prikladám článok o stravnom
Podnikatelia sa tak v tomto smere dostávajú na rovnakú úroveň ako ich zamestnanci. Umožnila to novela zákona o
dani z príjmu, ktorá nadobudla účinnosť prvého januára tohto roka.
Jedinou možnosťou, pri ktorej si doteraz mohol živnostník zohľadniť náklady na stravovanie, boli pracovné cesty. Do spomenutého zákona však bolo vsunuté ustanovenie, podľa ktorého pre samostane zárobkovo činné osoby sa za daňové výdavky považujú už aj výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku.
Najviac však v rozsahu a vo výške ustanovenej pre zamestnanca. A práve v otázke počtu pracovných dní nemajú ešte jasno ani na Daňovom riaditeľstve SR.
<CENTER><SCRIPT language=JavaScript src="http://bs.markiza.sk/adx.js" type=text/javascript></SCRIPT><SCRIPT language=JavaScript type=text/javascript><!-- if (!document.phpAds_used) document.phpAds_used = ','; phpAds_random = new String (Math.random()); phpAds_random = phpAds_random.substring(2,11); document.write ("<" + "script language='JavaScript' type='text/javascript' src=""); document.write ("http://bs.markiza.sk/adjs.php?n=" + phpAds_random); document.write ("&what=zone:101"); document.write ("&exclude=" + document.phpAds_used); if (document.referrer) document.write ("&referer=" + escape(document.referrer)); document.write (""><" + "/script>");//--></SCRIPT><SCRIPT language=JavaScript src="http://bs.markiza.sk/adjs.php?n=412233701&what=zone:101&exclude=,&refer er=http%3A//www.markiza.sk/" type=text/javascript></SCRIPT><NOSCRIPT>
http://bs.markiza.sk/adview.php?what...101&n=a2e25370</NOSCRIPT></CENTER>
Ako konštatovala Beáta Uhrínová z DR SR, nie je totiž ešte zrejmé, ako bude živnostník preukazovať, kedy je v práci a kedy nie. Hovorca ministerstva financií Peter Papanek upozorňuje, že "
ak sa ustanovuje, že v rozsahu ako pri zamestnancovi, tak nejde o uplatnenie takéhoto výdavku počas 365 dní v kalendárnom roku."
Podľa predsedu Slovenskej živnostenskej komory (SŽK) Vojtecha Gottschalla by najjednoduchším riešením bolo vychádzať z počtu pracovných dní v roku. Na rok 2006 je to 247 dní plus sviatky, počas ktorých budú mnohí podnikatelia pracovať. "
Nad rámec toho by to musel preukázať, ak robil, tak to má doložené dodacím listom, faktúrou či pokladničným dokladom," myslí si Gottschall.
Naopak, jasno je vo výške výdavkov. Vychádza sa zo zákona o cestovných náhradách. Daňovo uznateľným nákladom tak bude 55 % z výšky maximálnej preplácanej hodnoty stravného lístka. Tá je v súčasnosti napríklad pri pracovnej ceste od 5 do 12 hodín v sume 89 Sk.
Možnosť odpočítať si svoje výdavky na stravu však nebudú mať všetci. Ako upozornil zástupca SŽK Robert Schmidt, netýka sa to tých, ktorí vykonávajú podnikanie či inú samostatne zárobkovú činnosť len popri svojom zamestnaní.
Rovnako sa nevzťahuje ani na tých živnostníkov, ktorí si uplatňujú paušálne daňové výdavky. Profit z tejto úpravy zákona o dani z príjmov tak bude podľa neho mať asi 150- až 200-tisíc podnikateľov či SZČO, dosah na štátny rozpočet očakáva v minimálnej výške.
Výdavky na stravovanie si je možné uplatniť od 1. januára 2006. Dôležité je, že daňovník ich musí preukázať, to znamená, že nejde o uplatnenie paušálnych náhrad stravného. A to napríklad faktúrou o kúpe obedových lístkov.