Ďalej som v súvislosti Pohostinská činnosť versus predaj na priamu konzumáciu našla túto zaujímavú časť Vymedzenie živnostenského podnikania:
zdroj:
http://www.foruminst.sk/publ/nostrat...pora11_2_3.pdf Živnosti obchodné. Výnimkou klasického „kúpa tovaru na
účely jeho predaja“ zahrnuje zákonná definícia ešte prevádz-
kovanie pohostinskej činnosti. Pretože však „kúpa a predaj“
je jeden rozšírený spôsob podnikania, zákon definuje rozdiel
medzi maloobchodným a veľkoobchodným predajom. Ďalej je
detailne rozobraná aj samotná náplň tejto aktivity v § 34 ŽZ,
kde sa stanovuje, že podnikateľ prevádzkujúci „kupovanie a
predaj“ tovarov, vedľa samotného oprávnenia nakúpiť a pre-
dať, má právo najmä tovar prenajímať, sprostredkúvať kúpu a
predaj tovaru, vykonávať na tovare drobné zmeny, ktorými
tovar prispôsobuje potrebám kupujúceho, vykonávať montáž,
výmenu vadných súčastí, servis dodaného tovaru, prijímať
objednávky na zhotovenie, spracovanie alebo úpravy tovaru
predávať tovar aj v pojazdných predajniach, predávať tovar
pomocou automatov, uskutočňovať podomový a zásielkový
predaj a pod. Tieto doplňujúce a formou čiastočne zmenené
činnosti je možné vykonávať len pod podmienkou, že tým
nezanikne pôvodná povaha vykonávanej živnosti, teda, že
podnikateľ sa bude primárne zaoberať predajom a len okrajo-
vo, napríklad servisom. Pre každý prípad ale platí, že samot-
ný fakt prevádzkovania obchodnej živnosti nezbavuje povin-
nosti vyhovieť všeobecným a osobitným podmienkam pre-
vádzkovania živností (§ 6 a § 7 ŽZ).
Čo sa druhej - pohostinskej činnosti týka, tá je pozitívne
vymedzená ako príprava jedál a nápojov na priamu konzumá-
ciu spotrebiteľom. Súčasťou oprávnenia je ďalej predaj polo-
tovarov a doplnkového tovaru. Jedná sa vlastne o obsahové
vymedzenie ohlasovacej živnosti remeselnej (príloha č. 1 sku-
pina 114 – Ostatné, položka 32.). Negatívne vymedzenie v §
38 ods. 2 a ods. 3 ŽZ vylučuje z okruhu pohostinskej činnos-
ti a z pôsobnosti zákona predaj na priamu konzumáciu:
– nealkoholických a priemyselne vyrábaných mliečnych ná-
pojov, koktailov, piva, vína a destilátov,
– zmrzliny, ak sa na jej prípravu použijú priemyselne vyrá-
bané koncentráty a mrazené krémy,
– tepelne rýchlo upravovaných mäsových výrobkov a obvyk-
lých príloh, ako aj bezmäsitých jedál,
– jedál, nápojov a polotovarov ubytovaným hosťom v ubyto-
vacích zariadeniach s kapacitou do 10 lôžok,
– po domácky vyrobeného vína a s ním spojený predaj
sezónnych jedál na priamu konzumáciu, ak sa nevykonáva
viac ako 4 mesiace v roku.
Pokiaľ si zoberieme v úvahu okruh vylúčených činností, je
ťažko pochopiteľné, že sa na Slovensku vôbec niekto zaobe-
rá prevádzkovaním pohostinskej činnosti, v zmysle ŽZ.
Vymedzenie spôsobuje interpretačný problém, ktorý by vyža-
doval legislatívnu zmenu pretože dikcia zákona zakladá nie-
koľko interpretačných problémov:
Ad 1) „Pohostinskou činnosťou“ je „príprava a predaj jedál“
„na priamu konzumáciu“ (§ 38 ods. 1 veta 1 ŽZ), ale „po-
hostinskou činnosťou nie je“ „predaj“ „tepelne rýchlo
upravovaných mäsových výrobkov a obvyklých príloh“ „na
priamu konzumáciu“ (§ 38 ods. 2 písm c) ŽZ).
A contrario
pohostinskou činnosťou je výlučne príprava takých jedál,
ktoré sa pripravujú non-„tepelne“(studeno?) a non-„rých-
lo“ (pomaly?). A pokiaľ áno čo to znamená? Podľa akej
(právnej, technologickej alebo inej) normy sa stanovuje
skupina jedál, ktorá sa pripravuje tepelne rýchlo a tá,
ktorá sa pripravuje „nie-tepelne“ a „nie-rýchlo“?
Ad 2) „Pohostinskou činnosťou nie je na účely tohoto záko-
na...“ hovorí § 38 ods. 2 ŽZ. Tým je stanovené, že činnosti
vymenované v ods. 2 nie sú považované za pohostinskú čin-
nosť podľa živnostenského zákona, pritom sa ale nestano-
vuje za akú činnosť sa vlastne majú potom považovať.
V týchto prípadoch by sa pravdepodobne jednalo o živnosti
ohlasovacie voľné, s poukazom na § 2 a § 25 ŽZ.
Následkom toho neprimerane úzkeho vymedzenia pohos-
tinskej činnosti sú potom nekvalitne poskytované služby
a redukcia práv spotrebiteľov. Je nepochybné, že vylúčené čin-
nosti svojou povahou prirodzene napĺňajú znaky pohostinskej
činnosti, napriek tomu sa za remeselnú živnosť nepovažujú,
ale pravdepodobne sa definujú ako živnosti voľné
Takže asi aj samotný živnostenský úrad má v tom nejasno, a povedala by som, že pohostinskú činnosť môže mať v predmete podnikania len ten, kto je vyučený + má prax v obore. Ostatní majú to isté len modré: predaj na priamu konzumáciu + prevádzku s hosťovskou časťou.