Zavrieť

Porady

predaj bytu a záloha na prípadný nedoplatok

Dobrý deň,

predala som byt v apríli 2024. Bytové družstvo odmietlo vydať potvrdenie o neexistencii nedoplatkov bez toho, aby nový vlastník nepodpísal zmluvu s o správe s bytovým družstvom. V kúpnej zmluve je však uvedené, že nový vlastník súhlasí so všetkými podmienkami a pristupuje k zmluve o správe bytu. Napriek tomu, že nový vlastník ešte nemal podpísanú kúpnu zmluvu so mnou, musel z donútenia podpísať zmluvu o správe bytu s bytovým družstvom, pričom sme mali k dispozícii len návrh kúpnej zmluvy. Bytové družstvo ma donútilo zaplatiť zálohu vo výške dvojmesačného nájomného, inak by mi nevydali potvrdenie o neexistencii nedoplatkov a kataster by neprijal návrh na vklad kúpnej zmluvy.

Teraz k veci: byt sme prepísali, nový vlastník ho má od 12. mája 2024. Nájom na máj som zaplatila v plnej výške, odpočty meračov bytové družstvo vykonalo k 31. máju 2024 (museli sme podpísať prázdny formulár s týmto dátumom, odpočty urobili elektronicky). Za rok 2023 bol na byte nedoplatok, ktorý som uhradila. Následne mi bytové družstvo poslalo platbu vo výške dvojmesačného nájomného bez vysvetlenia či dokladu, pravdepodobne išlo o vrátenie mojej zálohy. Emailom som sa dožadovala vysvetlenia. Asi po dvoch týždňoch mi prišiel email s ospravedlnením a žiadosťou o vrátenie peňazí, keďže došlo k omylu.

Musím im tieto peniaze vrátiť? Mali právo odo mňa žiadať dvojmesačnú zálohu, keď som mala zálohové platby za január až máj 2024 v poriadku? Mohli nútiť nemajiteľa podpísať zmluvu o správe bytu, keď ešte nebol vlastníkom?

Nejde mi o peniaze, ale o princíp.

Ďakujem.


AKTUALIZÁCIA: Byt som neodovzdala pred predajom a ani pred žiadnym iným podpisom. Všetky platby som mala uhradené vopred a platby boli realiované stále načas!!!!! Dokonca aj zálohu na 2 mesiace, ktorú odo mňa žiadali, pretože by mi nedali potvrdenie o neexistencii nedoplatkov. Je to postup "nášho bytového družstva", pri všetkch vlastníkoch a pri všetkých prevodoch!!!!!!!! Pýtam sa mohli ma to žiadať????? Vyprosujem si, aby tu niekto komentoval, že to žiadali kvôli NEDOPLATKOM!!!!!!!!
Naposledy upravil anka_p : Dnes at 10:17
veronikasad Zálohové platby sa uhrádzajú mesiac vopred. Kedy si naposledy poslala platbu?
anka_p tie mám v poriadku, opravila som to v texte
Téma je uzavretá.
Usporiadať podľa času

Mária27 je offline (nepripojený) Mária27

Mária27
Bytové družstvo ani ako správca nemôže klásť vlastníkovi bytu podmienky na prevod bytu. Kataster nemôže podmieniť vklad oznámením správcu o nedoplatkoch.
Ak si družstvo vyžiadalo zálohu (na čo nemalo ani právo) a vrátilo ju, tým všetko skončilo. Ak by družstvo naďalej provokovalo, obráť sa na SOI.
pozri
- na Okresnom súde v Galante pod sp. zn. 23C/119/2015
Vyhlásenie o nedoplatkoch je len prílohou zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo zmluvy o prevode nebytového priestoru a nie prílohou návrhu na vklad. Absencia prílohy tejto zmluvy nespôsobuje neplatnosť právneho úkonu o prevode bytu“.
- na najvyššom súde 1Sžr/10/2011
Najvyšší súd musí konštatovať, že účelom príloh zmluvy, ktoré sú uvedené v § 5 ods. 2 zák. č. 182/1993 Z. z., je zabezpečenie informácií (majú teda informačný charakter) pre záujemcu o kúpu bytu ...
Naposledy upravil Mária27 : Dnes at 11:23

predaj bytu a záloha na prípadný nedoplatok

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.