Cesto:
1/2 kg polohrubej múky, 250 gr rastl. masla (Palmarin, Hera), 2 vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 200 gr prášk. cukru, tuk na vymastenie plechu (alebo papier na pečenie)
Postup:
V miske zmiesime múku, rastl. maslo, prášok o pečiva a cukor. Cesto rozdelíme na 2 časti. Prvá časť vyvaľkáme a valčekom preložíme na plech, tak aby sme vytvorili aj okraje. Cesto môžeme formovať rukou. Na cesto nasypeme strúhanku (môžeme aj detskú krupicu) a pridáme nastrúhaná jablká, (ja ich strúham aj so šupkou, iba vyberiem jaderník), posypeme kryštálovým cukrom a škoricou a prikryjeme druhým cestom, ktoré tiež preložíme valčekom. Spojíme okraje cesta, aby nevytiekla šťava z jabĺk a vrch popicháme vidličkou. Dáme upiecť do vyhriatej rúry na 180 st. C. Vychladnutý koláč pokrájame a posypeme prášk. cukrom.
Cesto môžeme použíť aj na tvarohový koláč. Prikladám tvarohovú plnku, je to síce trošku náročnejšie na prípravu a financie ale je výborný a je toho veľa.
Plnka:
1 kg tvarohu, 2 balíčky vanilk. pudingu, 1/2 l mlieka, 100 gr masla, 100 gr hrozienok, 180 gr prášk. cukru, 1 vanilk. cukor, 4 vajcia, kôrka z 1 citróna.
Z mlieka a puding prášku uvaríme puding. Necháme ho vychladnúť. Medzitým vymiešame žĺtky s prášk. cukrom a maslo. Pridáme hrozienka a postrúhame citr. kôru. Puding a žĺtkovú hmotu vmiešame do prelisovaného tvarohu. Do plnky zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Ostatné ako pri jablkovom pyté.