnuteľného majetku, ktorý som od nej kúpil?

Dňa 01.07.2005 som od obce kúpil priamim predajom nehnuteľný majetok.Dňa 01.06.2013 na mňa podali návrh na súd na vrátenie tohto majetku, kvôli nesplneniu všetkých zákonných povinností pri predaji.Po ako dlhej dobe je premlčané právo obce na späťvzatie nehnuteľného majetku, ktorý som od nej kúpil?

Hlavnými námietkami obce sú že predaj majetku nebol uverejnený na nástenke a internete, že cena bola dohodnutá dohodou a že v čase kúpi nehnuteľného majetku som bol zamestnancom obce.Platí v tomto prípade trojročná premlčacia lehota?

Veľmi pekne ďakujem za skoré a odborné odpovede.
Moje svedomie, čo sa týka tejto kúpi je čisté.Ja som tento majetok nadobudol v dobrej viere, že predmetný predaj je podľa zákona úplne v poriadku.
Ja som medzi tým už uvedenú nehnuteľnosť predal, aké náležitosti môže odo mňa obec vyžadovať, v prípade ak prípadný súd prehrám?
Naposledy upravil cli : 13.03.14 at 10:09
Chobot Aha, takže si si "prihral" pre seba obecný majetok bez verejnej výzvy....

Ja neviem, ako rozhodne súd. Výsledok môže byť rôzny. A čo požaduje obec v žalobe? Zrušenie kúpnej zmluvy alebo vrátenie finančných prostriedkov?

Ak žiada vrátenie nehnuteľnosti, to znamená, že sa budú snažiť o zrušenie kúpnej zmluvy. Ak im súd vyhovie, tak problém bude mať aj ten nový majiteľ, lebo mu môžu pozemok zobrať (v takom prípade ho nadobudol nelegálne - nie od majiteľa) a on od teba môže žiadať vrátenie kúpnej sumy.Ale súd môže tak rozhodnúť, netvrdím, že musí. Rozhodnutie môže byť akékoľvek, niekedy aj prekvapivé.

Nie som právnik, neviem, či je to premlčané. Možno aj áno. Pre teba bude lepšie čo najskôr si najať komerčného právnika, ktorý ťa bude zastupovať.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    Andy Kralik je offline (nepripojený) Andy Kralik

    Andy Kralik
    Poradil by som sa s právnikom. Všetky 3 pochybenia, sú v podstate problémom obce. Tá, resp. niekto konkrétny v tom čase, nesplnil svoje zákonné povinnosti pri nakladaní s obecným majetkom. Teba ako kupujúceho povinnosti predávajúceho skutočne trápiť nemusia. Pravda, ak si ty nebola tá osoba ktorá bola za to zodpovedná, resp. ak sa nepreukáže že ty si naviedol zodpovednú osobu na nesplnenie si svojich povinností.
    Mýlim sa?

    AmmiS je offline (nepripojený) AmmiS

    AmmiS
    Podľa zákona o majetku obcí č. 138/1991 Z.z., platného v čase predaja (r. 2005) a jeho ustanovenia § 9 ods. (4) obec nemôže previesť vlastníctvo svojho majetku bez obchodnej verejnej súťaže na fyzickú osobu, ktorá je v tejto obci zamestnancom.

    Podmienky obchodnej verejnej súťaže (OVS) sú uvedené v Obchodnom zákonníku § 281 až § 288 z ktorých vyplýva, že také vyhlásenie OVS musí spĺňať formálne a obsahové náležitosti. Musí byť písomné a vhodným spôsobom uverejnené. Obligatórne obsahové náležitosti sú podmienkou platnosti vyhlásenia tejto OVS.

    § 9 ods. (6) Mimo obchodnej verejnej súťaže môže previesť majetok obce na FO, ktorá je zamestnancom obce iba ak by išlo o nehnuteľnosť:

    a) byt alebo pozemok podľa osobitného predpisu
    b) pozemok zastavaný stavbou v jej vlastníctve,
    c) podiel majetku obce, ktorým sa realizuje zákonné predkupné právo,
    d) hnuteľnú vec, ktorej zostatková cena je nižšia ako 50 000 Sk.

    Spôsob predaja majetku obce - priamym predajom bol zákonom zavedený ako jedna z možností predaja novelou účinnou od 1.7.2009.

    Podľa môjho názoru (vzhľadom na vaše opísané skutočnosti) žalovaná má byť osoba, ktorá je momentálne v LV uvedená ako vlastník. Teda ten, komu ste nehnuteľnosť predali vy (ak ste ju predali pred podaním návrhu - žaloby na súd)

    K premlčaniu: vlastnícke právo sa nepremlčuje §100 ods.2 Obč. z. Pokiaľ obec predala nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve v rozpore s vyššie uvedenými ustanoveniami zákona o majetku obcí a ak súd určí, že právny úkon - táto zmluva o prevode je neplatná, tak ste sa vlastníkom nestali a teda ste takú nehnuteľnosť ste ďalej neboli oprávnený ani predať. Neplatnosti sa ale nemôže dovolávať ten, kto ju sám spôsobil.

    O následkoch nejdem ďalej písať, pretože je to dosť komplikovaná vec, spôsobilá na zastúpenie advokátom :-) Je skutočne dôležité skúmať či sú podmienky predaja v súlade s vtedy platnou právnou úpravou.
    Naposledy upravil AmmiS : 13.03.14 at 16:33

    Chobot je teraz online Chobot

    Chobot
    Všeobecná premlčacia lehota podľa občianskeho zákonníka je 3 roky.

    Ale takto jednoducho nebude možné odpovedať na tvoju otázku, pretože tam ide asi o niečo iné - v zmluve asi boli stanovené nejaké podmienky, ktoré si nesplnil, takže je možné, že zmluva ani nemohla naodobudnúť účinnosť.

    Na súde síce môžeš namietnuť premlčanie, ale nie som si istý, či a vôbec čo sa premlčalo. Tu nepôjde o jednoduché späťvzatie majetku, ale o nesplnenie záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy. To je ako keby si za nehnuteľnosť nezaplatil, hoci ti ju prepísali.

    Neviem, o čo presne v žalobe ide, možno by ti nejaký právnik našiel nejaký dôvod na uplatnenie premlčania. Obávam sa, že tu ti asi nepomôžeme, keďže nepoznáme podrobnosti žaloby.

    Bednarova J je offline (nepripojený) Bednarova J

    Bednarova J
    Problem je ten ci ide o absolutne neplatnu zmluvu,kvoli nedodrzaniu zakonnych postupov,alebo relativne neplatnu. Od toho zavisia aj lehoty. Treba pozriet zmluvu,zalobu jednoznacne sa nespoliehajte len na premlcanie ale radsej si nechajte urobit rozbor,pripadne sa nechajte zastupovat v konani.

    Po ako dlhej dobe je premlčané právo obce na späťvzatie nehnuteľného majetku, ktorý som od nej kúpil?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.