Chystám sa otvoriť bistro, postavené hlavne na káve (budem mať výberovú kávu z malej Slovenskej pražiarne), pive zo Slovenského mikropivovaru, zákuskoch z poctivých surovín (žiaden margarín a umeliny) domácich sendvičoch...Bola by to jediná kaviareň svojho druhu v okolí, v zahraničí takéto prevádzky začali vznikať v posledných rokoch a v takej Británii sú už populárnejšie ako ich tradičné puby. Viem čo chcem, viem ako to má vyzerať a ako to dosiahnuť. Vzhľadom na to mám reálne očakávania ktoré by som mal bez problémov dosiahnuť.
Prečítal som si tu všetky témy, ktoré sa tohto týkajú, ale stále mi nie je všetko jasné, preto by som vás chcel poprosiť o rady.
1. Mám vyštudovanú obchodnú akadémiu. Podľa polovice príspevkov ktoré som tu našiel mi to stačí, druhá polovica tvrdí, že je to viazaná živnosť a musím byť buď vyučený v obore, alebo mať zástupcu, ktorý má potrebné vzdelanie. Ak by som len podával nápoje, je to jasné. Budem tam ale ponúkať už vyrobené zákusky a koláče, ktoré mi vyrobí iná firma. Ja ich budem len predávať, to isté aj sendviče. Stačí mi na toto teda moje vzdelanie, alebo potrebujem nejaký kurz (ak sa to vôbec dá), prípadne zástupcu? Kaviareň bude prevádzkovať s.r.o. v ktorej budem konateľ.
2. Kaviareň bude zariadená stroho, jednoducho, žiadne TV, kožené kreslá a zbytočnosti. Budem ponúkať zážitok z kávy a jedla, nie "prezdobený" interiér aký je v 99% prevádzok. Viem zhruba koľko bude stát zariadenie, stroje, prenájom a platy a vyšlo mi, že by bolo dobré mať cca 30 000 eur, v ktorých by bola rezerva na platy a prenájom na nejaké 3 mesiace. Lenže asi nemám inú možnosť, ako zobrať úver v banke. Firma funguje už vyše dvoch rokov, má v banke účet, predtým mala aj úver...a čo som sa predbežne pýtal v banke, úver na takúto sumu by nemal byť problém. Keďže ale inú možnosť, než zobrať úver, nemám, chcel by som od vás, aby ste mi poradili čo si o tom myslíte, prípadne či je nejaká iná možnosť ako zohnať kapitál.