Najväčšiu tradíciu má pálenie domáceho šnapsu z jabĺk, hrušiek a sliviek, ktorých sa každoročne urodí dostatok a sú veľké, čiže sa pomerne pohodlne zbierajú. Vypáliť alkohol sa však dá z hocijakého ovocia, ktoré obsahuje cukor
a teda je schopné kvasiť.
Čím viac cukru, tým viac destilátu sa dá z neho získať.
Pre ilustráciu: na vypálenie jedného litra pálenky je treba asi 17 kg hrušiek, 16 kg jabĺk a 13 kg sliviek.
Okrem jabĺk, hrušiek a sliviek, sa často páli alkohol aj z marhúľ, čerešní a višní, ale niektorí si dajú námahu aj so zbieraním drobnejšieho ovocia, ako sú maliny, ríbezle, egreše, dokonca aj jahody, borievky a čučoriedky.
Tu však treba byť pri zbieraní mimoriadne usilovným, pretože na výrobu jedného litru borievkovice je potrebné mať takmer 20 kg tohto drobného ovocia.
Pravdou je, že táto tradícia pomaly mizne nielen u nás, ale aj v susedných krajinách.
Z domácej pálenky sa nikdy nestane pre súkromníkov výnosný obchod.
Dobrá pálenka musí totiž byť poctivá a nesmie sa na nej v ničom „pančovať“.
Súkromná osoba si môže z vlastného ovocia pre svoju potrebu vypáliť maximálne 15 litrov čistého alkoholu, čo zodpovedá asi 40 litrom bežného destilátu. Majiteľ pálenice, kam si chodia pestovatelia zo svojho sladu vypáliť alkohol,
zase musí z každého stopercentného litra alkoholu zaplatiť daň, ktorá sa z roka na rok zvyšuje.
Preto sa rozmáha výroba alkoholu „na čierno“.
Tá je však trestná, a okrem pokuty hrozí tomu, koho prichytia s "čiernym alkoholom" aj zaplatenie ušlej spotrebnej dane.
Aj keď domáca pálenka cenou nedokáže konkurovať fľaške zo supermarketu, to, čím ju jednoznačne predčí, je chuť. Domáci alkohol sa dá vypáliť s rôznych obsahom liehoviny, dokonca až 50 percentný, v bežných predajniach sa pritom dá väčšinou kúpiť iba tridsať, maximálne štyridsať percentná pálenka.
Správna pálenka na okrajoch retiazkuje, v krku pohladí a v žalúdku rozleje príjemné teplo.
Tí, čo ju vyrábajú, na ňu nedajú dopustiť.
Vôňu a chuť domácej slivovice, jabĺčkovice alebo višňovice kupovaný destilát nikdy nemôže nahradiť.
Nie je to len alkohol, je to aj medicína a hlavne nápoj, ktorým sa pohostia tí najváženejší návštevníci.
Pre tých, ktorí napriek z roka na rok vyšším nákladom si ešte stále dávajú tú námahu a pália domácu pálenku, je to viac-menej koníček, rodinná tradícia a tiež tajomná alchýmia.
Na doma vyrobenej pálenke je totiž najlepšie práve to, že chutí každý rok inak.