No ja si nemyslím, že ide o vyhodené peniaze, ale treba si to dobre zvážiť. <br><br>Franchisa Vám môže podstatne uľahčiť rozbeh - predpokladám, že sa napojíte aj na existujúci systém dodávateľov, možno Vám pomôžu s dodaním zariadenia (tak by bol dodržaný nimi stanovený vzhľad kaviarne, príp. poskytnú marketingovú podporu. To čo sa však zo začiatku môže javiť ako výhoda, sa v budúcnosti môže zmeniť aj na nevýhodu - napr. ak by sa zvolená značka javila ako nevhodná (vzhľadom na polohu kaviarne, druh zákazníkov, nastavenú úroveň cien, diktovania prípustných tovarov + nevyhnutnosť dodržiavať stanovené dizajnové pravidlá, možný systém sankcií za porušenie zmluvy). <br><br>Jednoznačne si je potrebné dobre pozrieť zmluvu, najmä ako je postavená odplata za poskytnutie franchisy (jednorazová, z obratu alebo pevná suma), aké povinnosti Vám z nej vyplývajú (či a ako sú sankciované) a naopak, či podpora zo strany poskytovateľa franchisy zodpovedá požadovanej odmene. Je potrebné zohľadniť aj to, za akých podmienok a s akými nákladmi budete môcť z franchisingového systému vystúpiť. <br><br>Osobne nemám skúsenosť s franchisou v oblasti prevádzkovania kaviarní. Zo skúsenosti, ktoré mám z franchisingových systémov na predaj tovarov a služieb, však vyplýva, že čím lepšia (známejšia, hodnotnejšia) značka, tým tvrdšia a reštriktívnejšia zmluva. <br><br>Pekný deň.