Slayer666
Nuz, spekaciky maju vsade.
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
A bryndza tiez nie je povodom slovenska, ale valasska. Aj slovo bryndza ma povod v rumuncine. Teda nie sme jedini, kto produkuje bryndzu.
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
Vagačovci a história výroby bryndze v Detve
Vznik bryndziarne:
V roku
1787 bola založená v Detve prvá bryndziareň na Slovensku Jánom Vagačom, rodákom zo Starej Turej.
Do Detvy prišiel Ján Vagač aby nakupoval dobytok. Inteligentný a všímavý Vagač, ktorému v roku 1787 bolo 28 rokov, všímal si na svojich cestách všetko okolo seba. Bačovia ho poznali a zďaleka na neho volávali a zdravili ho. V mnohých salašoch prespal a poznal nielen chudobu, ale aj dobré srdce slovenského ľudu. Rozprával rád pri svetle večerného ohňa s pastiermi, počúval ich odkazy a sám im rozprával, čo je vo svete nového. Pohostinnosť bačov je známa. Po starodávnom spôsobe uctiť si chlebom a syrom. A tento zvláštny hrudkovitý syr, vyrobený z ovčieho mlieka, výdatný a príjemnej chuti, Jána Vagača zaujal. Každá vec, byť sám v sebe lepší, potrebuje svojho priekopníka a potrebovala ho i bryndza a v Jánovi Vagačovi ho našla. Ján Vagač premýšľal, či by nebolo možné uviesť tento syr do obchodu v zmenenej, trvanlivejšej forme a dať tak obyvateľom dobrý, výdatný výrobok a dopomôcť tak chudobnému kraju s ešte chudobnejším ľudom. Z niektorej svojej cesty priniesol si Ján Vagač väčšie množstvo hrudkovitého syra. Podľa zachovaného rodinného receptu robil s ním rôzne pokusy. Nakladal ju, vysúšal ju, potom zase váľkom rozvaľkával a presoľoval. A po opätovnom spracovaní docielil to, čo chcel. Po večeroch, nikým nerušený spriadal Ján Vagač plány: syr bude ešte viac chutiť i iným ľuďom. Snáď bude aj možno vyvážať do miest a možno i aj za hranice. U rozhodnutého a cieľavedomého Jána Vagača bol od myšlienok k činom krátky krok. Ešte toho roku začal s výrobou syra podľa svojho spôsobu. A tak vznikla v roku 1787 prvá slovenská bryndziareň v Detve. Len behom prvého a druhého desaťročia po založení prvej bryndziarne vznikajú na Slovensku nové, zakladané podnikavými obyvateľmi Starej Turej (Molenec, Wallo, Valovič a iné). Vznikol a rástol veľký vývoz bryndze do väčších miesť bývalej ríše rakúsko-uhorskej a je skutočne zaujímavé sledovať vývoj tohto vývozu v dobe, kedy nebolo ešte na Slovensku železníc. Dobrí bačovia obdarovali zvyčajne svojich kupcov masla hrudkovým ovčím syrom. Nezabúdali tak na svojich odberateľov masla a tak hrudkový ovčí syr sa z hôr sťahoval do miest. Keď vznikli bryndziarne obchodníci nezabudli, že malá pozornosť vždy obchodu prospieva a prinášali svojim konzumentom tiež kúsok bryndze. Veľkomestským obyvateľom bryndza veľmi zachutila a rástli jej objednávky. Takýmto primitívnym spôsobom sa obchod vyvíjal. Výroba bryndze rástla a v bryndziarni Vagačovcov nastával čulý ruch. Žiadne ľudské počínanie nestojí osamostatnené – potrebuje pomocníkov. Odbyt bryndze mal v dôsledku zväčšený odber ovčieho syra, tým sa zväčšoval chov oviec a tak sa lepšili pomery chudobných pastierov. Podľa produkcii ovčieho mlieka, syra, vlny sa musí i dnes veľmi dobre usudzovať na blahobyt či nedostatok chudobných slovenských obyvateľov žijúcich na lazoch.
V roku 1835 sa rozlúčil Ján Vagač so svojím životom. Usnul kľudne s vedomím pekného kusu vykonanej práce. Dožil sa uskutočneného sna – bryndza šla víťazne svetom a domov do chát detvianskych pastierov prichádzali peniaze. Svojim potomkom zanechal zásadu: „S poctivosťou najďalej zájdeš“.
Alexander Vagač, ktorý priviedol závod k veľkému rozkvetu
Alexander Vagač sa narodil v roku 1879. Keď od mladosti pracoval so svojím otcom a v roku 1905 po smrti otca sa usadil ako majiteľ bryndziarne trvale v Detve. Jeho pričinením bola pripojená výroba bochníkových a lahôdkových syrov. V roku 1914 zaviedol benzínové motory pre pohon mlynov. Ale i Alexandra Vagača zastihla vojna – musel ísť slúžiť ako tisíce iných proti svojej vôli vtedajšej širšej vlasti. Doma mal však zastúpenie. Jeho manželka Antonia, rodená Valovičová, viedla vzorne bryndziareň počas celej vojny a čakala úzkostlivo na návrat svojho muža. Konečne v roku 1918, ktorý priniesol slobodu a zjednotenie Čechom i Slovákom, vrátil sa Alexander domov, do slobodnej vlasti, aby sa radoval so všetkými poctivými Čechmi a Slovákmi. Než nebolo dokonca vojnového utrpenia svoje holé životy len tým, že včas utiekla a po celé dva mesiace sa skrývala v núdzových bytoch vo Zvolene, Martine a Luháčovciach. V dome i v bryndziarni boli napáchané nenahraditeľné škody. Avšak i to všetko prešlo. Alexander Vagač začína znovu s obetavými pracovníkmi. Bryndziareň rozkvitá. V roku 1928 zaviedol elektrický pohon. Povesť Vagačovej bryndze rástla a v roku 1931 bolo jej vyvezené do cudziny cez 20 vagónov. I vagačove bochníky a lahôdkové syry nachádzali stále väčšiu a väčšiu obľubu – okruh spotrebiteľov rástol. A to všetko je výsledok dlhoročnej neúmornej práce, úzkostlivej čistoty, odborných stáročných skúseností, užívanie najlepších surovín, a všetko to spojilo a doplnilo odkaz Jána Vagača: „S poctivosťou najďalej dôjdeš“.
Niečo o výrobe bryndze Výroba hrudkovitého syra na salašoch (pastvinách)
Akonáhle zmizne prvý sneh a usmeje sa jarné slniečko, vyženú gazdovia stáda ovce na pastviny. Na salašoch sa postaví koliba, ktorá je rozdelená na dve miestnosti. Zadná miestnosť slúži ako skladisko syra, žinčice, v prednej miestnosti je upravené ohnisko s kotlom pre výrobu ovčieho syra. Koliby žiaria vzorovou čistotou. Múdry bača totiž dobre vie, že dobrý syr sa podarí len vtedy, keď sa zachová čistota. Pre ovce je upravená rozkladacia ohrada zvaná košiar, ktorú možno prekladať z miesta na miesto do rôznych častí pastvín. V tejto ohrade sú také upravené drevené príbytky pre valachov. Táto ohrada je opäť rozdelená na dve časti a to na časť, kam sa vháňajú ovce, keď prídu z pastvy a čakajú na dojenie a na druhú časť, kde sú vháňané jedna po druhej k podojeniu. V tejto časti zostávajú ovce tak tiež cez noc. Ovce sa doja dva až trikrát denne. Po vydojení sa mlieko precedí a potom syrí. Toto syrenie robí sám bača v kolibe. Syrovina sa rozrobí, mieša, načas sa nechá usadiť. Usadená syrovina sa dáva do čistého plátna a zavesí sa, aby srvátka odkvapkala. Takto vzniknutá hrudka syra sa v plátne niekoľkokrát obracia, prípadne dáva do nového suchého plátna. Dobre odkvapkaný ovčí syr sa do nasledujúceho dňa ukladá do políc z dreva v kolibe postavených, kde sa syr behom celého týždňa ošetruje tým, že sa denne utiera a prekladá, aby nesplesnivel. Týmto ošetrením sa syr vysušuje a tuhne. Behom týždňa takto vyrobený ovčí syr sa odvozí do najbližších bryndziarni. V bryndziarňach prevzatý ovčí syr sa triedi podľa zrnitosti syra a skladá sa do drevených kadí, tvaru koryta, kde vlastnou váhou syra srvátka behom rána odkvapká. Ovčie hrudky sa niekoľkokrát denné prekladajú z kadi do kadi tak, aby spodné hrudky prešli nahor. Kade majú dole odkvapkávacie žliabky, aby srvátka mohla odtekať. Stálym prekladaním zbavuje sa syr srvátky a urýchľuje sa jeho zrenie. Po naprostom a zrení v kadiach sa ovčí syr oškrabkáva, odstraňuje kôra a prichádza do lisu, aby bol zbavený ešte posledných zbytkov srvátky. V lise zostáva 10 až 12 hodín. Po dôkladnom vylisovaní prichádzajú suroviny ku konečnému spracovaniu do ďalšieho oddelenia bryndziarne. Keď sa syr rozdrobí na menšie kúsky, presolí sa a prichádza do mlyna s drevenými valcami, hnanými elektrickým pohonom. Premletie sa kvôli jemnosti bryndze opakuje dva a až trikrát.
Najobľúbenejšie druhy Vagačových syrov: „Detvan“, diaľkový syr
Vyrábaný podľa spôsobu švajčiarskeho spôsobu z najlepšieho tirolského ementálu. Krabica plnená šiestimi kusmi.
Váha: 227 g čistej váhy. Tuk 45 %.
„Kriváň“, diaľkový syr
Vyrábaný podľa švajčiarskeho spôsobu z tirolského a tuzemského ementálu. V krabiciach bolo 6 kusov.
Váha: 227 g čistej váhy. Tuk 45 %.
Syr trapistský
Vyrábaný podľa spôsobu francúzskych roľníkov.
Tvar bochníčkový. Kusy a balenie asi 1 kg. Tuk v syre 45 až 50 %.
Kmínový syr značky „Tri-K“
Vyrobený z najlepšieho tirolského ementálu a k tomu účelu pre tento syr zvláštne vyrábaných pretučnených syrov. Jeho zvláštnosťou bola, že sa nikdy neprejedol.
Použitá literatúra:
150-ročné výročie založenia najstaršej bryndziarne v Československu Vagač-Detva, Praha 1937.
Autorka: Darina Spodniaková (2.OA), Spojená stredná škola v Detve
Meno a priezvisko učiteľa: Mgr. Emília Javorčíková