ivanka p.
18.06.09,16:02
Orsigo, ako vedúci potravín (pokiaľ nie si aj prevádzkovateľ, resp. majiteľ) potrebuješ ako si povedal, zdravotný preukaz, ktorý Ti vydá všeobecný lekár a hygienické minimum (už sa používa termín odborná spôsobilosť a osvedčenie o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností), ktoré Ti vydá príslušný regionálny úrad verej.zdravotníctva po tom, ako úspešne absolvuješ preskúšanie. ;)
Orsigo
18.06.09,20:26
diks, prevadzkovatel resp. majitel potrebuje daaku školu resp. skolenie ?
ivanka p.
19.06.09,07:47
Konkretne specialne skolenie nie, ale ako prevadzkovatel (t.j. podnikatel) potrebujes doklady tykajuce sa podnikania od Zivnos.listu az po rozhodnutia o prevádzke. A pokial ako prevadzkovatel budes aj veduci a budes sa pohybovat v predajni potravin, prip. podobne, tak plati to, co som napisala v clanku pred tym.
skoty1
01.07.09,09:16
ahoj Lenka, nemáš náhodou nejaký prevádzkový poriadok pre otvorenie pizzerie, resp. pár rád čo všetko k tomu potrebujem, aké tlačívá, aké úrady pobehať a tak. budem vdačný za každú informáciu. dakujem
skoty1
01.07.09,09:18
ahoj Lenka, nemáš náhodou prevádzkový poriadok pre pizzeriu? alebo aj pár rád čo všetko k tomu potrebujem. budem rád, za každú informáciu. dakujem
skoty1
01.07.09,09:19
ahojte, nemáte náhodou prevádzkový poriadok na pizzeriu resp. pár rád čo by som k tomu všetko potreboval? dakujem
skoty1
01.07.09,09:26
ahoj Lenka, nemáš náhodou prevádzkový poriadok na pizzeriu resp. pár rád čo všetko k tomu potrebujem. dakujem
lenkak
01.07.09,09:42
Potrebuješ hlavne čo sa týka hygieny celý postup výroby. Ja som mala iný typ výroby, ale v skratke, od kúpenia potravín až po podanie k zákazníkovi, od značky strojov až po náradie, všetko porozpisovať. To je náplňou tvojho HACCP.
Orsigo
04.07.09,10:00
A neviete ako je to s predajom zeleniny? Zeleninu ktoru vypestujem a sam nespotrebujem ? Myslim tym prepaj v obciach na parkovisku, po domoch? Potrebujem na to zivnost? Dakujem
ivanka p.
04.07.09,17:45
Milý Orsigo.
Záleží na tom, či chceš činnosť vykonávať lege artis alebo "na čierno". Mysli na to, že zákazníci možno budú chcieť aj nejaký doklad o kúpe, a na bločku sú samozrejme nejaké údaje kontrolovateľné jednak zákazníkom, jednak úradmi a pod. To znamená, že ako obchodník musíš spĺňať podmienky na predaj a ešte naviac ako prvovýrobca (pestovateľ). Predaj zeleniny alebo ovocia z vlastnej potreby iným konzumentom musíš ohlásiť ako činnosť na Reg.veterinárnu a potravinovú správu a okrem toho musíš ako v podstate "výrobca" keďže tovar budeš mať z vlastnej záhrady dokladovať bezchybnosť, najmä chemickú (dusičnany, dusitany, ťažké kovy, atď) predávaného tovaru. To znamená, že budieš musieť si zabezpečiť lab.vyšetrenie podotýkam z akreditovaného lab.o vhodnosti tvojej úrody a s tým samozrejme súvisia už ostatné záležitosti. Dokladovanie zisku, priznávanie zisku a pod. Toto sú základ.podmienky, keď nechceš mať na krku sťažnosti od "nespokojných alebo závistlivých zákazníkov." ;)
Orsigo
05.07.09,06:56
Dakujem, a napr babky predavajuce na trhoch? Myslite ze ako vyrobca ma tieto veci spravene? A pritom predavaju a davaju aj daaky rucne vypisany papierik (bez registracnej pokladne)? Alebo to je iny sposob predaja?lebo ani zivnost podla mna nemaju.
lenkak
05.07.09,06:57
Orsigo
ak nechceš mať opletačky s úradmi, a mať kľudné svedomie nech Ťa nezaujímajú babky na trhoch, ale radšej sa zaoberaj vecmi potrebnými pre Teba a tvoje podnikanie.
ivanka p.
05.07.09,16:13
Orsigo, ja som len uvádzala čo pre Teba vyplýva, keď chceš predávať s kľudným svedomím. Ako si nakoniec urobíš je čiste Tvoja vec. Žiaľ alebo chvalabohu sme na Slovensku... :rolleyes:
Orsigo
05.07.09,16:18
Viem ze najlepsie je mat vsetko v poriadku,ale v mojom pripade ide o kratkodobu cinnost (2 mesiace), prave som skoncil strednu a idem na vyska a hladam sposob ako si zarobit daake ojro na studium ... Najprv som hladal daaku brigadu ale bohuzial neuspesne, potom prisla moznost v potravinach ale ta tiez padla :(. A teraz sa naskytla moznost predaja zeleniny+som pocul ze pokial clovek pestuje zeleninu pre vlastnu spotrebu to co nespotrebuje moze predat bez potreby zivnosti a registracnej pokladne len na daaky papier(paragon alebo daak tak)? Ale pokial na to potrebujem tie veci co su vysie napisane tak sa to asi neoplati :(.
Orsigo
05.07.09,16:50
Este by som sa chcel opytat,ako je to s vylepovanim plagatov na budkach v obciach... V tv som videl ze v cechach je to pod daakou mensou pokutou ale len v pripade ze ma pri vylepovani pristihnu potom mi uz nemozu nic, neviete ako je to na slovensku?
stega
07.07.09,10:38
Ja som si to sama napísala, všetko bolo v poriadku, len som si to spravila 2x, jedno som si dala opečiatkovať od hygieny pekne som si to zviazala hrebeňovou väzbou malo to totiž aj s výrobou okolo 20 strán, a vycapila som si to do predajne (respektíve mamina si to tam vycapila) a keď prišli na kontrolu len kukali. Ešte niekde mám aj tabuľku ako presne čistiť a umývať predajňu, čím a kedy. To sa im veľmi páčilo.
Mohla by si prosimta poslat tu tabulku na umyvanie, dakujem pekne
lenkak
07.07.09,10:57
treba pohľadať v tejto téme, bola tu uvedená.
link
http://www.porada.sk/96933-post25.html
malicky
04.08.09,12:04
ahojte

mozno to tu uz bolo napisane ale uz som zabudol co som cital vcera tak by som si chcel ujasnit par veci.

idem zalozit prevadzku - hydinu s masom - vsetko bude zabalene od vyrobcu.

len by som si chcel ujasnit jednu vec budem predavat salamy a sumky na drobno nakrajam odvazim predam

budem potrabovat aj ja postup vyroby?? alebo mi staci iba ten výcuc z HACCP pre potravinárstvo

dakujem
lenkak
04.08.09,19:35
V tejto téme bol prikladaný haccp priamo na mäsiarstvo.
http://www.porada.sk/t7104-p5-obchod-s-potravinami-a-haccp.html
aj strana pred tým je dobre popísaná
Použi, a prispôsob, úplne postačí.
malicky
05.08.09,06:54
Dakujem odkaz je super nasiel som co som potreboval

len by som sa chcel este opytat ci je krajanie salam, vyroba alebo nie

lebo tam chyba časť II - Mikrobiologická zložka.
jafivo
05.08.09,17:16
Mohla by si mi aj to poslat..ak to najdes prosim ta?? potrebujem to..
lenkak
05.08.09,19:34
Dakujem odkaz je super nasiel som co som potreboval

len by som sa chcel este opytat ci je krajanie salam, vyroba alebo nie

lebo tam chyba časť II - Mikrobiologická zložka.

ja si myslím, že to výroba nie je. Ale či potrebuješ chýbajúcu časť to netuším, skús sa informovať priamo na RUVZ /hygiene, či to budú od Teba požadovať.
majka8949
27.08.09,15:56
prosim vas ja potrebujem predlohu formulara k sledovaniu ccp skladovanie potravin v chladiacom zariadeni nevie niekto de ju najdem?
aldoaldo
06.09.09,06:09
chcem otvoriť predajňu mäsa a mäsovych vyrobkov , budem tam aj predavať zatial sam môže mi niekto poradiť čo všetko musim k tomu potrebovať...ďakujem

dakujem
lenkak
06.09.09,19:30
Don133
08.09.09,19:21
Podľa príspevkov sledujem, že celé Hazard Analysis Critical Control Points stráca svoj význam (nie som školitel pre HACCP, aby ste nebrali ako reklamu), to nieje nejakých pár papierov uložených v skrini(ocenujem aspoň tých, čo to prečítajú a snažia sa tým riadiť, ked už to niekde okopírovali)....ale uvedomte si, že aj vy ste zákazníkmi v reštauráciách, predajniach a skuste nakuknúť ako sa skladujú potraviny....ked date auto do servisu na opravu brzd, tiež predpokladáte, že mechanik vie čo robí....
lea8910
15.09.09,16:48
Ahojte ako pozeám na dátumy vašich reakcií, sú dosť staré. Potrebovala by som vzor HACCP na občerstvenie, Lenka ak sem ešte chodíš pomohla by si mi? S pozdravom Lenka
lenkak
15.09.09,18:16
Chodím na Poradu, a čo by si potrebovala vedieť?
lea8910
15.09.09,18:56
Juj ahoj až po tom,čo som ti napísala som si všimla, že je tu viac strán,takže som si to naštudovala zatiaľ som našla odpovede v tvojich predchádzajúcich reakciách. No a idem sa do toho pustiť,ale som rada že keď mi nebude niečo jasné tak sa môžem na teba obrátiť.Ďakujem zatiaľ papa
ian belian
27.09.09,07:21
Druhá časť, 8. hlava PK SR ZÁSADY SPRÁVNEJ VÝROBNEJ PRAXE
§ 252
Podľa ustanovení tejto hlavy potravinového kódexu postupuje výrobca potravín a primerane aj osoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu.
V súlade s uvedeným ustanovením sú predajne potravín resp. sklady potravín povinné mať vypracované dokumentácie týkajúce sa zásad správnej výrobnej praxe. Podstatnou vecou je slovíčko primerane.
§ 255 Dokumentácia správnej výrobnej praxe
(1) Na uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe výrobca potravín spracúva dokumentáciu, ktorou sa rozumejú príkazy, smernice a predpisy v záujme zabezpečenia kvalitného, správneho a bezporuchového stavu procesov vedúcich k výrobe kvalitných a zdravotne neškodných potravín.
(2) Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje
a. pracovný postup
b. technický a technologický predpis,
c. výrobný postup,
d. normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
e. hygienický režim a sanitačný program,
f. metrologický program,
g. projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín,
h. ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.
Otázne je, čo z uvedených dokumentov musia mať vypracované predajne potravín.
Domievam sa, že:
a. pracovný postup musia mať vypracovaný (všetky pracovné operácie od príchodu zamestnancov do prace až po ich dochod z práce
b. technický a technologický predpis nemusia mať vypracovaný (potraviny nevyrábajú)
c. výrobný postup nemusia mať vypracovaný (potraviny nevyrábajú)
d. normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu musia mať primerane vypracované (chladiace resp mraziace boxy a pod.)
e. hygienický režim a sanitačný program jednoznačne musia mať vypracovaný podľa prílohy
f. metrologický program jednoznačne musia mať vypracovaný
g. projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín (HACCP) musia mať primerane vypracovaný
h. ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín musia mať primerane vypracované (podľa druhu predávaných potravín)
§ 260 Výkon kontroly orgánmi potravinového dozoru
Kontrola, vykonávaná orgánmi potravinového dozoru podľa tejto hlavy potravinového kódexu, je zameraná na plnenie úloh súvisiacich s uplatňovaním zásad správnej výrobnej praxe a na celkové zhodnotenie potenciálneho rizika pre bezchybnosť potravín spojeného s výrobou. Orgány potravinového dozoru osobitne kontrolujú kritické kontrolné body identifikované výrobcami potravín, vrátane zariadení spoločného stravovania a osobami oprávnenými na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami a uvádzajú ich do obehu, aby sa preverilo, či sa vykonáva potrebné sledovanie a overovanie systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín.
Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že kritické kontrolné body (CCP) musia identifikovať aj osoby, ktoré prevádzkujú predajne a sklady potravín.
S pozdravom belo
lea8910
28.09.09,21:58
no teda belo dobrý príspevok...
Poraďáci taká otázka k veci môžem mať predajňu s potravinami kde budem vyrábať aj rýchle jedlá,alebo mať v podstate naopak očerstvenie so širokým výberom aj iných potravín?
A vobec aký je rozdiel medzi večierkou, diskontom, a kde končí fasfood a začina len obchod s potravinami?
1advokat
29.09.09,20:00
Ahoj,
HCCP je hlavne o bezpečnosti potravín. Definícia je Kritické body a hlavné kritické body. To znamená v tvojom prípade potravín a drogérie.
Stačí k tomu použiť sedliacky rozum. Máš prevádzku ktorá ma určité nároky. keď tam predávaš len balený tovar, mrazený a drogériu, tak si to musíš rozdeliť na tieto sektory.
potom
1. začni od prímania tovaru kde sleduješ záručnú dobu, poškodenie obalov, ( pri mrazenom a chladenom tovare si máš právo nechať od vodiča vytlačiť priebeh teploty počas prepravy, to
Ti je povinný dať a to si založíš do dokumentu o preberaní tovaru.
2. máš sklad, tak že uskladnenie a skladovanie výrobkov. jedine na paletách a mrazené, chladené výrobky v chladničke a mrazničke, kde potrebuješ sledovať čo ? No predsa
teploty. mrazničiek a chladničiek. Tak tu založíš tabuľku na zapisovanie teplôt, napríklad pri otvorení a striedaní smien v predajni.
Pri potravinárskom tovare máš tovar s dlhšou zárukou a kratšou záručnou dobou „ doba spotreby „ Tak to si tiež nastavíš interval kontroly „ senzorická kontrola „podľa potreby.
Takto bude pokračovať podľa druhou potravín, to znamená, mliečne výrobky – jeden druh,
mrazené výrobky, tam si daj kontrolu „doby spotreby“ pri preberaní tovaru, lebo tam máš dlhú „ dobu spotreby“ niekedy aj 2 roky. A drogéria tiež.
potom máš nebalený tovar ako ovocie a pekárenské výrobky. Tak dáš na ochranu proti kontaminácii sáčky na ruky pre zákazníkov a sáčok do ktorého si vložia ten tovar.
Dalej máš čo v predajni ? no predsa myši )) Tak že monitorovanie škodcov. Máš sklad a predajňu. určíš si staničky ktoré budeš monitorovať 1 x za 2 dni. a bude o to viesť záznam – tabuľku. deň, čas kto monitoroval a podpis. tieto tabuľky potrebuješ ku každej staničke, stačí na stene keď to bude visieť. Dáš si tam ešte správnosť vykladania tovaru do regálu a so skladu, zvlášť sklad a zvlášť predajňu. Prečo ? aby Ti zamestnanci nezakladali starší tovar čerstvým. a potom zistíš, že musíš vyhadzovať tovar. Alebo boh chráň keď si kúpi tovar zákazník. )). ta že takýmto spôsobom. Upozorňujem Ťa na to že HCCP si každý vypracuje podľa svojich potrieb. tak tam nepíš litánie, lebo hygiena Ti po tých litániách pôjde a na základe tohoŤa budú kontrolovať )) tak že len to kontroluj čo je nevyhnutne a čo vieš dodržať. HCCP nie je ročníková práca.
1advokat
29.09.09,20:04
no teda belo dobrý príspevok...
Poraďáci taká otázka k veci môžem mať predajňu s potravinami kde budem vyrábať aj rýchle jedlá,alebo mať v podstate naopak očerstvenie so širokým výberom aj iných potravín?
A vobec aký je rozdiel medzi večierkou, diskontom, a kde končí fasfood a začina len obchod s potravinami?
večierka a obchod s potravinami je to isté :)) Fasfood je predca rýchle občerstvenie. rozdiel medzi večierkou a potravinami je v otvaracích hodinách.
lea8910
02.10.09,17:58
no fakt dík, no na toto by som bez tvojej pomoci neprišla...
Eljoska
04.10.09,11:38
Lenka, mam na teba jednu otazku. Ked ide len o sklad s potravinami, nie konkretny obchod, tak by si mi vedela pomoct? Dakujem.
lenkak
04.10.09,12:35
A čo by si potrebovala? Veď Tebe postačí mať dobrý prevádzkový poriadok, ale záleží aj aké potraviny budeš mať.
ian belian
15.10.09,18:45
Vážený priatelia prevádzkujúci zariadenia uvedené v druhej časti ôsmej hlave Potravinového kódexu SR – Zásady správnej výrobnej praxe.

RÚVZ vykonávajú cca pol roka externé audity v zariadeniach spoločného stravovania zamerané hlavne na kontrolu HACCP. Osobne sa domnievam, že RÚVZ sú povinné vykonať kontrolu všetkých dokumentácii uvedených v príslušnom ustanovení § 255 ods. 2, 2. časť - Ôsma hlava PK SR - Zásady správnej výrobnej praxe a mohli upozorniť prevádzkovateľov, že musia mať vypracovaný aj metrologický program.

Problémom je, že tzv. Metrologický program ( § 255 ods.2 písm.f, 2. časť - Ôsma hlava PK SR) nebol nikdy kontrolovaný.

Kontrolu vypracovaného metrologického programu a jeho dodržiavanie začali práve v tejto dobe vykonávať Slovenské metrologické inšpektoráty (bez pokuty) a to z toho dôvodu, že od januára 2010 vstupuje v účinnosť novelizovaný zákon o metrológii, ktorý za nevypracovaný metrologický program a jeho porušovanie ukladá sankcie.
Opätovne upozorňujem, že:


Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje
a. pracovný postup
b. technický a technologický predpis
c. výrobný postup
d. normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
e. hygienický režim a sanitačný program,
f. metrologický program
g. projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín - HACCP
h. ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.


Platí to pre výrobcov potravín vratane zariadení spoločného stravovania a primerane pre predajne potravín a sklady potravín.

Tak pozor na metrologický program !


S pozdravom belo
Ignac84
02.11.09,14:27
ahoj lenkak ty sa ale vyznáš otvaram prevádzku na spracovanie zeleniny cize to bude výroba chcel by som varit zeleninu a nasledne po schladeny vakuovo balit a z toho všetkeho co botrebujem sa my kruti halava nevedela by si my s tým pomoct PS:sorač za chyby
lenkak
02.11.09,16:36
zelenina je úplne niečo iné ako som mala ja.
Treba si poriadne preštudovať Potravinový kódex
http://www.svssr.sk/sk/legislativa/kodex.asp
zelenina
http://www.svssr.sk/sk/legislativa/legislativa_org.asp#1
Ignac84
03.11.09,09:51
viem lenkak mam to už s časti preštudovane ale chcem vediet či by som mohol spracovať haccp podla vzoru ktorý je uvedený na mesiareň čo si pridala len si to upravým podla seba myslíš že by to mohlo byt. Zelenina v legislative je prevažne o dovoze a normach. Som v úzkych z toho že tento výrobný postup na Slovensku ešte nerobí nikto. Z diskusii som sa už dozvedel že musím opísať celý pracovný postup a hlavne kritické body pri spracovaní myslíš že to bude postačovať. Ešte jedna vec keď nemam sklady, zemiaky my budú dodavať denne na plinulý chod výrobi bude im to vadit? budem ich mat umiestnene v špinavej výrobe na palete čo mysliš. Dufam že sa staneš aj mojou hviezdičkou thx
lenkak
03.11.09,10:31
keď si prispôsobiš podľa potrebám, tak to bude postačovať. Chce to len podoplňať pre hygienu podstatné veci. Samozrejme celý postup musíš mať, spolu s kritickými bodmi, od merania, váženia až po posledné odovzdávanie zákazníkovi. Sklad nemusíš mať, ale musíš ho nahradiť. Všetko čo môže znečistiť nebalené potraviny, musí byť extra, ak nie v inej miestnosti, tak na inom regáli, a takisto nesmie byť v kontakte s tými surovinami, ktroré budeš spracovávať. Pre vývarovňu by bolo najlepšie mať nejakú inú miestnosť na suroviny, a inú na varenie. Čo sa týka vývarovne, tam musíš spĺňať tiež kritéria, dosť náročné, čo sa týka miestnosti. Nezabúdaj, že zelenina, ktorú kúpiš, býva špinavá, netriedená, môže byť medzi nimi niečo zhnité, a to musíš prebrať, a pochybujem, že Ti uznajú, preberanie pri varení. Na to si daj pozor. Ohľadom haccp budeš potrebovať aj plánik predajne, vývarovne s popisom miestností, kde budeš čo robiť.
Ignac84
03.11.09,10:58
hmm chápem a mohlo by byt keby som dal extra stol na triedenie musi to byt odelene priečkov? Ja budem mat čistu a špinavu výrobu odelenu priečkov. Budem spracuvat varene zemiaky (iba zemiaky) a pretlačat ich a vakuovo balit. Nievieš prosim ta ako zistim trvanlivot zabalených zemiakov a potrebujem nejake konzervanty? Viem ze jedna firma na severnom Slovensku to robý ale opačnou technologiou najprv zemiaky nastruhane surove vakuovo zabalia a potom ich v konvektomate varia v pare a pridava konzervan E223 trvanlivost je 1 mesiac.
lenkak
03.11.09,11:12
treba sa dohodnúť s hygienou, čo im bude vyhovovať a čo nie. To Ti dajú jasne najavo. Určite treba mať zvlášť minimálne stôl, najlepšie na druhej strane miestnosti, keď už to inak nejde.
odporúčam ešte
http://209.85.129.132/search?q=cache:kJZ0qjOko_IJ:www.anim.sk/!docs/Gastronomia2.ppt+v%C3%A1kuov%C3%A9+balenie+zemiako v+trvanlivos%C5%A5&cd=8&hl=cs&ct=clnk&gl=sk
http://209.85.129.132/search?q=cache:ugI3lWhxbo8J:www.graphix.sk/webhosting/bezpecnostpotravin/index.php/menu/2/id/21+v%C3%A1kuov%C3%A9+balenie+zemiakov+trvanlivos%C 5%A5&cd=10&hl=cs&ct=clnk&gl=sk
http://www.firmy.asa-slovakia.sk/Potravinarsky_priemysel/Potravinarsky_priemysel.htm
Ignac84
03.11.09,11:41
prosim ta a o trvanlivosti mam si to zistiť sám kolko vydržia zemiaky vakuovo balené dobre a po akom dni podliehaju skaze alebo ako to j zistim treba to dať na rozbor po týždni? ja som uplne mimo nechapem tomu
lenkak
03.11.09,12:45
Požiadavky na zdravotnú neškodnosť, hygienu, požiadavky na zloženie a kvalitu potravín, zložky, ako aj technologické postupy používané pri ich výrobe a požiadavky na balenie jednotlivých potravín, ich skupín alebo všetkých potravín, rozsah a spôsob ich označovania, ich skladovanie, prepravu, manipuláciu s nimi a ich obeh, ako aj zásady na odber vzoriek a ich vyšetrovanie ustanoví Potravinový kódex Slovenskej republiky.
Výrobou potravín sa na rozumie čistenie, triedenie, upravovanie, opracúvanie alebo spracúvanie surovín, prípadne pridávanie prídavných látok a pomocných látok vrátane balenia a skladovania pri výrobe potravín určených na uvádzanie do obehu. Ten, kto potraviny vyrába, zodpovedá za ich zdravotnú neškodnosť a kvalitu.
Výrobca potravín a ten, kto potraviny uvádza do obehu, sú povinní uvedenú činnosť najneskôr v deň jej začatia oznámiť písomne orgánu potravinového dozoru.
Ten, kto vyrába potraviny, manipuluje s nimi alebo ich uvádza do obehu, je povinný ich
označiť v štátnom jazyku údajmi v zmysle § 9 ods.1 zákona č. 152/1995 Z.z. o potravinách.

http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/6267_2006.pdf
http://www.spotrebitelinfo.sk/sk.php?clanok=156
http://www.svps.sk/sk/legislativa/kodex_02_08.asp
http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/2608_2005.pdf
http://www.svps.sk/sk/pdf/legislativa/3390_2004.pdf

je potrebné sa riadiť týmito predpismi.
Ja osobne so zemiakmi nemám skúsenosť, preto posielam aspoň dokumenty na preštudovanie a nie presnú a jasnú odpoveď. Stačilo trošku pochodiť Potravinový kódex. Ten posledný link sa týka priamo zemiakov.
Ignac84
03.11.09,13:11
aha viem tu 3390 mam aj stiahnutu na papiery uz som to čital 5 krat no skusim este raz hadam som dačo musel prehliadnut " ach ach tie zakony same príkazy a návody" inač dik za to triedenie musím to navrhnut mojmu pracovnemu partnerovi budu s tým asi problemy, ked narazým ešte na nejaký problém spytam sa momentalne od rana prepisujem prevadzkový poriadok je tam toho dost a to som len na tretej strane inač diký ty hviezdička za odkazy
lenkak
03.11.09,13:14
ozaj ak máš stroje musíš ich popisať tiež, ich presný názov, kto ich schválil, či sú platné v eu, a načo slúžia.
Ignac84
03.11.09,15:40
aha a popísat stroje treba v HCCP alebo v prevadzkovom poriadku
lenkak
03.11.09,19:08
všetko čo sa týka stroja, treba uviesť v HACCP. Od výrobcu, obsluhy, manipulácie. postupy vyrábania na ňom, bezpečnostné opatrenia, kto bude pri ňom robiť, to je v HACCP. Ako ho budeš udržiavať v čistote, ako často ho budeš čistiť - toto bude v prevádzkovom poriadku. V tvojom prípade by som Prev. poriadok vsunula ako poslednú časť do HACCP.
Ignac84
04.11.09,12:39
prosim ta lenka co je ta obchodná sterilita pri vakuovom balení
lenkak
04.11.09,14:47
treba trošku popozerať aj na nete, pozri materiál v prílohe, mal by Ti pomôcť sa zorientovať.
Ináč máš toho veľa čo treba vedieť a čo porobiť, tu nejde len o to, že RUVZ niečo od Teba vyžaduje, tu je hlavný problém, aby výrobky čo budeš ty dávať na trh nikomu neublížili, neuškodili. Je potrebné, aby si vedel, že to čo robíš je nielen v rámci predpisov, ale aj bezpečné z hľadiska nákaz a pod.
Ignac84
05.11.09,01:50
čakal som takuto odpoved ako čitam odkazy ktore si napisala zistujem ze je to asi nemožne tolko informácii nestiham ani spracovat ale dakujem za tvoju snahu si milá uvidím najviac sa bojim toho HACCP dneska s ním idem začat.
lenkak
05.11.09,06:35
tak keď sa budeš s niečím trápiť, tak napíš. Ja nakuknem na Poradu aj počas dňa. Netreba sa báť, treba sa s tým popasovať. A som rada, že si to robíš sám, aspoň budeš rozumieť, tomu čo budeš robiť a čo všetko to obnáša. Nech sa Ti darí.
Lenka
Ignac84
07.11.09,12:01
lenka co je to kod KN číslo ex0711
lenkak
07.11.09,16:46
pozri prílohu
karaya3
08.11.09,03:55
Veľa príspevkov bolo o tom ako má vyzerať HACCP pre pizzériu a reštauráciu. Predpokladám že už sú dávno hotové avšak žiaden taký nie je priložený ako príloha :confused:
ian belian
08.11.09,17:40
Máš pravdu, ale zariadenia spoločného stravovania nie sú jednaké. HACCP je len jeden z dokumentov, ktorý musíš mať vypracovaný.



§ 255, 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
Dokumentácia správnej výrobnej praxe
Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje
pracovný postup,
technický a technologický predpis
výrobný postup,
normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
hygienický režim a sanitačný program,
metrologický program,
projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín ( HACCP)
ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.



Dokonca môžeš použiť aj príručku a nemusíš platiť za HACCP


Ustanovenie §258a, 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
(1) Podnikatelia môžu uplatňovať aj príručky správnej hygienickej praxe vypracované potravinárskym priemyslom v spolupráci so zainteresovanými štátnymi orgánmi, spotrebiteľskými združeniami a ďalšími zainteresovanými stranami, ktorých záujmy sú dotknuté, a kde je to možné aj v súlade s medzinárodne odporúčaným kódexom praxe, s odporúčanými normami Codex Alimenta-rius a všeobecnými zásadami pre hygienu potravín.

(2) Orgány potravinového dozoru20a) posúdia príručky podľa odseku 1, či sú v súlade s touto hlavou.

(3) Príručky podľa odseku 1 po posúdení orgánom potravinového dozoru zašle ministerstvo alebo ministerstvo zdravotníctva Európskej komisii.
Upozorňujem Ťa na to, že iné potrebné dokumentácie v príručkách nenájdeš.

Otázne zostáva, či tomu všetkému rozumejú dievčatá na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.

S pozdravom Belo
ian belian
08.11.09,17:45
Lenka prepáčte, že Vás otravujem s nasledujúcim problémom.


Otázka: Čo je pracovný postup a čo je výrobný postup resp. čo má obsahovať dokument pracovný postup a čo má obsahovať dokument výrobný postup?


Ustanovenie § 255, ods. 2, 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR ukladá prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania povinnosť mať výpracované nasledujúce dokumentácie:



§ 255
Dokumentácia správnej výrobnej praxe


(1) Na uplatňovanie zásad správnej výrobnej praxe výrobca potravín spracúva dokumentáciu, ktorou sa rozumejú príkazy, smernice a predpisy v záujme zabezpečenia kvalitného, správneho a bezporuchového stavu procesov vedúcich k výrobe kvalitných a zdravotne neškodných potravín.

(2) Dokumentácia správnej výrobnej praxe obsahuje

pracovný postup,
technický a technologický predpis,
výrobný postup,
normy obsluhy strojov a zariadení a posudok k technologickému zariadeniu,
hygienický režim a sanitačný program,
metrologický program,
projekt systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín,
ďalšie príkazy, smernice a predpisy podľa rozhodnutia výrobcu potravín.


Uvedené ustanovenie platí pre výrobcov potravín vrátane zariadení spoločného stravovania (výroba potravín, výroba pokrmov a nápojov) a primerane pre osoby oprávnené na podnikanie, ktoré manipulujú s potravinami alebo uvádzajú potraviny do obehu (predajne potravín, sklady potravín a pod. Tí nemusia mať vypracovaný výrobný postup)


Výrobný postup je podľa môjho názoru jednoznačný a je zlúčitelný s projektom systému zabezpečenia kontroly hygieny potravín – HACCP.


Neviem, čo má obsahovať pracovný postup.
Nie sú to náhodou pracovné operácie od príchodu zamestnacov do práce – prezlečenie do pracovného odevu, kontrola pracovného prostredia, kontrola uskladnenia tovaru v suchom sklade a chladiacich a mraziacich zariadeniach, kontrolola preberania tovaru, prenesenie tovaru zo skladovacích priestorov do výrobných priestorov, uskladnenie vyrobených pokrmov a nápojov, výdaj pokrmov a nápojov ?


S pozdravom Belo
ian belian
08.11.09,19:24
Lenka, ešte jednu otázku.
Aké sú náležitosti prevádzkového poriadku pre zariadenia spoločného stravovania?
Odpoveď je jednoznačná a relevantá – žiadne. (a to platí a j pre osoby, ktoré s potravinami manipulujú a potraviny uvádzajú do obehu – predajne potravín, sklady potravín a pod.)
V prípade zariadení spoločného stravovania existuje len odkaz, že sa majú správať podľa “Zásad spravnej výrobnej praxe“ a mať vypracované dokumentácie podľa 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
Podľa môjho názoru prevádzkovým poriadkom pre zariadenia spoločného stravovnia sú vypracované dokumentácie ustanovené v § 255, 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR
Odkazuje na to § 26 zák. č. 355 /2007 Z. z.
§ 26 ods. 1, písm. c, zák. č. 355 /2007 Z. z.
Zariadenia spoločného stravovania
(1) Zariadenia spoločného stravovania sú zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a v iných zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na zotavovacích a iných hromadných podujatiach.
c) postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe

Tak isto na to ukladá povinnosť aj vyhhláška č. 533 o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v § 1, písm. a, a v § 9 ods. 1

Problémom je, že niektoré RÚVZ si vypracovali náležitosti prevádzkového poriadku, ktoré sú v rozpore s uvedými zákonnými predpismi ( napr. náležitosti sanitačného poriadku ustanovuje príloha k 2. časti – Ôsmej hlavy P K SR)
Vôbec nerešpektujú hygienický režim ( § 253 ods. 2 Hygienický režim je súhrn hygienických opatrení vykonávaných v procesoch výroby, manipulácie a uvádzania potravín do obehu)
Dokonca v prevádzkovom poriadku žiadajú náležitosti bezpečnosti pri práci, čo nemá nič spoločné so Zásadami spravnej výrobnej praxe.
Na vypracovanie dokumentu o bezpečnosti pri práci majú povolenie len akreditvané osobnosti a nie prevádzkovateľ zariadenia. (samozrejme, že prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania to musia mať vypracované, ale vypracovať to nemôžu)
Lenka, čo má teda obsahovať prevádzkový poriadok? Poraď



S pozdravom Belo
lenkak
08.11.09,19:42
začnem s poslednou otázkou
ja sa nezaoberám spoločným stravovaním, už ani výrobou.
Ale niečo som pozrela:
veľa RUVZ si žiada, napr.
http://www.ruvzza.sk/01_urad/osobne/hdm/ZSS.pdf
http://www.ruvzpp.sk/oddelenia/hv/Dokumenty/ud_haccp.pdf
v prílohe Prevádzkový poriadok pre zariadenia spol. stravovania

a ja si myslím, že aj naďalej budú jednotlivé RUVZ takto postupovať.
lenkak
08.11.09,20:05
Lenka prepáčte, že Vás otravujem s nasledujúcim problémom.
Otázka: Čo je pracovný postup a čo je výrobný postup resp. čo má obsahovať dokument pracovný postup a čo má obsahovať dokument výrobný postup?
S pozdravom Belo

Neotravujete ;), ja sa už síce výrobou nezaoberám, ale môj názor je:
pracovný postup pri výrobe: ako sa bude postupovať od príjem surovín, skladovanie surovín, druhy surovín, váženie surovín, prísady, prípadné mrazenie, preprava už hotových výrobkov, uchovávanie až po následný predaj. Čo sa týka výrobného postupu tam sú popisy jednotlivých CCP, CCP1, CCP2, popisy nebezpečí, kritérii, monitoringy, nápravné opatrenia ...
Ja osobne by som tieto dva body zlúčila.
lenkak
08.11.09,20:16
Lenka, ešte jednu otázku.
Aké sú náležitosti prevádzkového poriadku pre zariadenia spoločného stravovania?
Lenka, čo má teda obsahovať prevádzkový poriadok? Poraď
S pozdravom Belo


záleží aj o aký typ spoločného stravovania sa jedná.
Ak o kde sa varí, tak potom celé HACCP, kde je nevyvarujúce zariadenie spol. stravovania, tam prevádzkový poriadok, čo sa týka sanitácie.
napr. v prílohe vzor z RUVZ PD
lenkak
08.11.09,20:21
Nie sú to náhodou pracovné operácie od príchodu zamestnacov do práce – prezlečenie do pracovného odevu, kontrola pracovného prostredia, kontrola uskladnenia tovaru v suchom sklade a chladiacich a mraziacich zariadeniach, kontrolola preberania tovaru, prenesenie tovaru zo skladovacích priestorov do výrobných priestorov, uskladnenie vyrobených pokrmov a nápojov, výdaj pokrmov a nápojov ?


toto by som uviedla do hygienického režimu, sanitácie, formou školení a poučení zamestnancov.
ian belian
09.11.09,02:30
Lenka, mám pocit, že pracovníci oddelení hygieny výživy by mali pracovať minimálne pol roka v zariadeniach spoločného stravovania
(či je to stánkový predaj alebo nevivarujúce pohostinstvá alebo reštaurácie alebo uzavretý typ zariadení spoločného stravovania)


Lenka, žiadny typ zariadenia spoločného stravovania nemá zákonom stanovené náležitosti prevádzkového poriadku (na rozdiel od iných typov zariadení – holičstvá, kaderníctva, solária, kúpaliská, ubytovacie zariadenia a pod.)


Zariadenia spoločného stravovania musia mať vypracovane dokumentácie, ktoré ustanovuje druhá časť, ôsma hlava PK SR.

Preto sa pýtam, čo má obsahovať dokument - pracovný postup

Čo má obsahovať prevádzkový poriadok zriadení spoločného stravovania to neviem, kto vie. To isté platí aj pre predajne a sklady potravín.

S pozdravom Belo
lenkak
09.11.09,06:53
ja s príspevkom úplne súhlasím. Ale aj ja som postupovala podľa toho, čo hygiena od nás požadovala. Keďže my sme ako prví mali v rámci okresu (nie NZ) zriadené chránené pracovisko a hygiena v tom čase vôbec nevedela postupovať v takomto prípade, tak sme pol roka čakali, aby sme mali vôbec všetko schválené. Nevedeli kam nás majú zaradiť až dva krát nás zaraďovali, a našťastie nám odsúhlasili všetko. Mali sme uvedené v haccp presne tak, ako som písala v predchádzajúcich príspevkoch. Boli sme ale výroba, nie spoločné zariadenie, preto práve s týmto zariadením nemám skúsenosti. Pokiaľ nie je zákonom stanovené, čo má prev. poriadok v tomto prípade obsahovať, hygiena si našla čo pre nich je podstatné, aby obsahoval, pár som ich priložila. A či sa s nimi budete doťahovať, to záleží len na Vás. Skôr by bolo lepšie, aby sa schválili zákonom presné postupy pri zariadeniach spol. zariadeniach.
lenkak
09.11.09,07:21
Ináč Belo, neviem prečo sa práve mňa pýtate, na tieto otázky by Vám mali odpovedať iní odborníci, alebo priamo hygienici. Vy sám ako odborník máte veľa informácii, posudzujem podľa Vášho profilu, a podľa Vašich príspevkov. Ja sa touto témou zaoberám už len okrajovo, a odpovedala som Vám na základe mojich znalostí.
Pekný deň, Lenka
bublo24
11.11.09,19:26
Lenka je superr....... ja by som povedall že si na to odborníkk. ako som prečital všetky tvoje prispevky ohľadom HAACP a prev.poriadku.....Si jednička
lenkak
11.11.09,19:57
bublo24 dík.
scevko
31.12.09,16:14
Dobry den,
som na porade prvy krat a je tu dost uzitocnych informacii.
Potreboval by som poradit:
Moze byt v prevacke kde sa podavaju napoje(otvorene) a napr. kava atd.
zviera? napriklad pes. Podla mna nie, ale neviem nikde najst na zaklade coho tam moze alebo nemoze byt. Alebo za akych podmienok?
Dakujem za radu.
Richard 79
04.01.10,14:16
Dobrý deň.
Vie mi niekto poradiť ako sa robia zásady Potravinového kódexu a HACCP pre školskú jedáleň? Za pomoc vopred ďakujem.
ivanka p.
07.01.10,16:51
Milý Scevko.
Na úvod dúfam, že si uvedomuješ, že sme v 21. storočí ( i keď´niekedy mám pocit, že niektorí si dostatočne neuvedomujú, že to tak je...) a vieš, že jednoducho žiadne zviera do potravinárskej prevádzky a do potravinárskej činnosti nepatrí !!! Ako prevádzkovateľ (ak teda si prevádzkovateľ) zariadenia spoločného stravovania (to sú aj prevádzky s predajom kávy, piva, nápojov a pod.) Ti vyplývajú okrem práv aj povinnosti napr i zo zákona č. 355/2007 Z.z. (ktorý už má aj novelu) V tomto zákone sú uvedené požiadavky na zariadenia spoločného stravovania - §26 a odkaz na súvisiacu vyhlášku MZ SR č. 533/2007 Z.z. kde sa okrem iného píše:
(4) Fyzická osoba-podnikateľ a právnická osoba, ktoré
prevádzkujú zariadenia spoločného stravovania (ďalej
len „prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania“),
sú povinné
a) zabezpečiť, aby do výrobných a skladovacích priestorov
nevstupovali neoprávnené osoby, a zamedziť vodeniu a vpúšťaniu zvierat do priestorov zariadenia spoločného stravovania okrem priestorov určených
na konzumáciu stravy, do ktorých môžu vstupovať
zrakovo postihnuté osoby aj v sprievode vodiaceho
psa,
Odporúčam Ti tento zákon (pre vlastnú potrebu), resp. najmä požiadavky na zariadenia spoločného stravovania preštudovať súčasne aj s povinnosťami, aby si náhodou nebol nemilo prekvapený, keď budeš dozorovaný.
Dúfam, že takto stačí a nezabudni žiadne zvieratá ani mačky, ani psy, ani myši ani nič podobné :-)))
ivanka p.
07.01.10,17:04
Richard ani tak nie zásady Potravinového kódexu SR ako zásady HACCP, resp. systém kritických kontrolných bodov. A keďže ide o školské stravovanie tak pravdepodobne budeš potrebovať aj zostavenie jedálnych lístkov, ktoré musia byť zostavené podľa požiadaviek na energetickú a biologickú hodnotu stravy. Tiež pre Teba platí zákon č. 355/2007 Z.z. a vykonávacie predpisy ako napr. Vyhláška MŠ SR č. 366/2007 Z.z., Vyhláška MZ SR č. 527/2007 Z.z. a pod.
(6) Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania
určeného pre deti a mládež je ďalej povinný pri voľbe
stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej
skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie
skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav
stravovaných detí a mládeže.
Zásady HACCP, resp. systém kritických kontrolných bodov vychádza zo skutočného stavu, ktorý máte v školskej jedálni a mal by obsahovať náležitosti podľa nariadenia EÚ č. 852/2004, Potravinového kódexu SR a pod. Každopádne Ti odporúčam prekonzultovať prípravu a stanovenie základných kritických bodov, nápravné a preventívne opatrenia ako aj plán vzdelávania zamestnancov, overovanie vzoriek stravy atď. keď sa budeš na príprave podieľať aj sám v spolupráci s niekým kto sa vo veci skutočne rozumie, bude v praxi omnoho jednoduchšie zavedenie a udržiavanie celého vášho systému HACCP.
:-)
Dobrotka
09.01.10,20:24
Ďakujem veľmi pekne, aj mne ste týmito informáciami pomohli!
cabada
13.01.10,16:48
záleží aj o aký typ spoločného stravovania sa jedná.
Ak o kde sa varí, tak potom celé HACCP, kde je nevyvarujúce zariadenie spol. stravovania, tam prevádzkový poriadok, čo sa týka sanitácie.
napr. v prílohe vzor z RUVZ PD

Ahoj Lenka,
rozumiem tomu správne, že pokiaľ nebudem variť ani porcovať v kaviarni koláče, nepotrebujem haccp, iba prevádzkový poriadok?
Budem podávať domáce koláče, ktoré mi cukrárka naporcuje, ja si ich doveziem, uložím do nechladiacej vitrínky a budem len prekladať na tanier hosťom.
Veľmi ďakujem vopred za radu
lenkak
13.01.10,16:50
nebudeš s nimi nič robiť? Budú zabalené v nejakom obale?
Ak áno stačí prevádzkový. Ale do neho treba zahrnúť aj hygienicky postup pri práci s týmito koláčmi.
cabada
13.01.10,16:56
nebudeš s nimi nič robiť? Budú zabalené v nejakom obale?
Ak áno stačí prevádzkový. Ale do neho treba zahrnúť aj hygienicky postup pri práci s týmito koláčmi.

Nebudú balené samostatne, budú v kope a ja ich budem prekladať na taniere, alebo do krabice.
lenkak
13.01.10,16:59
takže akokeby si predávala rožky. Žiadna iná úprava. Treba si dať pozor a dorobiť do prevádzkového tú manipuláciu, myslím si, že s hygienou by sa dalo komunikovať a presnejšie by Ti stanovili ako postupovať. Ten HACCP nie je až tak potrebný, nakoľko u Teba nejde o priamu výrobu, len o následný predaj.
Ale presný postup ako dovezieš tie koláče až po následný predaj bude treba uviesť ako možno samostanú kapitolu /hygienicke hľadisko.
cabada
13.01.10,17:04
Leni, si pokladík :)
Ďakujem za radu
cabada
13.01.10,17:48
Lenka, ešte mi napadlo - akým spôsobom je najlepšie prenášať pečivo, aby to hygiene sedelo? Vieš mi poradiť aj v tomto?
lenkak
13.01.10,20:11
poprezeraj
http://www.svssr.sk/sk/pdf/legislativa/2657_2004.pdf

neviem presne aké budú tie koláčiky, ale vyber si niečo.
§ 18
Členenie pekárskych výrobkov
Pekárske výrobky sa podľa zloženia a vlastností
členia na tieto skupiny:
a) chlieb,
b) pečivo,
c) jemné pečivo,
d) ostatné pekárske výrobky.
§ 19
Balenie a preprava
correctba
15.01.10,14:18
Ahoj Lenka,
rozumiem tomu správne, že pokiaľ nebudem variť ani porcovať v kaviarni koláče, nepotrebujem haccp, iba prevádzkový poriadok?
Budem podávať domáce koláče, ktoré mi cukrárka naporcuje, ja si ich doveziem, uložím do nechladiacej vitrínky a budem len prekladať na tanier hosťom.
Veľmi ďakujem vopred za radu
Aj keď nie je výroba,len manipulácia,tak je potrebný plán HACCP - na 100%.
correctba
15.01.10,14:23
Ak môžem poradiť....
Plán HACCP je súčasťou Prevádzkového poriadku, ktorý schvaľuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva,alebo vyžaduje Štátna veterinárna a potravinová správa pri schvaľovaní prevádzky.
Plán HACCP musí mať každá prevádzka,kde sa manipuluje s potravinami,výraba a pod.Čiže aj bufet,cukráreň,potraviny,reštaurácia...
Musí byť vypracovaný na mieru každej prevádzky,neodporúčam kopírovať,často sa to vypomstí,keď príde na audit kontrola.
s.r.o.
18.01.10,11:25
chcem sa spitat planujem otvorit obchod vsetko za 1,5eur v jednom obchodnom dome kde je viacero butikov potrebujem mat v tom priestore v ktorom budem predavat svoj tovar, ako su potraviny,drogeria a vselico ine no nie tie potraviny ako je maslo ,chlieb ale skor take ako su napr. keksi,lupienky,rozne sladkosti ktore budu balene v originalnom baleni mat v tom priestore umývadlo,WC aby mi to schválila hygiena pokiaľ o čistotu sa bude starať prenajímateľ tej budovy ?
pavol54
18.01.10,11:40
chcem sa spitat planujem otvorit obchod vsetko za 1,5eur v jednom obchodnom dome kde je viacero butikov potrebujem mat v tom priestore v ktorom budem predavat svoj tovar, ako su potraviny,drogeria a vselico ine no nie tie potraviny ako je maslo ,chlieb ale skor take ako su napr. keksi,lupienky,rozne sladkosti ktore budu balene v originalnom baleni mat v tom priestore umývadlo,WC aby mi to schválila hygiena pokiaľ o čistotu sa bude starať prenajímateľ tej budovy ?

ano
pavol54
18.01.10,11:46
Aj keď nie je výroba,len manipulácia,tak je potrebný plán HACCP - na 100%.

A kde je tam kritické miesto v ktorom môže dôjsť k poškodeniu kvality tovaru? Nebudem tu prekladať anglický význam skratky HACCP, ale je to voľne povedané určenie kritických bodov kde môže prísť k znehodnoteniu potravín a prijatie opatrení k zamedzeniu znehodnocovania.
pavol54
18.01.10,11:52
Nebudú balené samostatne, budú v kope a ja ich budem prekladať na taniere, alebo do krabice.

musíš, nie sú balené
correctba
18.01.10,21:30
A kde je tam kritické miesto v ktorom môže dôjsť k poškodeniu kvality tovaru? Nebudem tu prekladať anglický význam skratky HACCP, ale je to voľne povedané určenie kritických bodov kde môže prísť k znehodnoteniu potravín a prijatie opatrení k zamedzeniu znehodnocovania.
je to na dlhšie,ale jednoducho EU legislatíva to takto nariaďuje.Moja firma sa týmto zaoberá a sama mám skúseností až až.Jednoducho vždy pri potravinách musí byť HACCP.
seda
12.02.10,18:41
Dobrý večer, môžem Vás poprosiť o rady, tak nejak v celku. Priateľ chce otvoriť malé potraviny, všetok tovar bude balený okrem rohlíkov. Chcela by som sa opýtať.
V ŽL má takúto činnosť: Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) v rozsahu voľných živností. Stačí to na prevádzku potravín?
Má ukončené gymnázium, takže nie je vyučený v odbore. Potrebuje ako majiteľ /zamestná predavačku/ mať tú odbornú spôsobilosť na vykonávanie EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH ČINNOSTÍ? Ak áno, treba ísť na Hygienu a požiadať o niečo také? Musí mať pred tým už hygienický preukaz?
HACCP plán a prevádzkový poriadok dáme urobiť firme, čo to robia, lebo obaja sme z toho, úprimne povedané pňaci. Bude to stáť asi dosť peňazí ale čo už, keď sa do toho nerozumieme. Ak budeme vyberať predavačku, musí mať ukončený konkrétne odbor predavačka potravín? Myslíte, že čo sa týka takých mojich otázok ako sú napr. či chladiaca vitrína musí mať zabudovaný teplomer, alebo či police na tovar musia mať aj zadnú stranu, či môžu byť drevené, ... mi odpovie dotyčný čo nám bude robiť tie papiere? Ešte by som chcela poprosiť o Váš názor, chceli by sme tam predávať aj hotové jedlá ako polotovary, s tým, že ak by zákazník chcel, tak by sme mu ho v tom danom obale zohriali v mikrovlnke, a on by si to sám pri stole otvoril, že vlastne mi neprídeme s jedlom do styku, alebo že mu predám šalát v kelímku a on si ho zje priamo na predajni. Čo myslíte ako by to posudzovala hygiena? Chceme len 1 stôl so 4 stoličkami. Ďakujem za Vaše rady a názory.
zuzanami
22.02.10,17:44
Ahoj poraďáci som nováčik vôbec vo svete podnikania, a chcela by som vás požiadať o radu resp. pomoc pri zostavení HACCP na výrobu bagiet, stačí mi vzor, moooocccc ďakujem za každú odpoveď . zuzana
zuzanami
22.02.10,17:45
investovanie
zuzanami
22.02.10,17:47
ahoj poraďaci som nováčik v podnikaní a zháňam HACCP na výrobu bagiet stačí mi aj vzor - ĎAKUJEM zuana
ewyk
26.02.10,13:34
zdravím, chcem sa opýtať - idem otvárať cukráreň (len predaj, nie výrobu zákuskov), konzultovala som to už s hygienikmi a bolo mi povedané že RÚVZ neschvaľuje pri prevádzke cukrárne prevádzkový poriadok ale že je potrebný len vypracovaný hygienický režim. Tým mysleli len HACCP alebo je to ešte niečo pomimo? Môžem na moju prevádzku použiť vzor od lenkak na obchod s potravinami? moc vďaka za radu.
lenkak
26.02.10,15:39
ten prevádzkový poriadok odo mňa budeš musieť trošku upraviť. Tam nie sú zahrnuté zákusky. Tie zákusky máš totiž nebalené, tak presný popis a manipuláciu s nimi chcú od Teba.
seda
13.04.10,06:22
Dobrý deň, boli sme konzultovať náš zámer na hygiene, povedali nám čo a ako len ma zarazilo to, že nemáme mať Haccp projekt, len prevádzkový poradiadok. P. doktorka sa vyjadrila, že Haccp projekt len vtedy ak by sme niečo vyrábali. Všade sme sa však dočítali, že musíme mať aj Haccp + prevádzkový poriadok. Možno, bude rozdiel v tom, že tie potraviny budú v nemocnici, patríme na hygiene pod nejaký uzavretný útvar, či čo. Inak trvalo nám to asi mesiac pokiaľ sme sa s hygienou na niečom dohodli a dúfam, že keď už budeme všetko mať pripravené, tak p. doktorka od nás bude požadovať aj Haccp projekt. :-)
zuzanka75
15.04.10,10:03
Ahojte! ja som tu nová a ďakujem Bohu že som našla túto stránku pretože chcem otvoriť obchod s dietnymi potravinami a už sa strácam v tých požiadavkách odvšadiaľ. Poprosím v poradiť len v bodoch čo budem potrebovať ak tam budem predavať len balené potraviny? ĎAKUJEM.
lenkak
15.04.10,10:09
Pokiaľ len nebalené potraviny, tak Ti postačí Prevádzkový poriadok - sanitácia. Haccp je určené pre výrobu a nebalené potraviny.
Nájdeš ho na začiatku tejto témy prilepený pod mojim príspevkom.
alebo prikladám link
http://www.porada.sk/57697-post4.html
Samozrejme žiadosť na schválenie prevádzky.
Čo sa týka hygieny, to je všeko.
zuzanka75
16.04.10,19:04
Lenka ďakujem dúfam že sa mi to podarí nejako zosmoliť.
zuzanka75
16.04.10,19:14
Lenka ďakujem pekne, dúfam že niečo zosmolím. :)
zuzanka75
16.04.10,19:17
Hop! A najskôr nič a potom toto....:D Nevadí Lenka tvoje rady sú hodné aj dvakrát ďakujem.
stokman
23.04.10,07:05
Dobry den. Budem predavat syr a syrove vyrobky. Nemohol by mi niekto pomock s prevadzkovym poriadkom. Nemam o tom ani ponatia. Dakujem
lenkak
23.04.10,07:08
Čítaj tému od začiatku, dozvieš sa viac.
vic
27.04.10,12:12
prosim o pomoc potrebujem haccp na zariadenie rychleho obcerstvenia bagety hamburger dakujem
correctba
12.05.10,09:40
prosim o pomoc potrebujem haccp na zariadenie rychleho obcerstvenia bagety hamburger dakujem
pozri stránku www.b4s.sk ,tam ti poradia. Prípadne mi napíš,čo nevieš.
correctba
12.05.10,09:44
Pokiaľ len nebalené potraviny, tak Ti postačí Prevádzkový poriadok - sanitácia. Haccp je určené pre výrobu a nebalené potraviny.
Nájdeš ho na začiatku tejto témy prilepený pod mojim príspevkom.
alebo prikladám link
http://www.porada.sk/57697-post4.html
Samozrejme žiadosť na schválenie prevádzky.
Čo sa týka hygieny, to je všeko.
Musím oponovať,pri všetkých potravinách treba HACCP.
Marikal
13.05.10,11:05
Si si istý??? Aký zákaz to cituje? HaCCP je program, ktorý sa týka výroby a tepelnej úpravy...nemyslíš???
Andrea J
21.05.10,08:59
Dobrý deň,

prosím o pomoc s vypracovaním HACCP - predaj kávy /veľkoobchod len s kávou/, musí tam byť zapracované meranie dennej teploty a vlhkosti. Káva je síce balená, ale veterinárny úrad to odo mňa požaduje. Ďakujem.
Andrea J
21.05.10,09:07
Dobrý deň,

prosím o pomoc s vypracovaním HACCP - predaj kávy /veľkoobchod len s kávou/, musí tam byť zapracované meranie dennej teploty a vlhkosti. Káva je síce balená, ale veterinárny úrad to odo mňa požaduje. Ďakujem.
Danielle369
21.05.10,09:29
Drumstick
21.05.10,19:21
Dobry den dnes mi na zaklade ziadosti o predbezne stanovisko o otvoreni prevadzky prisiel list z RUVZ ze sa mam pondelok dostavit s Haaccp (s plus dalsimi dokladmi ako napr. zmluva s dodavatelom masa, s odberatelom stareho oleja atd atd). Samozrejme polka veci co chcu mi este chyba tak im zatial prinesiem haccp na posudenie. Otvaram pojazdne rychle obcerstvenie na kratkodobe podujatia. Myslite ze mi stacia prisposobyt haaccp ktore boli uploadnute v tejto teme?
Budem potrebovat aj sanitacny plan?
Danielle369
22.05.10,11:04
HACCP urobíš podla týchto príspevkov,teda si to prispôsobíš..
Tu na tejto stránke máš aj prevádzkový poriadok aj sanitačný plán. Prevádzkový neviem či budú pýtať ale každá hygiena niečo iné požaduje, tak si tam podla toho len údaje napíšeš a vytlačíš.

http://www.poling.sk/haccp/prevadzkovy-poriadok-vzor-doplnenie.pdf

http://www.potravinarstvo.com/pksr/2cast_pksr/8_hlava_zasady_spravnej_vyrobnej_praxe/prilohy/priloha_c_1_vzor_na_spracovanie_sanitacneho_progra mu.pdf

http://www.slovanet.sk/ruvzhe/index_soubory/PPSS.doc

http://www.poling.sk/haccp/prevadzkovy-poriadok-vzor-doplnenie.pdf
Drumstick
22.05.10,11:18
V poziadavkach konkretne haccp nieje. Je tam iba sanitacno prevadzkovy poriadok, do ktoreho nejak vsuniem haccp. V kazdom pripade mi tato tema velmi pomohla, uz mam cast poriadku vypracovanu.
Danielle369
22.05.10,12:28
Priložím ti to ešte raz lebo som asi zle vložila príspevok...

HACCP urobíš podla týchto príspevkov,teda si to prispôsobíš..
Tu na tejto stránke máš aj prevádzkový poriadok aj sanitačný plán. Prevádzkový neviem či budú pýtať ale každá hygiena niečo iné požaduje, tak si tam podla toho len údaje napíšeš a vytlačíš.

http://www.poling.sk/haccp/prevadzko...-doplnenie.pdf

http://www.potravinarstvo.com/pksr/2...o_programu.pdf

http://www.slovanet.sk/ruvzhe/index_soubory/PPSS.doc

http://www.poling.sk/haccp/prevadzko...-doplnenie.pdf
correctba
03.06.10,19:52
tu ti poradia so vsetkymi hygienickymi otazkami -
www.b4s.sk
correctba
03.06.10,19:55
odporucam www.b4s.sk , tam poradia,pripadne vypracuju.
correctba
03.06.10,19:58
Dobry den dnes mi na zaklade ziadosti o predbezne stanovisko o otvoreni prevadzky prisiel list z RUVZ ze sa mam pondelok dostavit s Haaccp (s plus dalsimi dokladmi ako napr. zmluva s dodavatelom masa, s odberatelom stareho oleja atd atd). Samozrejme polka veci co chcu mi este chyba tak im zatial prinesiem haccp na posudenie. Otvaram pojazdne rychle obcerstvenie na kratkodobe podujatia. Myslite ze mi stacia prisposobyt haaccp ktore boli uploadnute v tejto teme?
Budem potrebovat aj sanitacny plan?
treba aj sanitacný poriadok.Vlastne je to tak,že treba predložiť prevádzkový poriadok,jeho súčasťou je HACCP a sanitačný poriadok.
http://www.b4s.sk/schvalenie-prevadzky
wiaro01
14.06.10,06:36
ahoj lenka mam prosbu cital som celu temu tuna ale nejako neviem ci mi pmozu tieto prispevky. Jedna sa o to ze robim pojazdny stanok na palacinky a potrebujem k nemu HACCP a prevadzkovy poriadok. Ak by si mi vedela povedat ze na ktoru temu alebo pomocou ktoreho prispevku si pomozem budem velmi vdacny. Najlespie by bolo aj to ak by mal niekto nejaky PP a haccp podobneho zamerania a mohol mi to poslat. Vopred dakujem
lenkak
14.06.10,20:02
michaela31121
12.07.10,20:18
Ahoj Lenka, ja by som potrebovala nejakú tabuľku na kontrolu teploty skladu, tiež na program školenia zamestnancov a zoznam dodávateľských firiem - vstupná kontrola výrobkov do skladu....Nemáš náhodou niečo také...Bola by som ti veľmi vďačná.... :)
lenkak
12.07.10,20:25
tabuľka je priložená:
http://www.porada.sk/57697-post4.html
teploty
zoznam dod. firiem na to nepotrebuješ tabuľku, to stačí vypísať, aspoň mne stačilo
program školenia - to som nepotrebovala, stačilo spomenúť že fi bude robiť školenia pracovníkom.
michaela31121
12.07.10,20:32
Ďakujem krásne...ešte by som potrebovala či náhodou nemáš tabuľku na vykonávanie evidencie a sanitácie...neviem čo všetko ešte potrebujem, už mám v tom riadny chaos...otváram Bageteriu s Kaffe barom nevies náhodou čo všetko k tomu treba a ako by to malo asi byt?Dakujem krásne
lenkak
12.07.10,20:35
harmonogram sanitácie:
http://www.porada.sk/96933-post25.html

našla som Ti aj školenia:
http://www.porada.sk/96941-post26.html
michaela31121
13.07.10,06:17
Dakujem, si zlatá...a môže to byť normálne napísane iba čo to má byť aj v nejakej forme....?
lenkak
13.07.10,06:18
stačí z toho textu spraviť tabuľku.
Martin.Chalupa
13.07.10,07:23
Tu je výcuc z HACCP ale iba pre potravinárstvo, nie na výrobu, lebo potom je potebné uviesť priamy postup výroby, takisto aj sanitácie. Pre oblasť predaj potravín stačí toto. Ja nakoľko mám aj výrobu som musela si značiť aj teploty. Je to potrebné, stačí si priloženú tabuľku upraviť podľa potreby.
ahoj ahoj, vedela by si poskytnúť aj ten dokument ohľadom umývania, čím a pod.?

PS: veľmi pekne spracované ! Klobúk dolu.
lenkak
13.07.10,08:08
michaela31121
13.07.10,08:38
Ahoj Leni...mám už hotovú tú tabuľku s tým plánom školenia zamestnancov...mohla by som ti to poslať na email...aby si kukla či je to ok?Dakujem krásne
michaela31121
13.07.10,18:13
Ahoj Lenka, potrebovala by som či náhodou nemáš nejakú tabuľku na vstupnú kontrolu výrobkov do skladu....je to vraj potrebné a vôbec neviem čo tam mám dať..
lenkak
13.07.10,18:40
Ahoj Leni...mám už hotovú tú tabuľku s tým plánom školenia zamestnancov...mohla by som ti to poslať na email...aby si kukla či je to ok?Dakujem krásne

Však ju kľudne prilož sem ako prílohu, pozrieme sa, a pomôže aj iným. ;)
lenkak
13.07.10,18:41
Ahoj Lenka, potrebovala by som či náhodou nemáš nejakú tabuľku na vstupnú kontrolu výrobkov do skladu....je to vraj potrebné a vôbec neviem čo tam mám dať..

trošku viac popíš, aby som pesnejšie vedela, nemám konkrétnu tab.
vstupná kontrola - aké máš výrobky? Ty vyrábaš?
michaela31121
13.07.10,18:43
No ja budem v podstate vyrábať bagety...a hranolky a taaak....neviem či je to treba ale bolo mi povedané že hej...
lenkak
13.07.10,18:48
toto som potrebovala vedieť. Neviem, či to všetko obnesie tú vstupnú kontrolu, pozri link:
http://www.porada.sk/t7104-p7-obchod-s-potravinami-a-haccp.html#post290609
treba sa informovať na hygiene, či im to bude postačovať.
aemyna1
20.07.10,07:06
Ahojte . Viete mi poradiť. Zatiaľ som sa len zaradila do výberového konania na pristory-Potraviny.Ale keďže ma čakajú aj skúšky na hygiene tie epidemologické...... . dávam si aspoň niečo dokopy ak by som uspela.
Počula som niečo o záznamoch na spatné vystopovanie potravín, robia to aj potraviny, alebo len ten kto vyrába.Ďalej ma zaujíma či treba viesť plán deratizacie a dezinsekcie ak ano akou formou. Musí to robyť firma, alebo ak to bude formou pascí a lapačov nemusí.A ako často sa to robí_?
Máte niekto skusenosti , ak spravím skúšky na epidemiologicky záv........
tak papier o skúške dostanem do mesiaca môžem už predávať, al. musím čakať na to osvedčenie-?
lenkak
20.07.10,10:14
der. plán áno - písomne, stačí lapače, sieťky, mreže a pod. Firmu sme mali tuším iba raz, na začiatku.
My sme mali už otvorenú prevádzku, a čakali na papiere, ale v prevádzke sme mali komplet haccp. S poznámkou, že na skúške sme boli. Nemali sme problém, no neviem či teraz je to už prísnejšie.
correctba
20.07.10,20:17
Ahojte . Viete mi poradiť. Zatiaľ som sa len zaradila do výberového konania na pristory-Potraviny.Ale keďže ma čakajú aj skúšky na hygiene tie epidemologické...... . dávam si aspoň niečo dokopy ak by som uspela.
Počula som niečo o záznamoch na spatné vystopovanie potravín, robia to aj potraviny, alebo len ten kto vyrába.Ďalej ma zaujíma či treba viesť plán deratizacie a dezinsekcie ak ano akou formou. Musí to robyť firma, alebo ak to bude formou pascí a lapačov nemusí.A ako často sa to robí_?
Máte niekto skusenosti , ak spravím skúšky na epidemiologicky záv........
tak papier o skúške dostanem do mesiaca môžem už predávať, al. musím čakať na to osvedčenie-?
Záznamy na spätnú vysledovateľnosť sú súčasťou HACCP a ten je súčasťou prevádzkového poriadku,ktorý treba predložiť pri schválení prevádzky.To,či povolia spustenie prevádzky bez osvedčenia záleží od hygieny,každé mesto to má inak,ale pokiaľ viem,tak cez prázdniny neskúšajú.Väčšinou im stačí,že je podaná prihláška.
V legislatíve sa hovorí,že DDD sa musí vykonávať 2x ročne,musia sa o tom viesť záznamy a DDD môže vykonávať iba odborne spôsobilá osoba-firma.Pasce si môžeme dávať doma,ale nie v potravinárskej prevádzke.
durike1
22.07.10,15:46
Ahojte, potreboval by som poradiť ako asi každý :) Chcem si otvoriť internetový obchod s predajom cukrárskych pracovných pomôcok, pričom by som predával aj potraviny s tým súvisiace (hmoty, jedlé farby, oplátky a pod.), ktoré budú už balené a ja ich nebudem spracováť iba ďalej predávať. Je potrebné si zriadiť sklad a nahlásiť to na hygiene? Je pritom potrebné mať vypracovaný HACCP alebo stačí len prevádzkový poriadok? Ak je ten sklad nutný, myslíte, že môže byť v miestnosti v dome, kde máme plynový kotol? Za každú odpoveď ďakujem.
tibora
27.11.12,19:21
ahoj, v ztvojich prispevkoch som si vsimla ze "si v obraze" ....ja by som potrebovala len malu informaciu, HCCP ma mat vypracovanu majitelka predajne a zamestnanci maju dodrziavat a ovladat zasady hygieny,,,,ale kto je zodpovedny za HCCP celkovo? .....mys
Silvia Pintérová Ribyová
09.02.13,09:18
Dobrý deň, chcela by som Vás poiprosiť o radu. Potrebujeme HACCP pre výrobu pizze...čo to všetko je? prosím poraďte...ďakujem
Silvia Pintérová Ribyová
09.02.13,10:50
dobrý deň, môžete mi prosím priložiť prílohu, ako to má vyzerať prosím? ďakujem