Poznáte Töki pompos? Recept mám od mojej nevesty. Je to dobrý, sýty slaný koláč. Je to starý maďarský recept. Pekával sa v piecke urobenej z vypleteného prútia omazaného hlinou. Nižšie je link, môžete si pozrieť.
Töki pompos(čítaj pompoš) - Katkin
1 kg polohr. múky, ½ l mlieka, 1 PL kryšt. cukru, cca 1 KL soli, 1 droždie, 2 kyslé smotany, zelená paprika, cibuľa (cca 6 ks podľa veľkosti), prerastená slanina cca 30 dkg, cesnak (1-2 hlávky), olej, soľ
Mlieko zohrejeme a rozpustíme cukor, rozmrvíme droždie a zamiešame. Vlejeme do múky, pridáme soľ a vymiesime tuhšie cesto. Rozdelíme na 2 časti. Vyvaľkáme a preložíme na 2 vymastené plechy. Cesto potrieme kyslou smotanou.
Cibuľu rozrežeme na ¼ a potom na štvrťmesiačiky. Nie veľmi na tenko. Slaninu pokrájame na menšie plátky. Papriku na pásiky. Husto posypeme koláče. Pečieme cca 8 – 10 minút pri 200°C, potom teplotu znížime a dopečieme do ružova.
Prelisovaný cesnak zmiešame s olejom a ak je to potrebné, osolíme. Narezaný pompos si cesnakom potiera pierkom každý sám podľa chuti.
Originálny recept z
http://www.tokipompos.hu/
Recept pre 10 osôb: 1 kg hladkej múky, ½ kg polohr. múky, 0,07 kg droždia, 0,3 kg zemiakov, 0,05 kg soli, 0,5 l vlažnej vody, 0,5 l 20% smotany, 0,2 kg červenej cibule, 0,01 kg cesnaku, 0,5 kg anglickej slaniny, 0,2 kg tvrdého syra
Príprava: cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1 – 1 ½ cm. Dáme na jemne naolejovaný pekáč rozmerov 40 x 60 cm. Pečieme pri teplote 200 º C asi 7 – 9 minút. Do polovice upečený pompos vyberieme, na povrch dáme cesnakovú smotanu, asi 1 – 2 mm hrúbky a nasypeme nasledovné prísady: na polovice pokrájanú červenú cibuľu, pokrájanú anglickú slaninu a na hrubšie postrúhaný tvrdý syr. Takto pripravený pompos dáme opäť do rúry a dopečieme asi 5 minút. Po upečení zošmyknutím dáme na drevenú dosku a porcujeme.