Ja mám Podvojné účtovníctvo od Ing. Cenigovej z júna 2005, od tej doby celkom určite vydala niečo novšie. Chcem upozorniť nato, že pani Cenigová čerpá z praxe, ale hlavne z prostredia poľnohospodárstva a preto niekedy tam nenájdem to čo hľadám hlavne v tak citlivej oblasti ako je časové rozlišovanie nákladov a výnosov.
Mám veľmi dobré súvzťažnosti od pána Jindráka, už sú neaktuálne a neviem či sú od neho nové upravené vydania.
Dovolím si polemizovať nad tým či tržby zo stravovania idú na účet 602, hoci by sa mi to tak páčilo nakoľko tento druh podnikania je viac službou ako predajom tovaru. Ale v spojitosti s nákladmi na účte 501 je to dobre.
Môj názor na účtovanie na účtoch 504 a 604 vychádza z toho, že som účtoval prevádzku kde okrem podávanej stravy fungoval aj pultový predaj. Obidve prevádzky boli typu "bistro" a aj večierka, takže napríklad vajíčka a iné produkty sa tam dali kúpiť ako tovar, ale tie isté položky boli použité ako surovina pri príprave hotových jedál, takže voči účtovaniu 504, 604 a v Jednoduchom účtovníctve nákup a predaj tovaru neboli námietky.
Takže ak sa nik nepripojí do diskusie s názorom ktorý bude preferovať správnosť 501, 602 alebo 504, 604 navrhujem, aby si zostala pri 501, 602 teda materiál a služby.
Čo sa týka normovania. Je pekné keď je softvér špecializovaný na typ podnikania a zároveň aj premieta dianie okolo výroby do účtovníctva. Takto som účtoval voľakedy výrobu elektrorozvádzačov na programe Book Keeper 2 a fungovalo to veľmi presne, ale čo keď skutočnosť vychádza inak ako je nanormované. Nechcem sa vracať do účtovníctva pred rokom 1992 keď som robil skúšky z účtovníctva tam bol na všetko spôsob. Dnes doporučím iba prehľadať publikácie so zameraním na účtovanie výroby a zvoliť si postup zredukovaný na podmienky prípravy jedál.
Pozdravujem.
apo
Naposledy upravil apo : 30.09.08 at 17:34