Nadejka,
v prvom rade musíš presne vedieť, čo budeš dovážať. Tovarové položky treba presne zatriediť podľa čísla kombinovanej nomenklatúry, ktoré nájdeš na stránke colnej správy v záložke TARIC. Kódy EA znamenajú doplnkové clo, ktoré sa vypočíta z obsahu cukru, glukózy, škrobu a pod., je to tzv. meursingové clo. Výšku cla budeš vedieť až po zadaní týchto hodnôt. Aby si ich vedela presne, musíš si dať urobiť v certifikovanom laboratóriu rozbor konkrétne na tie zložky, od ktorých závisí výška cla. Podľa toho budeš vedieť tzv. meurisingový kód, od ktorého závisí výška cla. Okrem toho treba každý dovoz vopred nahlásiť na Štátnu potravinovú správu, pretože colníci to bez ich súhlasu nemôžu uvoľniť do voľného obehu. U nás to funguje tak, že vopred nahlásime dovoz, keď predložíme JCD na colnicu spolu s tovarom, colník pošle avízo potravinárom, a až keď dostane od nich vyjadrenie, že súhlasia s uvoľnením tovaru do voľného obehu, tovar sa prepustí. Neviem, na ktorej colnici budeš vybavovať dovoz, podrobnosti sa spýtaj na tej colnici. V podstate ho môžeš vyclievať kdekoľvek, ale nezabudni na to, že potravinári to musia prísť skontrolovať. Ak potrebuješ presnejšie informácie, daj vedieť. Je to trochu zložitejšia procedúra, ale dá sa to zvládnuť.