arizona Bryndza - domáca výroba 2
Čerstvý ovčí syr necháme vyzrieť.
Po jeho vykysnutí, spoznáme to tak, že je v ňom už dostatok dierok, syr pokrájame na menšie kúsky, posypeme ho soľou a ručne vymiesime na kašovitú hmotu. Môžeme si pomôcť aj mlynčekom na mäso. Natlačíme natesno do zaváraninových pohárov, na dlhšie skladovanie vrch potrieme maslom, alebo masťou a poháre uzavrieme.
Necháme odležať nikoľko dní v chladničke alebo chladnejšom mieste, stačí 3-7 dní a potom ju môžeme konzumovať.
Správne vyrobená a dobre uskladnená bryndza vydrží aj celú zimu.
Tiež do takejto bryndze môžete pridať aj nadrobno nakrájanú cibuľku, či pažítku.
Niekedy sa bryndza uskladňovala natlačená v drevených geletkách, teraz nám postačia aj zaváraninové poháre.
http://kucharka-recepty.yw.sk/bezmas...maca-vyroba-2/ Ďakujem ti Arizona, pomohlo mi to, ešte ma zaujíma pojem "vyzrieť". Niečo som našla včera aj ja, ale neviem ako dlho to má zrieť, či syr počas zrenia umývať, alebo preplachovať, srvátku zlievať, mám teplotu v byte, ktorú neovplyvním, teda 24, ale aj 27°C. Večer som dala syr do nerezového cedníka, ktorý som dala do veľkej misy, prikryla som to utierkou a čaká na balkóne, tam bolo v noci menej teplo.Vidím, že trochu srvátky v noci vytieklo do misy, teraz je tam takmer 22°C. Ako vyzerá povrch syra po vyzretí?
Včera som si našla, ako robia doma bryndzu, napr. tu je zrenie 2 - 3 dni.
Citujem: Doma položili ovčí syr na dosku, prikryli ho čistým obrúskom a nechali ešte dva-tri dni dozrievať. Dozrieva tak, že vypúšťa srvátku a robia sa na ňom diery ako na špongii.
Je veľmi dôležité vystihnúť pravý čas, kedy syr dozrel. Keď sa zomelie ešte nedozretý, je bryndza horká a nedá sa jesť. Či už dozrel, skúša Ján Hlavienka tak, že do neho strčí paličku. Keď sa syr na ňu nelepí, znamená to, že dozrel.
„Keď ho rozrežem na polovicu, má diery ako ementál.
Zvrchu ho oškriabem, odvážim, na jeden kilogram syra dám jednu polievkovú lyžicu soli a pomeliem ho na mäsovom mlynčeku s najmenšími dierkami. Potom ho ručne miesim ako chlieb až dovtedy, kým sa nelepí. Urobím naň krížik ako na chleba, zakryjem a uložím na 24 až 48 hodín do špajze. Znova ho pomeliem na mäsovom mlynčeku a znova premiesim. A bryndza je hotová."
Čítajte viac:
http://liptov.sme.sk/c/4884958/brynd...#ixzz1UKKUdUnG