Zavrieť

Porady

Konatel a sukromne auto

Ahojte,

som konatel a spolocnik v s.r.o. Nemam vsak uzatvoreny pracovnopravny vztah. Mozem pouzit svoje sukromne auto a davat si spotrebu a amortizaciu do nakladov? Je tam podmienka zaplatenie dane z motorovych vozidiel? Mozem si davat do nakladov mobilny telefon?

dakujem
Usporiadat
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

jurekk Pozri príspevok
trosku sa stracam v tvojich skratkach PZ ZP. ale nemam ziadnu zmluvu,
Ak nemáš PZ-pracovnú zmluvu, tak potom nie si zamestnaný( ako píšeš) podľa ZP-zákonníka práce.
0 0
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2

jurekk Pozri príspevok
po dohode so zamestnavatelom moze byt aj vyssia ak spiseme zmluvu ? totiz mam starsie auto kupil som ho za dobru cenu lenze cena za nove bola cca 2.2mil a nahradne diely, servis atd... stoja ako na nove, tych 6,20 je zalostne malo ak zamestanavatel chce aby som ho pouzival na firemne ucely
jurekk Pozri príspevok
som zamestnany na zivnost takze by som vedel firme fakturovat prenajom vozidla. dakujem za radu
jurekk Pozri príspevok
neviem ako to myslis, je to uplne bezne ze firmy vyzaduju od zamestnancov aby mali zivnost a miesto vyplaty mi vlastne uhradzaju fakturu ktoru vystavujem kazdy mesiac. takto funguje aj napriklad prva stavebna sporitelna
jurekk,
ak chceš dostať správnu radu, musíš aj ty používať správne termíny.
Ty pracuješ na základe živnostenského listu, teda ty nie si zamestnaný, nemáš zamestnávateľa!
si SZČO = samostatne zárobkovo činná osoba, a ten komu poskytuješ svoje služby, je tvoj odberateľ - tak ako ťa upozornili iní predo mnou a či sa ti to páči alebo nie, je to fakt, také je tvoje postavenie.
Takže po dohode s odberateľom môžeš mu faktúrovať použitie=prenájom svojho vozidla buď paušálnou mesačnou sumou, alebo cenou za 1 km - a tu máš možnosť dohodnúť si napr. aj 10 Sk / km.
0 0
liba2 liba2

liba2 je offline (nepripojený) liba2



Okrem toho - téma je: konateľ a súkromné auto.
0 0
ede ede

ede je offline (nepripojený) ede

skaspa Pozri príspevok
ver skaspovi

Keď konateľ, využije pri pracovnej ceste súkromné vozidlo resp. vozidlo nezaradené v obchodnom majetku s.r.o.čky, ten platiť daň z motorových vozidiel nemusí, lebo ako konateľ nevyužil motorové vozidlo na podnikanie (ako konateľ nepodniká, nemá živnostenský list, ten má s.r.o.-čka) a ani s.r.o. toto auto nevyužíva na podnikanie - využíva ho konateľ pri plnení úloh, ktoré mu vyplývajú so špecifického postavenia - je vymenovaný alebo zvolený do orgánov právnickej osoby ale nemusí byť k právnickej osobe v pracovnoprávnom vzťahu. Za takto využité auto sa DzMV neplatí. Konateľ tak nespĺňa definíciu daňovníka dane z motorových vozidiel v zmysle § 85 zákona 582/2004 - Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba alebo jej organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá používa vozidlo na podnikanie.
plati to aj teraz aktualne pri podavani DP k DzMV za rok 2008? Konateľ teda neplati DzMV za auto ktore pouziva vo svojej s.r.o. /nema tam prac.pomer/ak je jeho drziteľom?
a este Otazka: plati s.r.o. DzMV za taketo auto?
Vdaka vam...
0 0
Evanka Evanka

Evanka je offline (nepripojený) Evanka

ede Pozri príspevok
plati to aj teraz aktualne pri podavani DP k DzMV za rok 2008? Konateľ teda neplati DzMV za auto ktore pouziva vo svojej s.r.o. /nema tam prac.pomer/ak je jeho drziteľom? Konateľ neplatí dan z MV za automobil, ktorý využíva pri pracovných cestách.
a este Otazka: plati s.r.o. DzMV za taketo auto? s.r.o. platí za tento automobil v prípade, ak je ako vlastník zapísaný konateľ, ktorý automobil využíva na pracovné cesty, prípadne ak je vlastníkom automobilu s.r.o.
Vdaka vam...
Odpovede v texte. Takto je formulovaný zákon
0 0
ede ede

ede je offline (nepripojený) ede

Evanka Pozri príspevok
Odpovede v texte. Takto je formulovaný zákon
dakujem...sorry, ale este ma napada jeden pripad:
drzitel auta zapisany v TP - konatel A /bez prac.pomeru v sr.o./ , jeden mesiac v r.2008 pouzivala na prac.cesty toto auto jeho manzelka - tiez konatel bez PP v sro. Za "tento mesiac" roku 2008 nezaplati sro DzMV ?? ...rozumiem tomu spravne?
0 0
Evanka Evanka

Evanka je offline (nepripojený) Evanka

ede Pozri príspevok
dakujem...sorry, ale este ma napada jeden pripad:
drzitel auta zapisany v TP - konatel A /bez prac.pomeru v sr.o./ , jeden mesiac v r.2008 pouzivala na prac.cesty toto auto jeho manzelka - tiez konatel bez PP v sro. Za "tento mesiac" roku 2008 nezaplati sro DzMV ?? ...rozumiem tomu spravne?
Rozumieš tomu spravne . Samozrejme, ak v tom mesiaci ani raz nepoužil uvedený automobil on - vlastník.
Verím, že toto nemôže prežiť a budú zas zmeny. Celý zákon je zmes nezmyslov. Výška dane za PC zamestnancov totiž vôbec nie je riešená v zákone, preto sa na nich nedopatrením vzťahuje vlastne to čo na automobnily v podnikaní.
0 0
ede ede

ede je offline (nepripojený) ede

dakujem...
0 0
chandler chandler

chandler je offline (nepripojený) chandler

mozete mi prosim povedat ci este stale plati to co je na zaciatku tejto temy?
ze ak som konatel vo svojej firme (ale nie zamestnany) mozem si davat spotrebu a amortizaciu sukromneho auta do nakladov? cestnu dan som nezaplatil. ci sa nieco za tie dva roky nezmenilo. a kolko je ta amortizacia v roku 2008?
Naposledy upravil chandler : 13.01.09 at 14:51
0 0
mirifuk mirifuk

mirifuk je offline (nepripojený) mirifuk

dobry den, precitala som si clanky na porade, ale napriek tomu sa chcem opytat:
1/ ak som konatel a zaroven majitel jednoosobovej sro, ktory nepobera odmenu a ani nie som zamestnana v sro, mozem pouzivat auto, ktore nie je ani mojim sukromnym vozidlom a nie je ani majetkom sro na sluzobne ucely? ak ano, mam narok na preplacanie najazdenych km?
2/ taka ista otazka, len s tym rozdielom, ze by som poberala odmenu konatela.
dakujem pekne
0 0
luciaNR luciaNR

luciaNR je offline (nepripojený) luciaNR

AHOJTE PORAĎÁCI. POTREBUJEM OD VÁS PORADIŤ OHĽADOM POUŽÍVANIA SÚKROMNÉHO AUTA V PODNIKANÍ. VIEM, ŽE JE TU TOHO VEĽA POPÍSANÉ..UŽ TU PRI TÝCHTO TÉMACH DNES SEDÍM 5HOD. A MÁM POCIT ŽE TERAZ MÁM V TOM EŠTE VäČŠÍ CHAOS AKO SOM MALA..

..SZČO používa súkromné auto na podnikanie.. auto je nahlásené na DU, na rod.číslo FO, daň je zaplatená, SZČO robí cesťáky, čiže nákladuje si spotrebu PHM a amortizáciu 0,183 €
SZČO chce v apríli živnosť zrušiť a založiť s.r.o.. Konateľ nebude zamestnanec s.r.o., no chce naďalej využívať súkromné auto aj v s.r.o. Je to staršie auto tak ho už nechce dávať do majetku.
ako má postupovať?
1. spísať nejakú dohodu o používaní auta medzi s.r.o. a konateľom (FO) a naďalej robiť cesťáky ako pri SZČO?
2. alebo môže byť aj formou nájomnej zmluvy, keď FO prenajme auto s.r.o.?? čo potom?
3.čo s DU? má auto odhlásiť a potom zase prihlásiť na rodné číslo??
VOPRED VÁM MOOC ĎAKUJEM!! no už mám z toho v hlave ozaj chaos..
0 0
johanka12 johanka12

johanka12 je offline (nepripojený) johanka12

Ahojte,
vie mi prosim niekto poradit ,
s.r.o. ma auto v majetku, konatel chce zrusit s.r.o. a auto by chcel prepisat na seba ako na sukromnu osobu aky zvolit postup?

dakujem za odpoved
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
nech ho zo sro kupi.
0 0
janapill janapill

janapill je offline (nepripojený) janapill

Prosím Vás, začínam mať v tom chaos, ako to je ak konateľ svojej s.r.o.(nie je zamestnancom) sa rozhodol, že bude používať svoje vlastné auto, vlastne aj ho používa, ale náklady na PHM,opravy a pod. nedávame do nákladov. Čo mám spraviť aby nám to išlo do daň.nákladov alebo nechať tak a robiť cesťáky s pauš.náhradou+spotreba PHM podľa TP? A ako to bude s daňou DzMV, prihlasovať to auto na DÚ?
Vďaka
0 0
KEJKA KEJKA

KEJKA je offline (nepripojený) KEJKA

audítor, účtovník, odborný poradca ...viac
konateľ sa považuje za zamestnanca s nárokom na cestovné náhrady. Takže PHM + paušál za km na základe cesťákov, ako píšeš.
Na DU ho ohlasovať nemusíš, ale po skončení roka podáš DP DMV.
0 0
katka 23 katka 23

katka 23 je offline (nepripojený) katka 23

Konateľ môže s.r.o. svoje auto aj prenajať, potom si môže dávať do nákladov aj PHM a opravy ale musí to byť uvedené v zmluve o prenájme MV , vedie knihu jázd. Používanie auta nahlásiť na DÚ.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať