Zavrieť

Porady

Veľká noc

Máte zaujímavé recepty? Možno aj trochu netradičné?
Našla som tieto:

dobrenapady.info/velkonocne-dobroty-cr16.htm

Pridajte nejaké.
Naposledy upravil silvia1 : 22.02.09 at 19:28
Usporiadat
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

sandrina19 Pozri príspevok
Nemá niekto recept na "plninu" ako ju robia na východnom Slovensku? Teda, ak to nie je tajné. Ide tam aj droždie, dvojaké mäso a tak.
Ja som z východu, u nás sa piekla takáto http://www.porada.sk/436352-post18.html
Celá téma tu http://www.porada.sk/t47108-velkonocna-inspiracia.html
0 0
sandrina19 sandrina19

sandrina19 je offline (nepripojený) sandrina19

Ani by som nepovedala. V našom kostole vyzývajú každým rokom kapláni pri cirkevných oznamoch, aby sme si doniesli posvätiť veľkonočné agape. Neviem, či to niekto robí, ja sedávam dosť vzadu, takže nedovidím.:-D
0 0
Gabhus Gabhus

Gabhus je offline (nepripojený) Gabhus

Nie je to náhodou to, čo sa u nás volá že "svätiť pasku" - normálne to znamená to, že sa do košíka dá po kúsku z každého jedla ktoré sa na Veľkú noc konzumuje (teda po riadnom kuse, košík musí byť plný, podľa toho sa pozná gazdiná) a ide sa to celé posvätiť. Je to celkom pekný zvyk, lebo aj v mestách sa v podstate stretnú ľudia, ktorí sa dlho nevideli a kým sa čaká na posvätenie, tak sa rozpráva čo má kto nové. Robí sa to po vzkriesení buď v sobotu večer, alebo v nedeľu skoro ráno. To sa urobí taký rad, košíky sa dajú na chodník - podlahu - alebo ako kde, farár s miništrantmi idú a svätia, za nimi kostolník vyberá korunky - eurká, no a potom sa ide domov a konzumuje sa. Neposvätené sa u nás jesť nesmelo. Verili by ste, že "posvätené" chutí akosi lepšie? Aspoň keď ste na to zvyknutý od detstva. Možno kapláni mysleli toto. U nás na východe sa to dodržiava roky rokúce a bolo to vždy, aj za komunistov. No a keď má svätiaci zmysel pre humor, baránka až rozmočí, čo nešetrí svätenou vodou.
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

sandrina19 Pozri príspevok
Ani by som nepovedala. V našom kostole vyzývajú každým rokom kapláni pri cirkevných oznamoch, aby sme si doniesli posvätiť veľkonočné agape. Neviem, či to niekto robí, ja sedávam dosť vzadu, takže nedovidím.:-D
Hlavná vec, že dopočuješ. A čo je to agape, to ma zaujíma.
Naposledy upravil Marína : 07.04.09 at 15:16
0 0
Gabhus Gabhus

Gabhus je offline (nepripojený) Gabhus

Marína, stretla som sa s tým, že vo farnosti sa organizovalo agape - to je že sa veriaci stretli a mali nejakú večeru, alebo niečo podobné. Žeby to bolo toto? Vie niekto?
0 0
Marína Marína

Marína je offline (nepripojený) Marína

zdroj wikipedia Agapé
0 0
Bionda Bionda

Bionda je offline (nepripojený) Bionda

som taká aká som
No aj ja budem trochu mimo témy, že Veľká noc, zajtra - v piatok máme zabíjačku, nuž neviem či to zrovna pôst v sobotu ešte príde auto s tovarom- takže práca..... ešte som nič nepiekla, budem musieť prikloniť sa k Daniele a asi zdúchnuť z domu
a bude aj po Veľkej noci
0 0
Zitulda Zitulda

Zitulda je offline (nepripojený) Zitulda

link nezobrazuje žiadne recepty aspoň mne nie, čo robím zle? poradíš tetris??
Ďakujem
Od malička v našej roddine sme všetci držali na veľký piatok veľký pôst a to až taký, že sme nič nejedli, iba pili. Teraz v mojej rodine to robím iba ja.
Naposledy upravil Zitulda : 09.04.09 at 12:50 Dôvod: doplnenie
0 0
cactus cactus

cactus je offline (nepripojený) cactus

nezaškodí čítať návody na rôzne veci.... ...viac
Zitulda Pozri príspevok
link nezobrazuje žiadne recepty aspoň mne nie, čo robím zle? poradíš tetris??
Ďakujem
Od malička v našej roddine sme všetci držali na veľký piatok veľký pôst a to až taký, že sme nič nejedli, iba pili. Teraz v mojej rodine to robím iba ja.
Zitka a mne sa pekne rozbalí.

http://hospodyne.mojerecepty.sk/category/velikonoce/
0 0
tutiola tutiola

tutiola je offline (nepripojený) tutiola

obyčajná pracujúca žena - už dôchodkyňa ...viac
Bionda, pôst to nie je o jedle. Je pravda, že ta zabíjačka na takýto deň sa veľmi nehodí, ale čo už narobíš, keď to tak vyjde. Zato sa nič nedeje. A čo sa týka pôstu, to neznamená nejesť mäso. Aký pôst by to bol pre vegetariána. V čase pôstu by sme sa mali vyhýbať hlučným miestam a zábave, viac sa venovať rodine a duchovným veciam a dokázať sa zriecť obľubených vecí a činnosti, ktoré nás okrádajú o čas, ktorý by sme mohli venovať rodine, alebo svojmu duchovnému životu. Zákusky si kúpiš hotové a ostatné veci zvládneš "ľavou zadnou" Preto nemusíš zdupkať z domu.

Prajem Ti aj všetkým ostatným zaneprázdneným ľuďom pokojné prežitie sviatkov, aby ste dokázali hodiť za hlavu zbytočné starosti a užili si ttieto sviatky.


Prepačte, až teraz som si uvedomila, že som mimo témy. Ospravedlňujem sa.
Naposledy upravil tutiola : 09.04.09 at 13:59
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Údené mäso so špenátom

pre 7 osôb
Potrebujeme:
1 kg údeného stehna
450 g mrazeného špenátu
1 cibuľu
3 bobkové listy
4 zrnká celého nového korenia
5 zrniek celého čierneho korenia
6 strúčikov cesnaku
vegetu
olej
soľ
mleté čierne korenie
180 g údeného syra
1 vajce
1 žĺtok
500 g lístkového cesta
sezamové zrniečka
hrubozrnnú soľ
celú rascu
Postup:
1. Údené mäso dáme variť do vody na 40 minút a pridáme do nej bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie a 3 strúčiky cesnaku. Uvarené mäso vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s plátkami nakrájaného cesnaku. Pridáme rozmrazený špenát a spolu podusíme. Prebytočnú tekutinu odstránime, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ochutíme vegetou. Do teplého špenátu prisypeme najemno nastrúhaný údený tvrdý syr, ktorý necháme chvíľu vychladnúť. Potom vmiešame žĺtok, premiešame a odložíme na pár hodín na chladné miesto dobre vychladnúť.
3. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Vychladnuté údené mäso obalíme po celom obvode ochuteným špenátom, uložíme ho na rozvaľkané lístkové cesto a zabalíme. Vrchnú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými zrniečkami, celou rascou a hrubozrnnou soľou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C zapečieme.
Naposledy upravil alla66 : 06.12.09 at 20:24
0 0
Gabhus Gabhus

Gabhus je offline (nepripojený) Gabhus

No vidíš, zase som múdrejšia.................
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
Plnená bravčová roláda

pre 6 osôb
Potrebujeme:
1 kg vykosteného bravčového karé, upraveného na zavinutie
200 g stopkatého zeleru
polovicu červenej papriky
1 strúčik cesnaku
1 Čl horčice
1 ČL soli
po 1/2 ČL sušeného tymianu, rozmarínu a sladkej papriky
3 PL oleja
250 ml mäsového vývaru
125 ml kyslej smotany
1 ČL maizeny
Postup:
1. Elektrickú rúru vyhrejeme na 240 °C (teplovzdušnú na 220 °C). Zeler očistíme a pokrájame na kúsky, z papriky odstránime zrniečka a pokrájame ju na pásiky, cesnak posekáme nadrobno. Plát mäsa potrieme zmesou horčice, soli a byliniek a posypeme sladkou paprikou. Na mäso poukladáme kúsky zeleru, pásiky papriky a posekaný cesnak. Mäso opatrne zavinieme a previažeme niťou.
2. Vo veľkom pekáči zohrejeme olej a mäso na ňom zo všetkých strán prudko opečieme. Prilejeme 125 ml horúceho mäsového vývaru a pekáč vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na najnižšej priečke 60 – 70 minút. Po 20 minútach pečenia teplotu v rúre znížime na 200/180 °C a prilejeme zvyšok vývaru. Roládu necháme odpočívať vo vypnutej rúre ešte asi 10 minút.
3. Výpek z mäsa nalejeme do kastróla, zmiešame so smotanou a zahustíme maizenou, rozmiešanou v troške studenej vody. Necháme prevariť a prelejeme do omáčnika. Roládu pokrájame na plátky a podávame napríklad so zemiakovou kašou.


Hubová paštéta

pre 6 osôb
Potrebujeme:
200 g čerstvých šampiňónov
150 g lesných húb (aj mrazených)
150 g uvarených kuracích pŕs
1 väčšiu cibuľu
70 g uvarenej ryže
80 g prerastenej údenej slaniny
2 vajcia
mleté čierne korenie
soľ
sušený tymian
lístky čerstvého tymianu
lístky poľného šalátu
4 plátky anglickej slaniny
olej
Postup:
1. Na mäsovom mlynčeku pomelieme 160 g šampiňónov, lesné huby a vychladnuté kuracie prsia.
2. Zvyšnú časť šampiňónov pokrájame na plátky, ktoré ores*tujeme v panvici na oleji. Nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji spolu s nakrájanou slaninou. Po vychladnutí všetko spolu s ry*žou a vajciami pridáme k pomletej mase. Vmiešame orestované plátky šampiňónov, podľa chuti posolíme, ochutíme mletým čiernym korením, sušeným tymianom a spolu premiešame.
3. Okrúhlu paštétovú formu vyložíme plátkami slaniny. Naplníme plnkou a vo vodnom kúpeli varíme 90 minút. Vychladnutú paštétu vyklopíme, nakrájame, ozdobíme lístkami čerstvého tymianu a poľného šalátu. Podávame s celozrnným pečivom.
Naposledy upravil alla66 : 06.12.09 at 20:24
0 0
branislavp branislavp

branislavp je offline (nepripojený) branislavp

kjara Pozri príspevok
a co takyto recept

1l mlieka, 7-8 vajec, nove korenie a sol podla chuti

Do litra horuceho mlieka vylejeme rozhabarkovane vajicka, osolime a varime kym sa vajcia nezrazaju a ostava srvatka. Pridame nove korenie a este chvilku povarime. Odstavime zo sporaka a vlažne zlejene do gazy a urobime hrudku syrka.

NEVARIME DLHO, ABY SEREK NEBOL TVRDY. ALE MäKKY!!!
Ako dlho sa to varí, a koľko soli sa pridá, aby to nebolo príliš slané, ďakujem.
0 0
alla66 alla66

alla66 je offline (nepripojený) alla66

Profesionáli postavili Titanic - amatéri Archu! ...viac
soľ podľa chuti =1 lyžička, ochutnaj a dosoľ (niekto si solí

hodne)....varime kým sa vajcia nezrážajú a ostáva srvátka.( to

je, keď sa voda oddeľuje od hmoty)...inak...Počas varenia miešame až do zhustnutia resp. zhrudkatenia.
Naposledy upravil alla66 : 10.04.09 at 17:55
0 0
mamcamoja mamcamoja

mamcamoja je offline (nepripojený) mamcamoja

ja mlieko zohrejem a do tepleho až dávam vajíčka.netreba to tak dlho miešať.cez gazu alebo bavlnenú lienku to precadím až vlažné.nie je to potom také suché.veľa šťastia.
0 0
trisestri trisestri

trisestri je offline (nepripojený) trisestri

peciete aj velkonocne pernicky? http://hospodyne.mojerecepty.sk/2009...ocni-pernicky/
0 0
alabut alabut

alabut je offline (nepripojený) alabut

Nemam, cim by som prispel do velkonocneho mlyna, ale baby, co recept to skvost. Vsetko sa mi paci. Ajaj, Tie sviatky by mali trvat aspon tyzden. Vzdy chodim do prirody, kusok slaninky, chlieb, tusim sa oplati aj oblievat. Zle urobite, mokre nadavaju, este vas napoja, nakrmia, kuwa, dobre sviatky. :-)
0 0
kopretinka kopretinka

kopretinka je offline (nepripojený) kopretinka

neznášam tieto sviatky,prečo ma oblievajú vodou z fľaše v pracovnej dobe? ja som potom 8 hodín v mokrom pracovnom oblečení.toto som fakt nepochopila.
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

odpornejšie sviatky ako šibačka nepoznám....teším sa iba nato , že budem mať voľno a stretnem sa s rodinou......u nás sa nikdy nešibalo.....ale to ako sa príroda prebúdza a vonku vonia jar tak to milujem...
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať