na knedľu dávam, zásadne hrubú múku, mlieko, droždie a soľ......(bez vajíčka, obava zo salmonelózy)
do misky si dám všetku hrubú múku, primerané množstvo teplého mlieka a droždie (mne vyhovuje čerstvé) , v strede múky urobím priehlbinu , nalejem mlieko a pridám droždie, zamiešam, nechám na teplom mieste 10-15 minút postáť....
kvások čiastočne vykysne , zamiešam so zbytkom múky, dolejem mlieko (ak treba) a mierne osolím....vymiešam, ja zvyknem malou vareškou, do mixéra nedávam....
vymiešané cesto sa nelepí, odchádza od misky , nie je veľmi husté, ale nie zase veľmi riedke.....
na drevenú dosku dám teraz hl. múku a vyváľam rukami knedle, kt. nechám mierne podkysnúť.....(nechávam kysnúť iba kvások a potom až vyváľkané knedle)
do kastróla dám vodu, mierne osolím , ak začne vrieť dám mierne podkysnuté knedle variť, zakryjem pokrievkou , stiahnem plyn, aby v hrnci nebola divočina.....po 15 minútach odkryjem pokrievku ,špáradlami popichám knedle a vyťahujem von z kastróla, na drevenú dosku , mierne poolejovanú......
knedle sú nadýchané, pekné....sem-tam sú na povrchu scvrknuté, ale napadli mi .....
asi všetko, už iba popriať dobrú chuť....a držím palce....
a ešte doplním dávam zvyčajne pol kg hr. múky a pol kocky droždia a trochu mlieka..... zvyčajne mi z toho vyjdú 3, varím na jedenkrát....
Naposledy upravil Mila123 : 29.01.12 at 17:06