Plnená bravčová roláda
pre 6 osôb
Potrebujeme:
1 kg vykosteného bravčového karé, upraveného na zavinutie
200 g stopkatého zeleru
polovicu červenej papriky
1 strúčik cesnaku
1 Čl horčice
1 ČL soli
po 1/2 ČL sušeného tymianu, rozmarínu a sladkej papriky
3 PL oleja
250 ml mäsového vývaru
125 ml kyslej smotany
1 ČL maizeny
Postup:
1. Elektrickú rúru vyhrejeme na 240 °C (teplovzdušnú na 220 °C). Zeler očistíme a pokrájame na kúsky, z papriky odstránime zrniečka a pokrájame ju na pásiky, cesnak posekáme nadrobno. Plát mäsa potrieme zmesou horčice, soli a byliniek a posypeme sladkou paprikou. Na mäso poukladáme kúsky zeleru, pásiky papriky a posekaný cesnak. Mäso opatrne zavinieme a previažeme niťou.
2. Vo veľkom pekáči zohrejeme olej a mäso na ňom zo všetkých strán prudko opečieme. Prilejeme 125 ml horúceho mäsového vývaru a pekáč vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na najnižšej priečke 60 – 70 minút. Po 20 minútach pečenia teplotu v rúre znížime na 200/180 °C a prilejeme zvyšok vývaru. Roládu necháme odpočívať vo vypnutej rúre ešte asi 10 minút.
3. Výpek z mäsa nalejeme do kastróla, zmiešame so smotanou a zahustíme maizenou, rozmiešanou v troške studenej vody. Necháme prevariť a prelejeme do omáčnika. Roládu pokrájame na plátky a podávame napríklad so zemiakovou kašou.
Hubová paštéta
pre 6 osôb
Potrebujeme:
200 g čerstvých šampiňónov
150 g lesných húb (aj mrazených)
150 g uvarených kuracích pŕs
1 väčšiu cibuľu
70 g uvarenej ryže
80 g prerastenej údenej slaniny
2 vajcia
mleté čierne korenie
soľ
sušený tymian
lístky čerstvého tymianu
lístky poľného šalátu
4 plátky anglickej slaniny
olej
Postup:
1. Na mäsovom mlynčeku pomelieme 160 g šampiňónov, lesné huby a vychladnuté kuracie prsia.
2. Zvyšnú časť šampiňónov pokrájame na plátky, ktoré ores*tujeme v panvici na oleji. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji spolu s nakrájanou slaninou. Po vychladnutí všetko spolu s ry*žou a vajciami pridáme k pomletej mase. Vmiešame orestované plátky šampiňónov, podľa chuti posolíme, ochutíme mletým čiernym korením, sušeným tymianom a spolu premiešame.
3. Okrúhlu paštétovú formu vyložíme plátkami slaniny. Naplníme plnkou a vo vodnom kúpeli varíme 90 minút. Vychladnutú paštétu vyklopíme, nakrájame, ozdobíme lístkami čerstvého tymianu a poľného šalátu. Podávame s celozrnným pečivom.
Naposledy upravil alla66 : 06.12.09 at 20:24