Zavrieť

Porady

Spoločenstvo vlastníkov bytov

Na základe upozornenia vlastníkov bytov na nedostatky v hospodárení správcu našich bytov, sa správca rozhodol vypovedať zmluvu o správe k 31.12.2004. Vlastníci bytov teraz stoja pred problémom, či založiť spoločenstvo vlastníkov bytov (18 vlastníkov bytov) alebo robiť mŕtveho chrobáka - veď nás nemôže prinútiť k založeniu spoločenstva vlastníkov a v našom meste nie je iná správcovská spoločnosť. Ak by sme sa rozhodli založiť spoločenstvo vlastníkov, museli by sme vyriešiť veľa problémov a nedostatkov, ktoré sa za 5 rokov správy nahromadili. Terajší správca je zároveň dodávateľom tepla, teplej vody a má zmluvu s vodárňami na dodávku studenej vody.
Jedným z problémov čo nás ťaží, je systém vedenia účtovníctva v takomto malom spoločenstve - zatiaľ nemal kto ani len chuť poradiť - aké účtovníctvo sme povinní viesť - ako zaúčtovať DPH?
Kto poradí váhajúcim zakladateľom spoločenstva?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

Účet fondu opráv ako termínovaný účet

Zriadili sme pre FO termínovaný účet. Teraz mám hlavu v smútku ako to zaúčtovať v JU.
Prevod z BU - výdaj cez priebezky suma 500 tisíc, TU - príjem cez priebezky 500 tisíc. Toto je jasné.

Lenže príde výpis z TU a tam sú uvedené len takéto údaje:

vklad resp.výška základného vkladu: 500.000
predpokladaný úrok 758,84
predpokladaná daň 144,00
predpokladaný stav 500.614,84

Na ďalšom výpise je :
základný vklad 500.614,84
atd.

Môžeme vôbec účtovať predpoklady?
Ak áno tak ako.

Dík za každú radu.
0 0
Peterf Peterf

Peterf je offline (nepripojený) Peterf

GABRIELA
Ahojte dievčence ( zatial som tu nenašla chlapa) . Nebola som tu už dosť dlho, a tak sa chcem opýtať, čo je to za registráciu na ochranu osôb?
A ja som co?
0 0
jaesteneviem jaesteneviem

jaesteneviem je offline (nepripojený) jaesteneviem

žena
prajem pekny den, a kedze sa neviem dostat k tomu ako polozit otazku riesim to takymto sposobom,

prosim, moze mi niekto dat odpoved na tuto otazku?
zamyslame zalozit SVB, dostala sa k nam informacia, ze pri tomto sposobe rucia vlastnici bytov vlastnym majetkom - bytmi.

moze mi nietko povedat ake vsetky negativa skryva tato forma svravcovstva a ako to je v tomto pripade - moja otazka.
v podstare by ma zaujimali vsetky negativne moznosti, ktore nas mozu stretnut po zalozeni SVB.

za odpoved dakujem.
jaesteneviem
0 0
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

Čo sa týka založenia SVB, myslím si, že skôr sú v tejto forme správy klady ako zápory. Samozrejme záleží od toho, kto sa do toho pustí, a ako sa bude starať o záujmy vás všetkých. K otázke, či ručia vlastníci bytov vlastným majetkom - bytmi, neviem, v akej polohe je to myslené, ale určitým spôsobom áno. Napríklad ak sa stane neplatičom, môže prísť o byt a dnes už veľmi ľahko, nie ako pred časom, kedy bolo potrebné súdne konanie. Ináč ma nenapadá nič, čím by vlastník ručil svojim bytom. V podstate ide o to, ako budete mať vypracovanú zmluvu a čo všetko bude obsahovať. SVB je o vzájomnej dohode vlastníkov bytov, ako budú hospodáriť a nakladať so svojim majetkom. Pretože dom je vlastníctvom vás všetkých (ako jedna veľká rodina), ktorá má svoj dom a o ktorý sa je treba starať, aby vám nepadol na hlavu. Výhodu vidím aj v tom, že hospodárenie je vo vašíich rukách, ak to bude robiť šikovná osoba prípadne osoby, je to vždy lepšie, ako nejaká správcovská spoločnosť. Jediné negatívum vidím v tom, že ak sa vlastníci medzi sebou nedokážu na ničom dohodnúť a skôr tam panuje bojová nálada medzi ľuďmi, všetko je o to komplikovanejšie. Preto hovorím, že všetko závisí od vás ako celku a potom budete radi, že si svoj dom spravujete sami a viete aj za čo a na čo idú vaše peniaze. Neviem, je to môj názor, možno niekto nájde viac negatívov, pretože my fungujeme prvý rok a možno sme veľa problémov nevychytali, ale aj tak sa nám darí lepšie, ako za bývalého správcu. Všetko je vo vašich rukách a podľa toho vám to aj bude fungovať.
GabiZ
0 0
svojar svojar

svojar je offline (nepripojený) svojar

Nejde v pravom zmysle o ručenie, ale o záložné právo, ktoré je na každý byt zaznamenané v listu vlastníctva na katastru nehnuteľností. Je to napr. preto, aby majiteľ bytu, ktorý má vôči SVB záväzky( neplatí príspevky do FPÚaO, na správu a preddavky na služby), nemohol byt bez vedomia SVB predať bez vyrovnania týchto záväzkov.
0 0
Halli Halli

Halli je offline (nepripojený) Halli

Založne pravo je dane zo zákona a nerozlišuje sa ci je byt v sprave SVB, Družstva alebo inej spravcovskej spoločnosti. Týka sa každeho bytu vo vlastníctve - Zák. založne pravo podla § 15 zakona č. 182/1993 Z.z. v prospech ostatných vlastníkov bytov a neby. priest. Zriadenie spoločenstva ma ovela viac vyhod, pokial toto zriadia rozumní ludia, ktorí pochopia čo to vlastne je. Ak nie -je to pohroma pre toho kto sa toho ujme, držím všetkým, ktorí to dokažu palce a prajem vela rozumných ludi. Inak to neviem povedat...
0 0
GABRIELA GABRIELA

GABRIELA je offline (nepripojený) GABRIELA

Peterf
A ja som co?
Peterf, ale toto je asi nejaký starý príspevok , nie? A samozrejme že sa ospravedlňujem. Mala som asi pocit že sú tu v tom období samé baby.
Pekný deň
0 0
1ivana 1ivana

1ivana je offline (nepripojený) 1ivana

dobry vecer Peter. Dovolte aby som sa Vam predstavil, moje meno je Ladislav Koncek. Som velmi rad,ze som si otvoril tuto stranku a nasiel spustu odkazov ohladne problematiky bytovych spolocenstiev. Moja firma sa zaobera komplexnov obnovou bytovych domov. To znamena: od projektovej dokumentacie , financnej analyzi svb , vyberu a vybaveniu uverovych produktov,ci cez SFRB alebo komercne banky , dotacii z MVRRSR, az po samotnu realizaciu. Co zahrna realizacia? Som zastanco toho , ze ak sa ma svb zadlzit na niekolko rokov , treba investovat raz a urobit maximum ukonov na dome co sa da. Takze: vyregulovanie tepelnej sustavy plus merace, vymena bytovych okien , okien spolocnych priestorov , zateplenie obvodoveho plasta,zateplenie a rekonstrukcia strechy,zateplenie suterenu,rekonstrukcia stupackovych rozvodov,rekonstrukcia balkonov, vytahov. samozrejme ze takato obnova nieco stoji, a prave to je ten moment kedy sa treba stretnut,a urcit prioritu. Ja pochadzam z Martina , doteraz sme urobili 24 bytovych domov. Na tento rok pripravujeme koplexnu obnovu aj v Nitre na MR. STEFANIKA . Ak by ste mali zaujem sa somnov stretnut a vymenit par nazorov budem si to velmi vazit. Moje t.c.0911393600 laco koncek. Dakujem a prajem vela sil,chuti a dobrych ludi okolo seba. Spozdravom Laco.k
0 0
1ivana 1ivana

1ivana je offline (nepripojený) 1ivana

dobry vecer Peter. Dovolte aby som sa Vam predstavil, moje meno je Ladislav Koncek. Som velmi rad,ze som si otvoril tuto stranku a nasiel spustu odkazov ohladne problematiky bytovych spolocenstiev. Moja firma sa zaobera komplexnov obnovou bytovych domov. To znamena: od projektovej dokumentacie , financnej analyzi svb , vyberu a vybaveniu uverovych produktov,ci cez SFRB alebo komercne banky , dotacii z MVRRSR, az po samotnu realizaciu. Co zahrna realizacia? Som zastanco toho , ze ak sa ma svb zadlzit na niekolko rokov , treba investovat raz a urobit maximum ukonov na dome co sa da. Takze: vyregulovanie tepelnej sustavy plus merace, vymena bytovych okien , okien spolocnych priestorov , zateplenie obvodoveho plasta,zateplenie a rekonstrukcia strechy,zateplenie suterenu,rekonstrukcia stupackovych rozvodov,rekonstrukcia balkonov, vytahov. samozrejme ze takato obnova nieco stoji, a prave to je ten moment kedy sa treba stretnut,a urcit prioritu. Ja pochadzam z Martina , doteraz sme urobili 24 bytovych domov. Na tento rok pripravujeme koplexnu obnovu aj v Nitre na MR. STEFANIKA . Ak by ste mali zaujem sa somnov stretnut a vymenit par nazorov budem si to velmi vazit. Moje t.c.0911939600 laco koncek. Dakujem a prajem vela sil,chuti a dobrych ludi okolo seba. Spozdravom Laco.k
0 0
ebenova@zoznam.sk ebenova@zoznam.sk

ebenova@zoznam.sk je offline (nepripojený) ebenova@zoznam.sk

Dotaz ak môžete reagujte a odpovedajte či postupujeme správne:

Spoločenstvo vlastníkov bytov má 24 byty, takže 24 hlasov SVB. Konajú sa voľby predsedu SVB podľa zákona č.182/1993 Zúz. v znení noviel podľa §7c ods.2.
-Otázka č.1: predseda SVB musí získať podľa §7c ods.2 nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome t.j.13 hlasov?

Najviac hlasov získal jeden pán t.j. 5 hlasov z 14 hlasovacích lístkov.

Môj názor je, že predsedom SVB sa nemôže stáť nezískal nadpolovičnú

väčšinu všetkých hlasov vlastníkov t.j. aspoň 13.

Otázka č.2: Môže sa stať predsedom SVB aj cudzia osoba, ktorá nebýva v bytovom dome a nie je ani vlastníkom bytu v bytovom dome?

Môj názor je, že áno pokiaľ získa na hlasovacích lístkoch nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov vlastníkov bytov t.j. aspoň 13 hlasov.

Som o tom presvedčený,že postupujem správne ak nie tak napíšte!!!

0 0
ajobs ajobs

ajobs je offline (nepripojený) ajobs

muž
ebenova@zoznam.sk
Dotaz ak môžete reagujte a odpovedajte či postupujeme správne:

Spoločenstvo vlastníkov bytov má 24 byty, takže 24 hlasov SVB. Konajú sa voľby predsedu SVB podľa zákona č.182/1993 Zúz. v znení noviel podľa §7c ods.2.
-Otázka č.1: predseda SVB musí získať podľa §7c ods.2 nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome t.j.13 hlasov?

Najviac hlasov získal jeden pán t.j. 5 hlasov z 14 hlasovacích lístkov.

Môj názor je, že predsedom SVB sa nemôže stáť nezískal nadpolovičnú

väčšinu všetkých hlasov vlastníkov t.j. aspoň 13.

Otázka č.2: Môže sa stať predsedom SVB aj cudzia osoba, ktorá nebýva v bytovom dome a nie je ani vlastníkom bytu v bytovom dome?

Môj názor je, že áno pokiaľ získa na hlasovacích lístkoch nadpolovičnú väčšinu všetkých hlasov vlastníkov bytov t.j. aspoň 13 hlasov.

Som o tom presvedčený,že postupujem správne ak nie tak napíšte!!!
Otázka č.1 - správne, musí získať 13 hlasov zo všetkých 24 bytov/hlasov.
Ak sa zúčastní 14 bytov/hlasov, aj tak musí získať 13 hlasov

Otázka č.2 - ak získa 13 hlasov, môže sa stať predsedom SVB aj cudzia osoba, ak je bezúhonná a spôsobilá na právne úkony.
0 0
susu susu

susu je offline (nepripojený) susu

ajobs
Otázka č.1 - správne, musí získať 13 hlasov zo všetkých 24 bytov/hlasov.
Ak sa zúčastní 14 bytov/hlasov, aj tak musí získať 13 hlasov

Otázka č.2 - ak získa 13 hlasov, môže sa stať predsedom SVB aj cudzia osoba, ak je bezúhonná a spôsobilá na právne úkony.
Súhlasím s touto odpoveďou, len by som ešte dodal: Pozrite si zmluvu o SVB či tam náhodou nemáte uvedené, že predseda musí byť členom SVB. Inak nie je problém, aby to bol človek "zvonku".

A na moju otázku v príspevku 463 neexistuje odpoveď???
0 0
cervena cervena

cervena je offline (nepripojený) cervena

Janica prosím pošlite ten vícuc aj mne. Pozrela som sa na uvedenú stránku, tých zákonov je tam kvantum, neviem v tom hľadať. Máme spoločenstvo, ale bez predsedu, nik to nechce robiť, fyrma ktorá nám robí správu si to predstavuje asi tak že nám rozdelí úlohy a mi si to vybavíme a im zaplatíme, dokonca som pri čítaní porady zistila že ešte aj no nazvyme to fabuluje. Proste idilka
Vďaka Alena
0 0
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

susu
...A na moju otázku v príspevku 463 neexistuje odpoveď???
Hm, a nemá sa účtovať až príjem v deň splatnosti, keď banka uskutoční výplatu resp. prevod kreditného úroku?
0 0
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

1ivana
dobry vecer Peter ... Moja firma sa zaobera komplexnov obnovou bytovych domov. ...
Ivana, mám záujem o viac info, ale na uvedené číslo sa bohužiaľ neviem dovolať. Nemáte iný kontakt?
Hľadám práve takú firmu, ktorá sa zaoberá komplexnou obnovou bytových domov vrátane riadenia celého diela od projektu cez výberové konania, realizáciu, zabezpečenie financovania až po kolaudáciu a vyhodnotenie úspešnosti. Ďakujem.
0 0
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

GabiZ: prezrel som všetky mne známe dostupné zdroje informácií o dotáciách na komplexnú obnovu bytových domov, vrátane ministerstva výstavby, životného prostredia, ŠFRB a pod., a získal som pomerne rozporuplné informácie.

Preto hľadám firmu, ktorá má v tomto prehľad, lebo nie je ľahké sa v tom vyznať a doviesť projekt do úspešného konca... Jednu takú som v Nitre našiel, ale potreboval by som ešte aspoň dve, nech môžem urobiť výberové konanie.

Podľa niektorých odborníkov má aj tehlový dom "systémovú poruchu" v tom zmysle, že bol stavaný podľa v tom čase platných noriem, a teda jeho teplo-technické vlastnosti sú cca 5x horšie ako je súčasná norma. Náš dom je T12/52, bol postavený v roku 1956, má atypický tvar (pozri obrázok).

Chceme zrealizovať komplexnú obnovu domu zameranú na zníženie prevádzkových nákladov, predĺženie jeho životnosti, a zvýšenie komfortu bývania, t.j.:
- zateplenie obvodového plášťa (múrov, suterénu, strechy) + sanácia omietky, krovu, odkvapových rúr...
- výmena otvorových výplní (okná v bytoch a spol. priestoroch, dvere)
- obnova vykurovacieho systému (máme ÚK) - t.j. nové kotly (buď na plyn alebo biomasu), nové rozvody a radiátory + inštalácia termoregulačných ventilov a pomerových rozdeľovačov
- výmena rozvodov studenej a ohriatej pitnej vody a centralizácia prípravy ohriatej pitnej vody (s možnosťou využitia solárnych kolektorov na predohrev)
- oprava kanalizácie
- obnova protipožiarnych zariadení a oprava bleskozvodov
- výmena rozvodov el. energie v spol. priestoroch a do bytov
- vybudovanie šachty na vedenie dátových rozvodov (káblovka, internet, domáce telefóny...)

Ide to celé ale veľmi pomaly, lebo som na to sám...
Naposledy som presvedčil zhromaždenie, že potrebujeme energetický audit aby sme sa vedeli zodpovedne rozhodnúť. Už je hotový, auditor ho príde na najbližšie zhromaždenie odprezentovať. Dúfam že sa pohneme ďalej trošku svižnejšie, lebo toto slimačie tempo a neochota vlastníkov bytov čokoľvek podniknúť ma veľmi deprimuje.

Peter
nas_dom.jpg  
0 0
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

Zisťujem, že väčšina z nás je na tom podobne. My máme dom postavený v roku 1960, čiže skoro tak ako ten Váš. Takisto potrebujem zatepliť obvodový plášť, vymeniť okná, vyregulovať sústavu vrátane termostatizácie a potom merače (s tými mám do roku 2008 čas), ale rada by som to spravila jedným vrzom. Samozrejme, najväčší problém sú peniaze. Ako vždy a všade. Preto som navrhovala vziať si úver, momentálne sú v ponukách celkom dobré úvery. Lenže filozofia ľudí je, nezadlžovať sa, urobme všetko postupne. Lenže pri dnešnom zvyšovaní cien to znamená neustále doplácať a takto nikdy neušetríme (a ani nenašetríme). Hlavne teplo mi urobilo minulý rok najväčšiu položku a keď dám teraz ľuďom vyúčtovanie, každý bude hľadať chybu vo vyúčtovaní, nie v jadre problému, ktorý spočíva v tom, že treba náklady znižovať hlavne tým, že dom treba obnoviť ako som už vyššie spomenula. Od minulého roku hovorím o tom, že v našej situácii, keď nemáme peniaze by bol úver vhodný, pretože to čo platíme do fondu opráv sa nám vráti v službách, ak ušetríme na energiách. Lenže presvedčiť starých ľudí, ktorí žijú v tom, že veď mi už nejako dožijeme, to je katastrofa. Takže poznám deprimovaných predsedov, ktorí hľadajú optimálne riešenia ako pomôcť ľuďom i sebe a nakoniec sú tí najhorší. Čo sa týka energetického auditu, chcela by som sa spýtať, koľko také niečo stojí. Nemám o tomto podrobné informácie, hoci som sa o to kedysi zaujímala, myslím že to zabezpečuje firma, ktorá by poprípade zabezpečila aj obnovu bytového domu? Alebo ako to je. Lebo viem, že dnes všetko niečo stojí. Čo sa týka balkónov, to bolo jediné, čo sa mi zatiaľ podarilo presadiť, hoci ešte nie sú hotové, som rada, že som aspoň dala dohromady všetko potrebné pre požiadanie dotácie. Teraz len dúfam, že ich dostanem oproti miliónom, ktoré idú na ostatné bytové domy, je naša čiastka zanedbateľná, ale pomôže nám, šetríme, kde sa dá.
GabiZ
0 0
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

GabiZ, hovoríš mi z duše

Takže po poriadku:
- všetko čo si spomínala, treba urobiť naraz - všetko to spolu súvisí a keď už raz zoberiete úver, kým ho nesplatíte, veľmi ťažko dostanete druhý
- peniaze: komerčné úvery sú krátke (do 8-10 rokov) v porovnaní s návratnosťou energeticky úsporných opatrení (12-15 r) preto hľadám aj iné možnosti financovania - SZRB, ŠFRB, min. výstavby, fondy EÚ. Sám takýto projekt ale určite nezvládnem (som zamestaný), takže hľadám firmu ktorá to celé organizačne zabezpečí (jednu som už našiel)
- podľa en. auditu po realizácii energeticky úsporných opatrení ušetríme min. 50 % nákladov na energie + časť nákladov na údržbu fasády a strechy (lebo budú nové). Z týchto úspor by som chcel splácať časť úveru
- starí ľudia: u nás na nich platia 3 argumenty
(1) máte deti, vnukov, nech vám teraz pomôžu, lebo ináč po vás zdedia starý byt v dome, ktorý je v zlom stave a jeho prevádzka je nákladná
(2) ak sa podarí prefinancovať projekt vyššie spomínaným spôsobom, nebude potrebné dramaticky navyšovať mesačné platby. V prípade nerealizácie obnovy pôjdu prevádzkové náklady stále hore (vypočítal som im koľko to bude o 2-3 roky, a skoro padli na zadok )) t.j. čím sme chudobnejší (myslím obyvatelia domu) tým skôr treba šetriť energie, lebo o pár rokov nebudeme vládať platiť a prídeme o byty v dražbe ako neplatiči
(3) trhová hodnoda bytu v zateplenom a opravenom dome je vyššia, ako v dome v pôvodnom stave. To sa týka nielen prípadného predaja, ale napr. aj úveru...

Ešte je pár argumentov ako vyšší komfort bývania, bezpečnosť, úspora na obsluhe kotolne, na opravách v súčasnosti dožívajúcich TZB, smernica EÚ o energetickom známkovaní budov... Ale na toto reflektujú skôr tí "uvedomelejší"

Cena energetického auditu závisí od jeho rozsahu, náročnosti, vašich požiadaviek, veľkosti domu, a firmy. V našom prípade (32 bytov, požiadavka na maximálnu komplexnosť a rozsah auditu) sme mali ponuky od cca 15 do 170 tisíc Sk. Vybrali sme si tú najlacnejšiu ponuku, lebo v tomto prípade neplatilo, že najlacnejšie je najhoršie. Robila nám ho SEA. Neviem presne odkiaľ si, ak z NR alebo okolia, dám Ti kontakt.

Ja som za to, aby boli oddelené tieto veci - audit, projekt, realizácia, financovanie a riadenie projektu, a stavebný dozor. Ináč môže dôjsť k účelovým manipuláciám - napr. k skresleniu auditu a projektu podľa toho, ako to vyhovuje realizačnej firme.

Ak sa môžem spýtať, kde resp. na čom šetríte?

Lebo my máme ročný prevádzkový rozpočet cca 1 mil. Sk, z toho vyše 55 % tvoria náklady na zemný plyn a takmer 30 % na vodné a stočné (nemáme merače spotreby, tak spotrebu evidujeme na SVB a rozpočítavame).

T.j. 94,6 % rozpočtu odchádza na úhradu tovarov a služieb. Tvorba FPÚaO je len cca 5,4 % z rozpočtu (7 Sk/m2). Na prevádzke sa za súčasných podmienok ušetriť nedá. Všetko ostatné, čo sa dá, si robíme svojpomocne a zadarmo. V našom prípade sa dá ušetriť už len na energiách, t.j. musíme radikálne znížiť ich spotrebu, ale podmienkou je realizácia toho všetkého, čo som spomenul predtým.
0 0
PeterNR PeterNR

PeterNR je offline (nepripojený) PeterNR

Ozaj, pre viac info o dome odporúčam knihu od prof. Z. Šternovej a kol. "Obnova bytových domov I.", sú tam uvedené domy do r. 1970, t.j. postavené v sústavách T 11 až T 16, T 01 B, T 02 B, T 03 B, PV-2, BA, G 57, MS 5, MS 11, T 06 B, T 08 B. Stojí do 400 Sk, vydala Jaga.

Btw pošleš mi prosím fotku vášho domu? Ďakujem
big.jpg  
0 0
GabiZ GabiZ

GabiZ je offline (nepripojený) GabiZ

PeterNR
GabiZ, hovoríš mi z duše

Takže po poriadku:
- všetko čo si spomínala, treba urobiť naraz - všetko to spolu súvisí a keď už raz zoberiete úver, kým ho nesplatíte, veľmi ťažko dostanete druhý
- peniaze: komerčné úvery sú krátke (do 8-10 rokov) v porovnaní s návratnosťou energeticky úsporných opatrení (12-15 r) preto hľadám aj iné možnosti financovania - SZRB, ŠFRB, min. výstavby, fondy EÚ. Sám takýto projekt ale určite nezvládnem (som zamestaný), takže hľadám firmu ktorá to celé organizačne zabezpečí (jednu som už našiel)
- podľa en. auditu po realizácii energeticky úsporných opatrení ušetríme min. 50 % nákladov na energie + časť nákladov na údržbu fasády a strechy (lebo budú nové). Z týchto úspor by som chcel splácať časť úveru
- starí ľudia: u nás na nich platia 3 argumenty
(1) máte deti, vnukov, nech vám teraz pomôžu, lebo ináč po vás zdedia starý byt v dome, ktorý je v zlom stave a jeho prevádzka je nákladná
(2) ak sa podarí prefinancovať projekt vyššie spomínaným spôsobom, nebude potrebné dramaticky navyšovať mesačné platby. V prípade nerealizácie obnovy pôjdu prevádzkové náklady stále hore (vypočítal som im koľko to bude o 2-3 roky, a skoro padli na zadok )) t.j. čím sme chudobnejší (myslím obyvatelia domu) tým skôr treba šetriť energie, lebo o pár rokov nebudeme vládať platiť a prídeme o byty v dražbe ako neplatiči
(3) trhová hodnoda bytu v zateplenom a opravenom dome je vyššia, ako v dome v pôvodnom stave. To sa týka nielen prípadného predaja, ale napr. aj úveru...

K tejto časti musím povedať, že sú to presne moje slová, ktoré už viac ako 1 rok používam na vysvetlenie celej situácie vlastníkom bytov. Niekedy si to nahrám a už to budem len prehrávať, aby si to konečne uvedomili. Ale chcela som o inom. Chcem na to povedať, že som ich presviedčala aj o číslach, ale platilo to tak 2-3 dni, kým si babky nesadli na lavičku a bolo po argumentoch. Určite poznáš tie múdrosti, ktoré tam preberajú a potom to začne odznova. Nie som ten typ, ktorý prikazuje, ale niekedy treba na nich tvrdo. Ako ty hovoríš, mnohí z nás pracujú a nemáme toľko času, aby sme donekonečna presviedčali ľudí a ak už niečo chceš rozbehnúť, musíš konať, lebo aj pracovné povinnosti ťa zaťažia a ak máš pritom vyjednávať ešte s ľuďmi a čakať na ich rozhodnutie?.... veď to poznáš.

Ešte je pár argumentov ako vyšší komfort bývania, bezpečnosť, úspora na obsluhe kotolne, na opravách v súčasnosti dožívajúcich TZB, smernica EÚ o energetickom známkovaní budov... Ale na toto reflektujú skôr tí "uvedomelejší"
Prvou našou snahou bolo spraviť vlastnú kotolňu. Z centrálneho zdroja vykurovania, ktorý vykuroval 3 domy, sme napojený len my a časť jedného domu (ostatní sa už odpojili, spravili si vlastné kúrenie, alebo kotolne). Pritom kotolňu máme prilepenú na dome (budova pri budove) a keďže nie je naša, kto hradí všetky tie náklady okolo nej? Takže sme sa pokúšali argumentovať aj úsporou na teple, aj výhodou, že ju budeme mať v dome a pod našou kontrolou. Samozrejme problém - a to peniaze. Úver? Ani počuť. Takže platíme 630,- Sk/GJ, čo predstavuje zvýšenie na položke ÚK a TÚV na ohrev vody. Všetko som prepočítala, uviedla im, že takto sa hospodáriť nedá, zatiaľ bezvýsledne. Nemáme totižto zateplený dom, okná sú tak staré ako dom a nemáme vyregulovanú sústavu. Takže náklady sú neuveriteľné! Len na ÚK a TÚV sme minulý rok minuli okolo 900.000,- Sk

Cena energetického auditu závisí od jeho rozsahu, náročnosti, vašich požiadaviek, veľkosti domu, a firmy. V našom prípade (32 bytov, požiadavka na maximálnu komplexnosť a rozsah auditu) sme mali ponuky od cca 15 do 170 tisíc Sk. Vybrali sme si tú najlacnejšiu ponuku, lebo v tomto prípade neplatilo, že najlacnejšie je najhoršie. Robila nám ho SEA. Neviem presne odkiaľ si, ak z NR alebo okolia, dám Ti kontakt.
Som z TN a máme 36 bytov, takže podľa veku domu a počtu bytov sme na tom približne rovnako. Ako nájdem kontakt na tú SEA, možno majú pobočku aj tu niekde bližšie?

Ja som za to, aby boli oddelené tieto veci - audit, projekt, realizácia, financovanie a riadenie projektu, a stavebný dozor. Ináč môže dôjsť k účelovým manipuláciám - napr. k skresleniu auditu a projektu podľa toho, ako to vyhovuje realizačnej firme.

Ak sa môžem spýtať, kde resp. na čom šetríte?
Na čom šetríme, zle som sa vyjadrila, pretože zatiaľ na ničom, len doplácame. Na elektrike sme minulý rok niečo ušetrili, ale to je zanedbateľná časť oproti napríkladom na vykurovanie. Myslela som tým ľudí, ktorí chcú všetko urobiť čo najlacnejšie (čo je pochopiteľné) a preto pri akejkoľvek údržbe alebo oprave sa snažíme vyberať nielen kvalitu ale aj cenu.

Lebo my máme ročný prevádzkový rozpočet cca 1 mil. Sk, z toho vyše 55 % tvoria náklady na zemný plyn a takmer 30 % na vodné a stočné (nemáme merače spotreby, tak spotrebu evidujeme na SVB a rozpočítavame).
Čo sa týka rozpočtu, sme na tom tak ako vy. Možno nejaké % hore, dole a merače máme len na meranie spotreby vody. Tiež nemáme merače na teplo, takže toto rozpočítavame.

T.j. 94,6 % rozpočtu odchádza na úhradu tovarov a služieb. Tvorba FPÚaO je len cca 5,4 % z rozpočtu (7 Sk/m2). Na prevádzke sa za súčasných podmienok ušetriť nedá. Všetko ostatné, čo sa dá, si robíme svojpomocne a zadarmo. V našom prípade sa dá ušetriť už len na energiách, t.j. musíme radikálne znížiť ich spotrebu, ale podmienkou je realizácia toho všetkého, čo som spomenul predtým.
S týmto úplne súhlasím, ale ušetriť na energiách pri súčasnom postoji ľudí je veľmi ťažké. Preto by sme si pomohli úverom a urobiť čo sa dá naraz.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať