Zavrieť

Porady

Rocne vyuctovanie za byt a vyhlaska 503/2022

Ma niekto skusenost s novou vyhlaskou MH SR o rozuctovani nakladov na teplo medzi byty v bytovom dome? Po zateopleni domov a namontovani meracov tepla (s dialkovym odpisom) prisla od "tvorivej skiupiny" p. Hirmana nova vyhlaska, ktora tresta "setricov" a odmenuje prekurovacov.. Koeficient rozratavania tepla sa moze vdaka nej lahko pretocit zo 70:30 (merana spotreba : podlahova plocha) aj na 20:80 v neprospech meranej spotreby. Zaroven vyhlaska nuti majitelov individualnych kotlov (aj tych ci su v dome od jeho kolaudacie) priplacat na teplo z centralnej kotolne cez podlahovu plochu bytu. Ja som toto odmietol, vyuctovanie (ze nedoplatok vyse 300 eur za teplo, ktore som neodobral) som reklamoval a poziadam este spravcu aby mi naratal skutocne naklady suvisiace s uzivanim bytu (podla zmluvy o vykone spravy), co teplo odobrate z centralnej kotolne nie je (ja mam vlastny kotol, u ktoreho si musim platit prevadzku, udrzbu, opravy, vymenu,..). Ako to vidite, radcovia?
Usporiadat
Téma je uzavretá.
OneUp OneUp

OneUp je teraz online OneUp

VladoJ
OneUp
Podla tej vyhlasky ide teplo jednosmerne k majitelom individualneho kurenia. Naopak uz nie.
Tak! Fyzika podla podnikatela v energetike Hirmana.
503 nepriniesol do parlamentu Hirman, ale Valova s Munkom / Smer /. Za kseftik s vyrobcami tepla, ktorym klesaju zisky
0 0
OneUp OneUp

OneUp je teraz online OneUp

Sito nikde som nenapisal kravinu 96:14, ani misoft 95:15. Tak sa douc zaklady matematiky
0 0
OneUp OneUp

OneUp je teraz online OneUp

VladoJ
sito
Vlado, tu vyhlášku vydalo 19.12.2022. Od tej doby bola niekoľko krát vychvaľovaná v televízii a nie len jednej. Takže každý koho sa vyhláška týkala, mohol mať oprávnené námietky, že je to hlúposť a vymyslel ju ...! Nikto. Aj na porade bola spomenutá, niekto sa pýtal ako sa bude zisťovať ten rozdiel 2,5 násobok. Ján to vysvetlil už vtedy, že sa bude zvyšovať základná zložka, až kým nebude rozdiel 2,5 násobok
Ta vyhlaska je napisana tak, ze jej nik nerozumel, ani spravcovia (nas sa z toho vyvliekol, teplo rozratava externa firma) ani redaktori v televizii. Ti tocili stale dookola mantru o "spravodlivejsom" rozuctovani az kym ludom nezacali prichadzat koncorocne vyuctovania. Ako vyzera slovenske Kocurkovo? Miliony isli do zateplenia bytoviek, do bytov boli montovane dialkovo odpocitavane merace tepla a termostaticke hlavice... ludia zacali setrit. A do toho vletel podnikatel v energetike aby priniesol ludom (sefom teplarenskych firiem): 503ku! S odkazom: ludia srrte na setrenie, plynu mame dost, teplo sa vam rozrata aj tak cez metre stvorcove plochy bytu! A mas vlastny kotol?!? Ty burzuj jeden! Odteraz budes platit okrem svojho kotlu aj za kotol (teplo) centralny!



sito
Do 30.6.2023 mal správca veci, ktoré sú v rozpore s 503kou do súladu s 503kou. U nás bola k tomu 20.11.23. schôdza, správca informoval o 503ke doporučil pomer tak ako je v 503ke 60 : 40 %. Tú pokutu pre všetkých, ktorí s teplom šetria správca nespomenul, ani ja, Navrhol som im 30 : 70, a koeficienty podľa 503ky, súhlasili, ale neboli sme uznášania schopní, tak 20.12.2023 bolo písomné hlasovanie schválené na schôdzi 20.11.2023. Schválili podpisom. Počítal so, že to bude zvýšené tak o 10 - 20 %. A teraz mi u správcu povedali, keď som im povedal, že máme pomer 62 : 32 %, Jáááj, to máte dobré, majú aj 80 : 20 %, dokonca OneUp napísal pomer 16 : 94 %, ba Dušan spomenul, že o dva baráky ďalej 15 : 95 %. No proste atomovka! O ktorej sa písalo, šuškalo až do 1. mája, po 1. máji nastal výbuch, začali prichádzať vlastníkom bytov v bytových domoch ročné vyúčtovania za rok 2023. Takže - tak!
U nas spravca neriesil nic. Uvidime cim dolozi pred sudom ked k nemu dojde, ze za co mam doplacat vyse 300 EUR (podla podlahovej plochy bytu!) bytom napojenym na centralnu kotolnu. Co je v rozpore so Zmluvou o sprave. Takze tak!
Za to, ze im prikurujes. Oni tebe nemusia doplacat, je to len jednosmerka. Pojem " kradnutie tepla " vysiel z hlav vyrobcov tepla.
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

OneUp
Sito nikde som nenapisal kravinu 96:14, ani misoft 95:15. Tak sa douc zaklady matematiky
OnyHore, *---*! A toto je čo?

28.05.24 19:34
OneUp
OneUp
Neprepocitavaj laskavo moje vyuctovanie a pomer rozpocitavania. Je 84:16. Ani v matematike nie si dobry. Tych 16 % na merace tepla sa rozpocitava podla dielikov. Nemas udaj o pocte dielikov v nasom bloku, ani o tom kolko dielikov mam ja. Mas len povysenecku chut rypat. Amen

Niektorým slovom sa dá, vyjadriť viac vecí. Tiež záleží na vete, prípadne viac vetách s ktorých sa dá, je treba pochopiť o akú vec sa jedná. Hovorí sa, že treba vedieť čítať s porozumením. Tebe to asi nejak nefunguje, pochopiť význam napísaného slova, porozumieť mu, slovu, textu.

Futbalový zápas skončil, domáci dali štyri góly, hostia dali dva góly. Zápas skončil výsledkom 4 : 2! ty to vidíš ako remízu? Padli 4 góly, hrali dve mužstvá, takže 4 : 2 = 2. Každe mužstvo dalo po dva góly?

Na hodinkách s ručičkami to nie je vidieť. Ale na digitálnych je to vidieť takto, čas 20:20. Podľa teba je ale len jedna hodina.

Nechápeš, že?

Ale máš pravdu v tých číslicach, 84 : 16. A Dušan, 80/20
Ale u známeho o dva bloky ďalej (iný správca) 85/15! A mal nedoplatok.

V tvojom byte, len v pomere 98,23 : 1,77 %. Platíš najmenšiu úhradu v dome.

Podľa tých tvojho počtu jednotiek v byte a vyhlášky č. 152/2005, prílohy si mal teplotu v byte ako na schodišti, 10°C.
Naposledy upravil sito : 04.06.24 at 06:08
0 0
OneUp OneUp

OneUp je teraz online OneUp

Uz nechaj svoje stupidne vypocty / 95:15, 90:20 /
0 0
sito sito

sito je offline (nepripojený) sito

OneUp
Uz nechaj svoje stupidne vypocty / 95:15, 90:20 /
OnyHore, *---*. Stupídny si ty a tvoj postoj k vykurovaniu domu. Kvôli tebe, a tebe podobným odborníci vymysleli tu vyhlášku 503ku. Kvôli tebe!

Každý človek chce mať svoje obydlie, dom v ňom svoj domov. Ak má rodina rodinný dom, je aj jej domovom. No sú aj bytové domy v ktorých je domovom rodiny byt, ak ho má rodina v osobnom vlastníctve, ak nie, je to len jej obydlie. Dom ktorý je v spoluvlastníctve vlastníkov bytov v dome sa život riadi zákonom a aj zdravím rozumom spoluvlastníkov domu. Je také úslovie "teplo domova" teda tepelná pohoda, príjemná teplota v °C, ktorá je určená zákonom, vyhláškou č. 152/2005 kúpeľňa 24 °C, obývačka, decká izba, spálňa 21°C, kuchyňa, WC 20 °C, chodba v byte 15 °C.

Bolo tak, že dom bol vykurovaný neobmedzene, ale nerovnomerne. Časom sa bola povinnosť v bytových domoch vykurovací systém domu hydraulicky vyregulovať a namontovať naň v bytoch termostatické hlavice na to, aby bol dom rovnomerne vykurovaný. A potom podvod "merače tepla"! Vraj si každý byt bude platiť len za to teplo, ktoré v byte minie na dosiahnutie uvedených teplôt. No našli sa špekulanti, ktorí nastavovali termostatické hlavice na nulu, prípadne len tak - tak. A iným je jedno, že hlavicu majú nastavenú na najvyšší stupeň nastavenia hlavice. Rozdiely v úhradách bytov boli nehorázne, aj desať násobok. A tak odborníci nariadili zákonom povinné platenie za vykurovanie bytového domu podľa m2 plochy bytu, minimálne 30 % nákladov domu na vykurovanie domu. Ale to nestačilo, aj tak boli rozdiely ešte medzi bytmi vysoké. A prišla na svet 503ka, ktorá spôsobila, no hlúposť, nezmysel a všetko okolo merania tepla stratilo zmysel.

Riešenie, možné?

Namerané hodnoty, jednotky na zapisovačoch pôsobenia tepla v byte po nastavení termostatickej hlavice sa upravia koeficientom výkonu radiátorov, tie sa upravia koeficientom nevýhodnej polohy miestnosti v dome, ktoré sú určené zákonom, vyhláškou. Takto upravené hodnoty sa rozpočítajú priemerom na jeden m2 v dome krát plocha bytu, priemerná hodnota na byt, byty v dome. Z 30 % priemernej hodnoty sa určí "povinné kúrenie" alebo aj "brzda v nezmyselnom šetrení teplom v byte". V prípade jeho neplnenia sa určí pokuta dvojnásobok priemeru hodnoty na byt. Ak by sa vlastník bytu rozhodol nastaviť hlavice v byte na nulu, mal by na zapisovačoch zapísanú nulu ku ktorej by sa mu pripočítala hodnota pokuty. Ak by mal zapísanú len 50 % hodnoty " povinného kúrenia" pripočíta sa mu k hodnote na zapisovačoch 50 % hodnoty pokuty. Ostatní vlastníci bytov? Akú hodnotu im zapíšu zapisovače, také im zostanú ničím nezmenené, jednotky.

Do počítača sa inštaluje program, ktorý nepozná jana, zuzu, fera. Proste, tento byt nesplnil "povinné kúrenie" v xyz % a napočíta mu pokutú jednotiek vo výške xyz % napočítaných z jednotiek hodnoty pokuty. A potom už len vypočíta hodnotu € na jednu jednotku všetkých zapisovačoch, krát hodnota jednotiek jednotlivých bytov v dome a každý byt uhradí sumu napočítanou počítačom. A súčet € v bytoch sa musí zhodovať z úhradou € domu za dodané teplo do domu. Ak by to počítač nedokázal, čo tak umelú inteligenciu použiť na to

Takýto spôsob rozpočítania nákladov za teplo domu rozpočítané na byty v dome a úhrada bytov podľa neho rozhodne o zamyslení sa každého vlastníka bytu nad nastavením termohlavíc v jeho byte. Ti, čo budú s teplom plytvať budú hodnotu "povinného kúrenia" zvyšovať. Tí, čo budú s teplom efektívne v byte hospodáriť, budú hodnotu "povinného kúrenia znižovať, že? Samozrejme, že krivka grafu úhrad nebude rovná, bude zubatá, ale zuby budú mať primeranú hodnotu v €. Pokiaľ má niekto výnimočné vysoký zub, kto za to môže, ostatní spoluvlastníci domu? Inak, všetci vlastníci bytov uhrádzajú náklady za teplo podľa všetkých „meračov tepla“ v dome. Nie, že vlastník bytu si myslí, je mu tvrdené, že on platí podiel úhrady len podľa tých, ktoré sú v jeho byte a sú jeho majetkom.

Prvý krát sa tento spôsob rozpočítania nákladov domu na byty v dome použije od 1.1.2025. Ten kto pochopí zmysel, funkčnosť hydraulického vyregulovania, termostatických hlavíc, zapisovačov a spôsobu rozpočítania nákladov sa dočká, musí čakať na priaznivý výsledok až do 31.5.26. Tí, ktorých k zamysleniu donútia ich peniaze, úhrada podielu bytu na vykurovaní domu za rok 2025, tí sa takého výsledku môžu dočkať až 31.5.2028.

Pokiaľ budú "odborníci" miešať hrušky s rajčinami a tvrdiť pritom, že je to pre bytové domy najlepšie riešenie, tak to je hlúposť. Teplo v dome, teplota v byte, bytoch je jedna vec a peniaze, € za teplo je druhá vec, celkom iná ako tá prvá vec, či nie? Za peniaze sa môže človek najesť, najesť z peňazí sa nemôže, že?
0 0

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať