Ja robím rôzne zeleninové šaláty na zimu, toto je niečo z môjho receptára :
5 kg hlávková kapusta - nakrájať,
1 kg mrkva - nahrubo nastrúhať,
1 kg cibuľa - nakrájať
Nálev :
1,75 l vody prevariť s 0,4 l octu, 12 tbl spolarínu ( alebo 25 dag cukru), 1 Deko, horúce precediť na pokrájanú zeleninu ( to aby tam neboli guličky z nálevu), dobre premiešať, nechať stáť 2-3 hod., potom trošku vytláčať a natlačiť do fliaš. Zaliať nálevom, ktorý nám zostane, dobre uzatvoriť a dať sterilizovať.
Takto robím aj šalát kde namiesto mrkvy dám červenú kápiu, alebo pre zmenu farby zasa žltú mäsitú papriku.
Ďalší šalát - hubový :
1 kg cibule, 1 kg šampiňóny, 1 kg tvrdé zelené jablká - najlepšie sú zimné.
Cibuľu, šampiňóny pokrájať, jablká ošúpať, nakrájať na tenké plátky, uvariť nálev : 1 l vody, 2,5 dl octu, 1 celé deko, 8 tbl. spolarínu, alebo 15 dag cukru, ocedím nálev, vložím do horúceho huby, nechám prevrieť asi 3 min., pridám cibuľu, varím ešte 1 min. Nakoniec pridám jablká a odstavím, nechám trochu vychladnúť, plním do 3 dl fliaš, dobre uzatvorím a dám sterilizovať pri bode varu 20 minút. Nechám v hrnci, na druhý deň dám ešte raz sterilizovať na 10 minút pri bode varu. Môžete pridať do každej fľaše 1 strúčik cesnaku.
Tie jablká dajú hubovému šalátu zvláštnu príchuť, akoby tam bola ovocná omáčka.
Pozn. - sterilizujem 2 x, pretože huby sú ako mäso - potrebujú to.
Naposledy upravil ondrejvla : 19.08.06 at 21:44 Dôvod: Oprava dl na l