Že si to ty, píše Ti hneď 2.
1. Potrebuješ: Maslové cesto: 240g masla alebo tuku, 120g hladkej múky, štipka soli;Kysnuté cesto: 300g hladkej múky, 30g práškového cukru, menej ako pol lyžička soli,25 g droždia, 2 žĺtky, 1,5dl mlieka,citrónová kôra, vanilkový cukor(vanilka)
Maslové cesto: na doske do hladkej múky rozsekáš maslo alebo tuk(môžeš dať aj oboje), pridáš štipku soli, zamiesiš, urobíš tehličku a dáš do chladu.
Kysnuté cesto: do misy dáš múku, vykysnutý kvások, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor(vanilky), soľ, žĺtky, cukor a mlieko(podľa potreby. Cesto vymiesiš a necháš vykysnúť. Rozvaľkáš na doske. Tukové cesto rozvaľkáš na polovičnú veľkosť kysnutého cesta a položíš ho na kysnuté. Prikryješ maslové cesto lístkovím tak, že pozahýňaš okraje, popritláčaš a rozvaľkáš. Potom preložíš 3krát pošírke, pritlačíš a ešte na polovicu dĺžku a necháš ešte hodinu kysnúť. Znovu rozvaľkáš, poskladáš ako po prví raz a necháš ešte pol hodinu kysnúť. Nakoniec rozvaľkáš na potrebnú veľkosť a tvar.
2.recept: Potrebuješ: Maslové cesto: 250g hladkej múky, 200g masla
Kysnuté: 250g hladkej múky, č0g práškového cukru, 2 žĺtky, štvrť lyžička soli, citrónová kôra, vanilkový cukor(vanilka)25g droždia, 1,5 ml mlieka
Postup je ten istý ako pri prvom recepte. Ja robím vždy ten, na ktorý mám potrebné ingrediencie.
Veľa úspechov a trpezlivosti. Daj vedieť, či sa ti podarilo.