Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
Nepiekla som už riadne dlho, tak aspoň očami si pochutím... máš vynikajúce recepty, akebar, už som bola na Tvojej stránke - všetky sú podľa môjho gusta.
Kým dočistím a zvyknem si na novú rúru, ktorú som kúpila s bytom, chvíľu potrvá ....
žienka domáca , mám rada usmiate tváre aj keď nie vždy mi je do smiechu , nemám rada lož a faloš ,a nadutých snobov ...viac
Zdenka 0705
Nepiekla som už riadne dlho, tak aspoň očami si pochutím... máš vynikajúce recepty, akebar, už som bola na Tvojej stránke - všetky sú podľa môjho gusta.
Kým dočistím a zvyknem si na novú rúru, ktorú som kúpila s bytom, chvíľu potrvá ....
Zdenka 0705 ďakujem, veľmi si to cením. Verím že ťa ani jeden recept nesklame, vďaka.
5 kg bravčové mäso 12 dkg soli 3 dkg rasce 10 dkg cesnaku 1/2 l vody Postup:
Na zaváranie používam bravčové pliecko. Dôležité je mäso nepresoliť. Ja dávam na kilo mäsa 2-3 deka soli. Mäso pokrájam na väčšie kúsky, tie dám do hlbokého plechu, nasolím, posypem rascou, podlejem vodou a pridám očistené strúčiky cesnaku. Mäso dám do rúry na 180 stupňov piecť asi dve hodiny. Upečeným mäsom naplním umyté zavarovacie poháre asi 3 cm pod okraj. (Mäso v pohároch poriadne natlačím, aby sa ho tam viac zmestilo) Poháre zalejem vypečenou šťavou tesne pod okraj. Okraje pohárov očistím, zaviečkujem a poukladám ich na hlboký plech s vodou. Vložím do rúry sterilizovať. Sterilizujem pri 150 stupňoch dve hodiny. Potom plech vyberiem, poháre obrátim hore dnom a nechám vychladnúť. Poháre treba uchovávať v chlade, napr. v špajzi, kde nie je veľa svetla.
Vždy som robievala lekvárové perky zo zemiakového cesta, ale v starej kuchárskej knižke som našla recept na perky z cesta, kde bol použitý biely chlieb. Recept som si trocha prispôsobila a vyskúšala a stálo to za to! Perky sú krásne mäkkučké a sú nielen jednoduchšie, ale aj lacnejšie, pretože využijem staré pečivo...
Suroviny
5 ks rohlíky
1/2 l mlieko
1/2 kg múka hrubá
2 dcl slivkový lekvár
Postup
Do misky nakrájame na tenšie kolieska rohlíky z minulého dňa. (Môžete použiť akékoľvek biele staršie pečivo, napr.žemle, sendvič...) Zalejeme ich mliekom tak, aby boli poriadne nasiaknuté a dostatočne vlhké. Asi po 15 minútach rukou mliekové rohlíky popučíme a pridáme hrubú múku.Ručným hnetením spracujte múku do rohlíkov na tuhšie tvarovateľné nelepivé cesto. Múku kľudne pridajte, ak sa vám zdá cesto riedke...Hotové cesto rozdelíme na dve časti, aby sa nám s ním lepšie robilo, jednu časť odložíme a druhú dáme na pomúčenú dosku (dala som polohrubú múku) a rozvaľkáme na tenké cesto, ako na rezance. Popri vaľkaní podsýpame múkou, ale cesto sa vôbec nelepí a je krásne elastické. Na jednu polovicu cesta dáme pomovou dvoch malých lyžičiek malé kôpky lekváru, asi 4 cm vzdialené od seba. Snažíme sa lekvár dávať pravideľne do radov zvislých aj pozdĺžnych, aby sa nám ďalej lepšie pracovalo...Druhú polovicu cesta preložíme na prvú s kôpkami lekváru a poriadne prstami popritláčame. Zbytky cesta z krajov odrežeme...Rádielkom pripravené cesto nakrájame na tých miestach, kde sme cesto postláčali a takto narežeme perky...Do väčšieho kastrĺa dáme variť vodu. Keď vrie, osolíme ju a nahádžeme do nej variť perky. Keď vyplávajú na povrch, ešte minútu ich povaríme.Takto isto spracujete aj druhú polovicu cesta....Z tejto dávky mi vyšlo asi 80 ks a ešte z okrajkov som spravila šúľance :-))) My máme radi perky lekvárové s makom.....ale sú výborné i s opečenou strúhankou, s dusenou opraženou krupicou, s mletými orechami, alebo hoci čím, čo máte radi....
No teda, toto je moja krvná skupina, varenie, pečenie a všetko čo s tým súvisí.....hlavne aby boli doma spokojné a plné brušká. Určite využijem túto stránku pri najbližšom uvažovaní, čo navariť tento krát, čo je z prípravy jedla najhoršie. Ďakujem akeber za dobré tipy a už teraz sa teším, keď niektoré z receptov vyskúšam!!!
Tvarohové knedlíčky s marhuľami
Cesto:
500g tvaroh jemný
2ks žĺtky
250g múka polohrubá
štipka soli
V miske spracujeme suroviny na cesto, ak by lepilo, prisypte trocha múky. Utvoríme valec a krájame na kolieska. Každé koliesko roztlačíme a položíme polovicu marhule. V dlaniach vytvoríme guličku - knedlíček. Takto urobíme všetky. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a knedlíčky v nej obvaríme. Keď vyplávajú hore, tak ešte asi 5 minút na miernom ohni povaríme, aby neboli surové. Vyberieme sitkom a prepláchneme vodou. Hádžeme ich do misky s mäkkým maslom a sypeme na sucho opraženou strúhanou, ktorú po odstavení z ohňa zmiešame s cukrom.
Pri tomto ma napadlo.Vnuk mal niečo cez 2 roky, nevesta bola v pôrodnici pre druhého a robila som takéto marhuľové knedlíky. Vnuk pozerá, pozerá a nakoniec sa opýta: "Babka, prečo tam tie marhule zabaluješ, aby im nebolo zima?"