Makové rezy
Čo budeme potrebovať :
1 hrnček = cca 2,5 dl
2 hrnčeky polohrubej múky
1 a pol hrnček kryštálový cukor
1 hrnček mlieko
1 hrnček olej, nie plný, tak 2 cm od vrchu
1 balík prášok do pečiva
3 celé vajcia
1 hrnček mak - nemletý
Čo budeme potrebovať /plnka/
možnosť 1
2 celé vajcia
150 g kryštálový cukor
250 g maslo
možnosť 2
1/2 l mlieka, 2 zlaté klasy, 250 g masla, 1 až 2 vanilkový cukor
Postup:
cesto:
vajcia s cukrom rozmiešame pridáme mlieko pridáme ostatné suroviny z cesta vylejeme na plech
plnka:
vajcia s cukrom varíme za stáleho miešania necháme vychladnúť pridáme maslo a vymiešame plnku dáme na vrch ako ozdobu, posypeme celým makom a postrúhanou čokoládou
Rýchly koláč zo Zakysanky
3 kelímky zakysanky (kyslého mlieka)
3 kelímky práškového cukru
3 kelímky hrubej múky alebo detskej krupice
100g orechy
100g hrozienka (nemusia byť)
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžica kakaa
½ kelímka oleja
Zmiešame mlieko s cukrom. Pridáme múku a vypracujeme tekuté hladké cesto. Vmiešame, orechy, hrozienka, kakao, olej a na záver sódu bikarbónu. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 30 minút. Po vybratí natrieme na vrch ríbezľový lekvár a môžeme poliať čokoládovou polevou .Poleva nemusí byť,je dobrý aj posypaný práškovým cukrom...
Ovocná bublanina
2 hrnčeky polohrubej múky (môže byť aj celozrnná)
1 hrnček práškového cukru
3 vajíčka
1 hrnček smotany (stačí 12%)
1 prášok do pečiva
ľubovoľné ovocie
Vajcia vyšľaháme s cukrom, vlejeme smotanu, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a cesto premiešame. Vymažeme plech tukom, vysypeme múkou a predhrejeme rúru na 180°C. Cesto nalejeme na plech, poukladáme v múke obalené ovocie a vložíme do vyhriatej rúry na 20 minút.
Keď chceme upiecť mramorovú bublaninu, tak do polovice cesta pridáme 2 lyžice kakaa a nalejeme na bielu polovicu cesta. Potom pridáme ovocie.
Tvarohový koláč
Potrebujeme (na 12 kusov):
Cesto:
250 g detskej krupice , 150 g masla ,1 vajce,100 g práškového cukru , 1/2 balíčka prášku do pečiva , tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie plechu
Plnka: 400 g tvarohu
, 150 g práškového cukru ,1 vanilínový cukor ,1 kyslá smotana,1 žĺtok ,4 lyžice strúhaného kokosu, 80 g posekaných vlašských orechov ,
Postup:
1. Na cesto vymiešame krupicu, maslo, vajce, cukor a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na plech vymastený tukom a vysypaný strúhankou. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 25 až 30 minút.
2. Plnku vymiešame z tvarohu, práškového a vanilkového cukru,zo smotany, žĺtka a strúhaného kokosu.
3. Asi 10 minút pred dopečením cesto vytiahneme z rúry a potrieme plnkou. Nakoniec ho posypeme orechmi zmiešanými so škoricovým cukrom a zapečieme dozlatista.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 25 až 30 minút
Jablková bublanina
Ingrediencie
8 stredne veľkých jabĺk, 2 bielka, 2 lyžice práškového cukru, trošku škorice, olej na vymastenie formy
Postup prípravy
Jablká očistíme, postrúhame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme práškový cukor, trošku škorice a zľahka zmiešame s postrúhanými jablkami. Formu dobre vymažeme olejom, dáme jablkovú hmotu a vo vyhriatej rúre zapečieme.