Zavrieť

Porady

Šalovanie, poraďte

Som kto som...
Ahojte všetci...

Chcel by som sa Vás opýtať na šalovanie základov. Ide o to že idem robiť výkop a následne by som chcel zašalovať základy. Budúci domček má rozmery 11 na 11 m. Dom má stáť v mierne svahovitom teréne. Niesom odborník a preto som tu.

Svokor tvrdí, že lepšie je zaliať betón najprv do roviny z terénom, aj keď na miernom svahu to asi bude nemožné nakoľko ak bude na jedno mieste rovina, tak na tom vyššom ostane aj tak viditeľný výkop. On tvrdí že ak tak nespravíme tak bude padať hlina "zosúvať sa pôda" pri upevňovaní šalungu.

Ja by som chcel aby základy boli " jednoliate" a teda po výkope pripraviť šalung a zaliať to naraz, teda nad terén... Ako by to malo byť správne? resp. ako ste to robili vy ?


Druhá vec, ktorá ma zaujíma je, že ak mám v projekte výkop do hĺbky 80 cm, pri svahovitom teréne, kopem všetko na 80 cm, alebo pripočítavam prevýšenie terénu, a teda v mojom prípade je to 30 cm, a teda hore kopem do 1,1m ? Tým pádom v reze bude spodok výkopu v rovine...

???????

Dík za Váš čas a odpovede...

Majky
Usporiadat
day day

day je offline (nepripojený) day

220870 Pozri príspevok
DT-čka ako také zoslabujú základ.To ,že to chce vyliať celé v jednom kuse je to najlepšie čo môže urobiť.Len pod RD je to viacmenej zbytočné.Tak ako radil niekto nadomnou vyliať základ do roviny zašalovať a znova zabetónovať.Ak by to bol môj dom tak 30cm prevýšenie by som určite riešil tak ako radí Milan.Žiška v bode 2.Kaskády sú zbytočný problém do budúcnosti,pokiaľ je to možné radšej sa im vyhnúť.
220870 ake problemy mozu narobit kaskady?
0 0
220870 220870

220870 je offline (nepripojený) 220870

Remeselník,stavbár.
Najlepšia kaskáda žiadna kaskáda.Ak je prevýšenie 20cm tak sa kope spodná hra základov do roviny +- nejakých pár cm do spádu nieje problém.
0 0
Rudava Rudava

Rudava je offline (nepripojený) Rudava

Ak chceš ušetriť financie za betón, tak urobzemné práce,
zrovnaj terén a stačia Ti základy do hĺbky 80 cm.
Cena za zrovnanie terénu je nižšia a dá sa urobiť i svojpomocne.
Iný spôsob na ušetrenie nákladov za základy (betón) nie je.
Cena za odvoz zeminy na skládku je neporovnateľne nižšia než
za nákup a dovoz betónu na vytvorenie roviny.
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať