hubatá Nemáš to trošku dopletené? Výrobok pod názvom "Margarín" nepoznám ........ Namiesto Hery, Helii dávaj maslo v pomere 1:1. Vieš čo je to pravé maslo? Také v obchode už nedostaneš, jedine ak si kúpiš kravu a sám si ho vyrobíš.
Ja volam margarinom vsetko, co sa tvari ako maslo, ale pozostava so stuzenych tukov. Este pred 100 rokmi stuzene tuky neexistovali, ale pieklo sa veselo. Vedel som, ze pravdepodobne z masla (z coho ineho, ze), len som potreboval vediet ten pomer, ze sa to da nahradit normalne 1:1. Zase blby niesom, neboj, o tukoch viem pomerne dost... pozeram si sortiment v obchodoch, a vsetky tuky na pecenie su viacmenej stuzene tuky, a tomu by som sa rad vyhol.
Co sa tyka masla, v Bratislave este nedavno predavali na jednom mieste rucne mutene maslo... pre maly zaujem to zrusili, bolo asi 2x drahsie, nez to v obchodoch. Ano, najlepsie by bolo asi pouzit cerstve surove mlieko a vyrobit maslo z neho. Ale myslim si, ze maslo je este jeden z tych vyrobkov, ktory ostal ako tak kvalitny... ked tam je aspon 82% tuku a nic ine, tak to proste nemozu inak robit, ako so smotany. Takych cistych masiel je pomerne dost, lisia sa v cene od 5 eur/kilo (Lidl) az po drahsie 9 eur/kilo (Liptov, Rajo). Najlepsie maslo, ake som jedol, robi Milko, take BIO maslo 200g balenie, so zelenym napisom a bielo-zltym obalom. Predava ho Terno za 11,25/kilo. Ostatne BIO masla su lacnejsie TO -tesco organic, NaseBIO v Bille, stoja okolo 9-10/kilo, ale nechutia tak dobre ako to Milko. Chutia tak obycajne, ako ostatne masle. Verim, ze rucne mutene maslo domacky vyrobene ma ovela lahodnejsiu a smotanovejsiu chut, nez vsetky na trhu. Tie predrazene dovozove z Rakuska z alpskeho mlieka som neskusal, predavaju ich v BIO obchodoch, ale tam uz cena ide nad 12/kilo. Ako zlaty stred vidim BIO masla za cca 9eur/kilo, ja som zastanca BIO produkcie co sa tyka chovu zvierat, velmi nemusim tie natlacene zvierata na sebe z normalneho chovu.
Este velmi dobre maslo za rozumnu cenu je Oravske Maslo... predavajuho ho po stankoch s tradicnymi mliecnymi vyrobkami, bud v sacku v 350g baleni, alebo normalne zabalene 125g. Napriklad, v Trznici na Tranvskom Myte ho predavaju. Ma velmi priaznivu cenu okolo 7-7,5eura za kilo, a chuti pomerne dobre, myslim, ze aj lepsie nez Liptov, ktory sa pohybuje vzdy nad 9 euro/kilo. Na chut toho BIO milko 200g vsak ziadne z tychto nedosahuje.
Dakujem za odpovede, nahradim teda margarin maslom v pomere 1:1. Chcem zistit, ci bude nejaky rozdiel v chuti v ceste, ked pouzijem lacne za 5-6/kilo, alebo to najlepsie Milko za 11,25/kilo. Na chlebe to urcite citit, ale pri peceni sa to moze zmenit, ved maslo je vystavene nad 150 stupnov a mozno ziaden rozdiel v chuti cesta nebude. V tom pripade by sa oplatilo vzdy pouzit najlacnejsie maslo, ale prave (82% tuku), idealne kupit nejake v akcii.
Co sa ceny tyka, kolac sa tymto postupom predrazi, kedze lacne margariny stoja okolo 1,5-2 eura za kilo, Hera myslim stoji 2,5/kilo alebo tak nejak, co je 2x lacnejsie oproti najlacnejsiemu maslu, a 4x lacnejsie oproti tomu BIO milko. Do takeho priemerneho domaceho kolaca ide cca 100-125g masla, cize priplatok za prechod z margarinu na maslo bude cinit cca 65-70 centov na 1 kolac. (pocitane z priemernych hodnot margarin - 2 eura/kilo, maslo 7,5 euro/kilo) Pokial sa pouzije to najlacnejsie z Lidla za 5 eur/kilo, potom bude prechod cinit 37,5 centu, co sa myslim oplati, pretoze i najlacnejsie maslo vyrobene iba z mlieka bude podstatne menej skodlive, ako najlepsi margarin. Takze pre ludi, co chcu piect, ale nechcu pritom pouzivan najvacsi sajrajt, aby usetrili a trochu si aj setrit zdravie, doporucujem porozmyslat nad zamenou margarinu za maslo... za 40-50 centov na 1 kolac to podla mna stoji za uvazenie, ked si clovek predstavi, kolko zaplati za nejake zdravotne problemy po 25 rokoch jedenia margarinov. (nehovoriac o tom, ako sa bude citit)
Ak robi kolac 1x do tyzdna pre rodinu, tak to vychadza na priplatok 50cenotvx52 = 26 euro rocne. Za 20 rokov pecenia s maslom to vychadza na 520 euro. Takze otazka je, kolko skody urobi 20 rocne konzumovanie margarinov, a ci sa tato "zdravotna poistka" oplati. Ja co sa tyka penazi, urcite nemam problem, radsej budem setrit na nejakych somarinach, co clovek ani k zivotu nepotrebuje, ako na zdravi. Myslim, ze ludia sa casto zadlzuju na ovela vacsich zbytocnostiach, zoberu na hypoteku dom, ktory je o jednu miestnost vacsi, a priplatia si kvoli tomu 10000 do hypoteky na 20 rokov. Na zdravie pritom zabudaju, radsej by som sa trochu uskromnil v luxuse, a tych 10000 za jedlu blbu miestnost rozdelil medzi taketo zlepsovaky na zdravi, napriklad 520 eur z tej hypoteky by mohlo ist do masla na pecenie. :-)