Zavrieť

Porady

Zahradne jazierko

azol azol

azol je offline (nepripojený) azol

hasič
Chcel by som ponuknuť svoje vedomosti. Pokial niekto si chce zriadiť zahradne jazierko velmi rád poradím bezplatne a radostou nech máme pekne okolie .
Naposledy upravil kopretinka : 23.03.15 at 08:38
Usporiadat
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Moji kapříci a karásci teď v zimě také nejraději parkují mezi nádobami s lekníny v hloubce kolem 120cm. Asi jim to mezi kbelíky připadá bezpečnější. Nebo jim vadí ta přemíra slunečního svitu a hledají stín.
K tomu kačírku na dně (riečny štrk). Já osobně s ním mám negativní zkušenost. Před pár lety jsem to ještě do malého jezírka dal také i na celé dno, protože se mi to líbilo. Vypadalo to pěkně, čistě, ale jen tak půl sezóny. Po částečném nasycení kačírku vodními kaly, hovínky ryb a všeho ostatního se z toho stala líheň všemožných larev, ale hlavně to byl dost špatně čistitelný zdroj živin pro dlouhé řasy, nemluvě o nekonečných kořenech vodních rostlin, které mi tím prorůstaly až na druhý břeh. Od té doby jsem vyléčen. Kačírek používám jen na kořenovou filtraci, která může běžet klidně celý rok. Vypínám ji jen na nejhorší období zimy. Dno celého jezírka udržuji čisté a díky tomu se i snadno odkaluje. Zkuste schválně na jaře opatrně nabrat lopatu nebo fanku toho kačírku ze dna a rozhrňte to na nějakém igelitu na břehu. Uvidíte a ucítíte, co je v tom humusu. A řasa jásá.
Jestli jste dali na dno kačírek jen z důvodu nepěkného pohledu na folii, tak ho dejte klidně pryč. Folie, ať je jakákoli, celkem rychle obroste takovým zeleným slizem a potom i řasou, takže ani není poznat, jakou přesně měla barvu. Jen nad vodní hladinou to mám zakryté takovou zelenou stínovkou. Kokosovou rohož už nepoužívám. Vydrží tak jeden, nebo dva roky a rozpadá se na jednotlivé provazy, které pak dělají potíže odkalovacímu čerpadlu. Želvy tento rozpad ještě urychlily.
O je. Musím na nákup.
0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

Čau Jardo,študoval som a som zvedavý na ďalší vývoj tvojho jazera.Máš tam dost ryb na tak dimenzovanu reg.zonu,čerpadlo a zatial je voda čista.Ak som pochopil,nepomáhaš si zeolitom.Uvažoval si nad časom postupného zanesenia korenovky?Nevrtam,len skutočne obdivujem,lebo osobne by som si nebol isty vysledkom.A tvoje ryby skutočne nevyzeraju podvyživene ako by doporučovala velka skupina "realizátorov-všeumelcov".
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Čau pond guard. Máš pravdu. Nepoužívám zeolit, protože není v dosahu. Tady se dá sehnat jen na kyblíky a to je velmi drahé. Samozřejmě, že počítám s tím, že se mi jednou ta kořenovka zanese, ale dělal jsem ji s vědomím, že to asi tak jednou za 3 roky celé vyberu, pročistím a uvedu do původního stavu. I tak to bude nejméně náročná očista filtrace ať už co do času, práce, financí i materiálu. A nemusím při tom ani vypouštět celé jezírko. Stačí nejvýš 30cm. Časovou náročnost očisty odhaduju na jeden den a trochu kořalky.
Rybám jsem dopřával maximum jídla, protože jsou mladé a chtěl jsem si je na zimu trochu vykrmit. Až vyrostou, zmenším krmné dávky.
0 0
sisima sisima

sisima je offline (nepripojený) sisima

no tak to si ma vôbec nepotešil...
každý sa učí na vlastných chybách...
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Sisima,vobec by som si nebral z jednej skusenosti priklad.Vacsina z nas si chce stavbou zahradneho jazierka vytvorit v zahrade kus prirody ktory inak nemoze mat.Skoda ze si to niektori mylia z chovnym rybnikom na vykrm co najvacsieho poctu ryb.Pripada mi to ako akvarium bez strku a rastlin v obyvacke.O redukcii kalu som uz napisal a okrem dobre riesenej filtracie je dolezity pocet a velkost ryb a rastlin k objemu vody a plochy hladiny .
Naposledy upravil nedostupny : 24.02.11 at 08:03 Dôvod: Doplnenie
0 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Čau nedostupny. A co tvoje jezírko? Pochlub se fotkami, rybami, technikou a zkušenostmi. Zatím mám takový dojem, že ani jezírko nemáš.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

Uz som ti viac krat napisal ze treba citat.Nemienim tu vsetko pisat dookola,klikni na nedostupny a klikni Najst viac prispevkov od nedostupny , najdes tam aj o technike,nejake rady a myslim dve fotky v zime a letne kedze netrpim snahou sa predvadzat mam fotene vacsinou len detaily ktore mi prinasaju radost a su z roznych rokov.Techniku OASE ak by si mal zaujem pojdem odfotit do pivnice.Snazim sa vytvorit rybkam prostredie take ako maju v nedotknutej prirode.Odvdacia sa potomstvom.Neres je na prvych dvoch fotkach.Je to krasny pohlad.Este pridavam aj rodinnych prislusnikov.
Naposledy upravil nedostupny : 24.02.11 at 18:09
IMG_0876.jpg  
IMG_0886.jpg  
IMG_1009.jpg  
IMG_1058.JPG  
IMG_1059.JPG  

IMG_1060.JPG  
IMG_1069.jpg  
IMG_1096.jpg  
IMG_1208.JPG  
IMG_1244.JPG  

IMG_1349.JPG  
IMG_0308.jpg  
IMG_0715.JPG  
IMG_3415.JPG  
IMG_2972.JPG  

1/1
4 0
Jarda Slatinany Jarda Slatinany

Jarda Slatinany je offline (nepripojený) Jarda Slatinany

úplně obyčejný chlap
Čau nedostupny. Konečně jsi zveřejnil nějaké lepší fotky, než ty 2 maličké a ještě ke všemu zimní. Viděl jsem je už dřív, ale nějak jsem nepochopil, že jde o jezírko. Myslel jsem, že to je jen nějaká nádrž tak pro jeden leknín a pár karásků, jako máme u zimní zahrady. Z těchto letních fotografií je mi jasné, že jsem se hrubě mýlil, za což se omlouvám. Jelikož osobní zkušenosti a nezdary spojené vždy s konkrétním jezírkem, jeho proporcemi, lokalitou a rybí obsádkou jsou někdy cennější, než deklarované vlastnosti kupovaného technického vybavení a různé chemie, mohl bys ještě přihodit pár fotek s detaily dna, pobřežních zón, nějaký celkový pohled na jezírko a seznam chovaných ryb, teda jestli to není tajné, abychom neměli pocit, že se schováváš jen za obecné fráze stažené, nebo vyčtené z internetu. Vím, že netrpíš snahou se předvádět a tvoje povaha je patrná i z tvého pseudonymu, ale já s tím problém nemám. Tak se ukaž. Tady v Česku to tak děláme. Jak mají ostatní „obycajny“ milovníci přírody vědět, jak to máš hezké, když jsem tě musel k fotkám vyhecovat já, úchylný Čech, mající jezírko jako ze supermarketu co sleduje ryby jen přes kamery?
Tady u nás to chodí takhle. Kdo má dost peněz, nechá si jezírko udělat dodavatelsky a v podstatě to bere jako běžný dekorativní prvek zahrady, o který se mu dál stará nějaká firma. My ostatní zahrádkáři a jezírkáři to děláme pro radost a když se někomu vyskytne problém, proberem ho i s maximem fotek, nebo nákresů někde na diskusním fóru, případně mailem, nebo skypem. Podle mě není nic špatného ani na tom, umístit na internetu výsledky své práce i se všemi detaily a nabídnout lidem už dopředu nějaké řešení, které funguje a dá se individuálně doladit podle prostoru a peněžních prostředků každého konkrétního kutila. Rozhodnutí je pak na něm.
Nevím, jestli ti nějak vadí, že jsem z Čech, nebo ti ležím v žaludku s něčím jiným a věř mi, že mě to fakt mrzí a že se mi toto píše dost těžko, protože jsem se s tím ještě nikde nesetkal. Když se mi něco nelíbí, tak to ignoruju a jdu dál. Rozhodně bych se nikdy nesnížil k tomu, abych někomu něco pomlouval, nebo nad tím veřejně ohrnoval nos. Je to dětinské. Mimochodem, na českých fórech je plno Slováků a je to bez problémů. Napadlo mě tedy, že se podívám i na Vaše fóra. Vůbec nechápu tvoji okamžitou averzi vůči mé osobě a mému průměrně velkému jezírku dělanému svépomocí a s láskou. Pevně doufám, že jsi ojedinělý případ a přeju ti, ať už tě ten krk nebolí. Jestli to chceš dál probírat, na mém webu na mě najdeš kontakty, takže můžeme pokračovat třeba mailem.
Dobrý den pro Vás ostatní milovníky přírody.
Kdo chcete vidět více fotografií našeho jezírka a zahrady, může na mém webu- http://jezirko-skrovad.webzdarma.cz/fotogalerie.htm
S pozdravem- Jarda Slatiňany.
0 0
nedostupny nedostupny

nedostupny je offline (nepripojený) nedostupny

V uplnom zaciatku som mal koikaprov,boli krasny,krasne rastli,ale aj pri dobrom a kvalitnom krmeni dokazali zlikvidovat lekna,skor ako by sa dostali nad hladinu.Daroval som ich .Takze som nechal len mensie druhy.Cervenych karasov niektorymi su podcenovani,lienov,duhovky,belicky a neviem ako sa mi objavil aj jalec zlaty.Asi nejakou zamenou predajcu. Z dovodu tvorenia rias a toho ze sa mi nedalo upravit hodnotu nitratov vo vode som niekolko sto rybiek pustil na jesen do prirodneho jazierka blizko mesta kde byvam.Prebytok lekien som tam uz davnejsie zasadil.Fotky z toho jazierka teraz prikladam.Nasadil som tam stovky duhoviek,ale 50 korytiek rybnicnych,ale 100 karasov zlatych a poter ale 500 beliciek s 5 rodicmi.Na zimu som nechal len ale 15 dospelych karasov a par mladych,niekolko lienov zlatych.Jeseterov som davnejsie nasiel ulozenych pred dverami asi sa chceli pochvalit macky.Kedze maju supiny ako pancier,niesu asi pre nich jedle.Kedze mam rad vsetky zvierata,beriem to ako v prirode a nebudem voci tomu nic robit.Macky su dravci a v prirode silnejsi vyhrava. Takze par fotiek z prirodneho jazierka, moja inspiracia.

PS:nic take som nenapisal,aby ta to viedlo k mindrakom.Snazim sa poradit,nie predvadzat.Tato porada nieje o mne.
Naposledy upravil nedostupny : 25.02.11 at 18:16
IMG_1406.jpg  
IMG_1407.jpg  
IMG_1408.jpg  
IMG_1409.jpg  
IMG_1410.jpg  

IMG_1411.jpg  
IMG_1414.jpg  
1/1
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

Záhradné kúpacie jazierko o objeme cca 35-40 kubíkov už máme asi 4 roky. Máme aj výkonnú techniku filter Oase Biotec Screenmatic s 80W UV lampou a výkonným čerpadlom a hladinovým plávajúcim skimmerom.
V lete pravidelne raz týždenne vysávam kúpaciu časť vysavačom Pondovac a toho kalu je tam požehnane na dne.

Ke´d sa mi premnožili karasy, zohnal som mladú šťuku a po 2 meisacoch zmizli aj tei chovné. Radšej sme potom šťuku odlovili a doniesol som nove rybky. tie nikdy nekrmim, a rastu len z toho, čo si v jazierku najdú - asi riasy, ale nestíhajú ich likvidovať.
Mám aj hodne nasadenych vodnych rastlín na dne Nupha Luteum a po okraji v plytkej zone vseliake trstiny. Su len v strku,aby odčerpali živiny z vody, ale riasy obrastajú aj vodné rastliny.

Čo je však najhoršie, koncom leta sa mi celé jazierko "zazelenalo" chlaptými riasami, ktoré sa rozliezli úplne všade. Aj teraz pod ľadom ich je vidieť ako sa im darí. Bez chémie s nimi asi boj nevyhráme.
Jazierko je na celodennom slnku, takže v lete dosahuje teplota vody na haldine aj 32°C, hoci jeho hlbka je skoro 2 metre.
Chceme na jar po oteplení vytankovať všetku vodu a vystriekať vapkou steny a kamene, ale aj tak mám obavy, že po pár týždňoch bude riasa naspäť.
Čo by ste poradili vy urobiť na začiatku sezóny, aby sa predišlo rozmachu rias.
1 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

Urite sa Ti po čase jazierko zazelená chlpatou riasou. To je pliaga, ktorej sa ani ja neviem zbaviť, hoci mám výkonnú techniku v jazierku.
Odporúčam napúšťať vodou zo studne, ak nechceš byť nemilo prekvapený účtom od vodárnií za vodné a stočné.
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

Posielam pár fotiek z našeho jazierka, keď ešte nebolo zaplienené riasami.+




1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Peter z Bratislavy Pozri príspevok
Posielam pár fotiek z našeho jazierka, keď ešte nebolo zaplienené riasami.+




kráááásne tá voliéra s tými "exotmi" je tvoja?
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

V 2 volierach pri jazierku mám zlaté a diamntové bažanty + su tám korely, rozely pestré, hrdličky chichotavé a hrdličky senegalské. všetko nakombinované tak, aby sa medzi sebou zniesli a prežili aj našu zimu.
Ale to by už asi mala byť nová téma, ktorú otvorím.

1 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

Zaujímalo by ma,aká hlboká vrstva štrku je v jazierku,či je aj na dne,akým spôsobom voda cirkuluje,odkial sa nasáva.
1.Ak ignorujem príčinu,ja osobne by som umiestnil zeolit do jazierka,cez ktorý ale voda musí pretekať.Tým sa naviaže dusík ,ktorý riasy využivaju na rast.Tripond phosphat minus je dalšia vec,odburame fosfor.Poistit sa da House of Kata-Algae away,enzymatický prípravok proti vláknitej riase.Nič z toho nie je ťažka chemia napr na báze medi,zakaznikom to funguje.samozrejme,nič ntrvá večne,ani......žiada si to pravidelnu obnovu.
2.Ak sa chcem zamyslieť nad príčinou,potrebujem si stanovit,čo od jazierka chcem.Chcem chovat ryby a kupat sa,alebo len kupat s 1-2 rybkami.Ja osobne sa kupem so 100 kojakmi,ale tomu musi zodpovedat aj vybavenie a velkost filtracie,prípadne velkost filt. zony.Nedavam žiadny pripravok a riasa je tak do 1 cm.Vzhladom k tomu, že prioritou je pre mna chov,a kapre čosi z tej riasy maju,neriešim to.Pokial chcete chovat viac ako 2 ryby,Uv je kapacitne v poriadku,ale ten filtrík o objeme biolog filtracie cca 0,2 kubika je nič.Ake silne je to čerpadlo?Rastliny a biologia nestiha,jednobunkove riasy neustale niči UV,ale vláknitym nič nebrani v raste.Prosim odpovedzte na hore uvedene dotazy,potom sa to da riešiť.
Ak sa chcem len kupat a chovat minimum ryb,idem na to celkom inak.Pre mna osobne je ale jazierko bez ryb nezaujimave.Filter je O.K,UV by som vypol,akurat by som čosi prebudoval,v zavislosti od velkosti biolog časti a jej štruktury.Tak ako sa rozhodnete?
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

aká hlboká vrstva štrku je v jazierku,či je aj na dne,akým spôsobom voda cirkuluje,odkial sa nasáva

Obyčajný štrk mame len v okrajovej plytkej zone okolo biobazéna a v prepojenom plytšom jazierku kde je na dne vrstva cca 20 cm. Priamo v štrku su posadene aj rastliny. Tie som vybral z košov so zemou, aby sa prave zo zeme nedostavali do vody živiny, resp. aby si tieto živiny odčerpávali rastliny priamo z vody.
Podľa parametrov čerpadla, by toto malo denne cca 5x prečerpať všetku vodu v jazere cez filter.

ja osobne by som umiestnil zeolit do jazierka,cez ktorý ale voda musí pretekať. Zeolit je v 6 košíkoch priamo vo filtri a cez ne voda preteká


Chcem chovat ryby a kupat sa,alebo len kupat s 1-2 rybkami
Jazierko je zakaldané ako okrasno-kúpacie. Ryby tam musia byť aby vychytali larvy hlavne komárov, príp. inej hávede. Mám tam cca 6-8 dospleých karasov, ktoré sa aj rozmnožujú. Sú tam aj raky, ktoré sa tiež veselo množia.


filtrík o objeme biolog filtracie cca 0,2 kubika
Filter OASE Biotec Screenmatic 18 je určeny na ryníky 35-70 kubíkové, podľa dispozície výrobcu.

Enormne nám začali riasy rásť až v 4. roku fungovania jazierka.Prepdokaldám, že som si tam niečo asi zavliekol bu´d s novými rastlinami, či rybami.


0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

dobre,ako často meníte ten zeolit?čo myslíte za aký čas daný objem zeolitu naplní svoju absorbčnu kapacitu?Ked ku mne niekto príde a povie,že chce chovat ryby,poviem mu,že objem biolog časti filtra musí byť 5-10% objemu jazierka.Vodu treba otočit 3 krat za hodinu.Ak mate len 6 karasov,samozrejme to nemusi byt tolko,ale aspon 1-2 percentá.Ten filter je riešeny najmä na hrubé odlučovanie kalu,jeho biolog časť je maličká....Vám by mala ako biolog. filtrácia fungovat najmä štrková zona,cez tu by ale bolo dobré vodu tlačiť alebo ťahať.Z akej hlbky štrku odstránite kal,pochybujem že z celej vrstvy,hrabnite do štrku hlbšie hoci aj po vysavaní.Skratka,klasický scenár,po par rokoch sa živiny nahromadia,pokial vodu nutene netlačim cez štrk,jeho filt. schopnost je malá a riasa ide.Nič ste si nezavliekli,proste riasy maju dostatok jedla.
Aby ma niekto nepochopil zle,filter je dobre konštruovaný,ale momentalne je to všetko na nom a nestíha.To číslo čo píšu v návode treba chápať s rezervou,on to nie je všeliek ked máte obrovský rezervoar živín v štrku.Vybrat,premyť,a možno máte dalšie 4 roky čas....To je môj osomny usudok,možno ma niekto opraví.
Mimochodom,akým spôsobom je oddeleny štrk od hlbky,že sa nezosype dole?
Jardo ,píš,tebe funguje jazero dokonca bez UV!
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

ako biolog. filtrácia fungovat najmä štrková zona,cez tu by ale bolo dobré vodu tlačiť alebo ťahať
Určite by bolo asi najlepšie nahradiť obyčajný štrk zeolitom, pod ktorým by viedli nadierované trubky, ktoré by odsávali kal a všetok sajrajt. Vyklápačka zeolitu + technické riešenie trubkového odsávania pod zeolitom by asi bola veľmi veľká investícia, na čo nemám.

Z akej hlbky štrku odstránite kal,pochybujem že z celej vrstvy,hrabnite do štrku hlbšie hoci aj po vysavaní.
Práve som na jeseň špeciálnym násadcom na trubke vysavača dosť poctivo "preryl" aj do hĺbky celú štrkovú časť v plytkom jazierku i v príbrežnej zóne biobazéna a sajrajtu išlo odtiaľ kvantum.

Vybrat,premyť,a možno máte dalšie 4 roky čas...
Aj ja si myslím, že to bude jediné možné riešenie a cca týždeň dovolenky.
Len asi by bolo pred tým vhodné niečim tú chlpatú zelenú potvoru vyhubiť a až potom vytankovať vodu z jazera aj s mrtvou riasou.
Vybrať zo štrku všetky rastliny a postrkať ich niekam do kadí a vaničiek pod vodu, aby nevyschli, odloviť všetky ryby a raky... Následne vapkou vyčistiť steny jazera i veľké kamene a preprať pod prúdom všetok štrk aby sa ten sajrajt splachol na foliové dno biobazénu, odkiaľ sa už ľahko čerpadlom vytankuje.
Nechce sa niekto pridať? Už teraz ma bolí chrbát z toho a len o tom píšem.

Mimochodom,akým spôsobom je oddeleny štrk od hlbky,že sa nezosype dole?
Problém zosýpavania štrku sme vyriešili tak, že sme nakúpili oválne koše na vodné rastliny, tie sme poukladali na hranu pobrežnej plytkej zóny a hlbočiny biobazéna a nasypali do nich štrk. Sú ťažké ako fras a tak zadržujú aj voľne nysypaný štrk v plytkej zóne. Ešte sme do mnohých posadili aj vodné rastliny. Na priloženej fotke je to vidno.


0 0
Pond guard Pond guard

Pond guard je offline (nepripojený) Pond guard

Netreba to brat tak tragicky,použil by som len niekolko vriec zeolitu,pomôže zo začiatku.Daleko doležitejšie su drenáže,ktore nie su na odkalenie,ale na zabezpečenie prudenia vody a tym živin doštrku a distribuciu kyslika do vrstvy štrku.Na to aby zoobentos +bakterie fungovali,musia mat podmienky.Takto funguju len tie navrchu strku a živiny ktore prepadnu hlbšie len hniju a su rezervoarom problemov.Ked už nič ine,treba kupit vykonny vzduchovač a prevzdušnovacie kamene umiestnit hlbšie do štrku.Rozhybe sa voda v štrku a kyslik je zaklad .Čo sa tyka ceny drenažnych hadíc,to ešte nikoho nezruinovalo.Čo sa tyka hubenia riasy,dal som Vam nazov pripravku ktory ozaj funguje a treba vam ho cca 40 gramov.
Ta robota je ozaj dost blba,ale ked to už budete robit,urobte to tak,aby to už dlho vydržalo.Ja tiež idem prerabat,nemam tam ale štrk iba väčšie okruhliaky,ale tiež musim vsetko vybrat,aj foliu a nasledne tych cca 80 kubikov zväčšiť a dat novu foliu.Hoci tam mam dost ryb,urobim to na štyl kupacieho jazera tak ,aby kupacia časť bola aspon 12 metrov dlha,plus vela plytčin.Ked sa otepli,idem na to!
0 0
Peter z Bratislavy Peter z Bratislavy

Peter z Bratislavy je offline (nepripojený) Peter z Bratislavy

Mam ešte nejake otazky:

Asi bude najlepsie najprv chemicky vyhubit chlpatu riasu.. Dlho som googlil a nasiel prostriedok Fadenlagen Vernichter (od firmy Soll), ktorého 1 kg stoji cca 47 EUR a je na cca 32 kubikov vody.
Účinky:
- okamžitý účinok proti vláknitým riasam pomocou aktívneho kyslíka
- obsahuje špeciálne baktérie, ktoré odbúravajú odumreté riasy
- neobsahuje ťažké kovy ani organické biocídy

FadenalgenVernichter ničí najodolnejšie kultúry vláknitých rias pomocou okamžitého uvoľňovania aktívneho kyslíka. Krátko po použití, mŕtve riasy budú odstránené. Zbytky rias budú vstrebané vďaka špeciálnym baktériám.
Použitie odstraňovača vláknitých rias znamená narastanie okysličovania jazierka, čo zdokonaľuje elimináciu bahna. Popritom sú posilnené aj účinky vášho filtra.

Dávkovanie:
• 30 - 50 g na 1 000 l vody (prípravok rozprášte ráno cez jazierko so
zameraním sa na postihnuté zóny, ale nerozprašujte ho priamo na
rastliny)


Následne by som preplachol štrk a všetku špinavú vodu vytankoval.

Kde sa dá za normálnu cenu kúpiť na vrecia zeolit? V kýblikoch je nenormálne drahy.
Keby sa pod neho zahrabala deravá hadica a vháňal by sa do nej vzduch, mohlo by to pomôcť udržať riasy na uzde?



0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať