[hore]Bezinky, bezinky a zase bezinky
Venku kvetou bezinky a to je pro mnoho z nás impulz nasbírat si opět něco k snědku v přírodě. První co vás napadne, jsou jistě kosmatice, můžete si ale vyrobit i domácí šťávu či šumivý nápoj. Podívejte, jak je to snadné.
Čisté květy černého bezu namáčíme za stopku v připraveném těstíčku, které jsme připravili z
250 ml mléka nebo rostlinného nápoje, 2 vajec a zhruba 120 g hladké mouky (můžete použít i jemně mletou celozrnnou pšeničnou či špaldovou nebo pohankovou) a špetky soli.
Květy klademe do rozpáleného oleje. Osmažíme nejprve z jedné strany, pak odstraníme stopky nůžkami, obrátíme a osmažíme i z druhé strany. Podáváme s bramborovou kaší, zeleninovým salátem nebo jako v žemli obložené zeleninou s jogurtovým dresingem s česnekem.
Pokud chceme vsadit na sladkou variantu, tak do těstíčka přimícháme med a hotové kosmatice posypeme skořicí.
Ke kosmaticím je příjemné připravit si i čaj z květů. Ten působí potopudně. Také čistí krev a působí močopudně. Je rovněž vynikajícím prostředkem ke kloktání při zánětech v krku. Bez černý má vysoký obsah vitamínu B a podporuje tvorbu krve.
Bezinková šťáva
Převaříme
1 litr vody a necháme vychladnout. Do vody pak namočíme 20 květů černého bezu na 24 hodin. Druhý den bezinkovou šťávu přecedíme a přidáme
1 kg cukru (klasický cukr můžeme nahradit i fruktózou či medem). Mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Přidáme ještě vymačkanou šťávu z
5 citrónů.
Bezinkovou šťávu nalijeme do vymytých a osušených sklenic. Skladujeme v temnu a chladu. Nesterilujeme.
Sklenice šťávy z černého bezu pomáhá při nachlazení, chřipce, horečnatých stavech a revmatismu.
Bezinkový šumivý nápoj
Nejprve si připravíme cukrový roztok z
800 g cukru a
4 litrů vody. Vodu přivedeme téměř k varu, ale nevaříme. Rozpustíme v ní vodu a necháme vychladnout.
Do pětilitrové láhve vložíme
10 květů černého bezu, přidáme
2 na kolečka nakrájené a jader zbavené chemicky neošetřené
citróny a zalijeme vychladlým cukrovým roztokem. Láhev povážeme čistým plátnem a postavíme na teplé slunečné místo. Nápoj zde necháme 12 dnů. Poté necháme nápoj ještě několik dnů odstát v tmavém chladnějším sklepě. Nakonec přecedíme a slijeme do lahví, skladujeme v chladu a temnu.
Pokud dodržíte správný postup přípravy, nápoj vám bude při otevření šumět.