Gabi03
Daj tip čo dávaš do toho zapekaného patizónu. Mám doma cuketu a vyprážať ju nechcem.
Napíšem ho rada, len sa priprav na to, že je to takmer beztukové jedlo. Ja také teraz musím, ale mala som dnes kamošku a tej som upiekla domáce jaterničky. Okoštovala aj z môjho jedla a nevedela si ho vynachváliť. Takže patizóny vydlabem. Semienka už boli väčšie a tie ani nemôžem, takže som ich nepoužila. Dužina sa nakrája, rovnako aj ošúpané rajčinky, ja používam tie mäsité. Dám na panvicu bez oleja, jemne posolím a pokorením mojou dietnou koreniacou zmesou. Vraj sa používala v stredoveku. Je to rovnaký pomer saturejky, rozmarínu a bazalky. Ja momentálne používam sušenú formu. Nechám to variť kým sa neodparí všetka prebytočná šťava. Nakoniec do zmesi nahrubo nastrúham nízkotučný eidam. Dám na suchý plech vystlaný papierom a pečiem do mäkka čo teda netrvá dlho. Pred koncom sa môže ešte na vrch nastrúhať syr. Napíšem aj ten môj rajčinkový šalát. Kedysi som robievala s cibulkou a na kyslo, ale cibulku teraz nemôžem, tak som sa vrátila k starému receptu mojej babičky. Ošúpané rajčinky sa nakrájajú na plátky, mierne sa posolia poliala som ich sojanézou a posypala strúhaným syrom a mojou koreniacou zmesou. Babička kedysi používala smotanu, alebo jogurt. Ak máš možnosť zohnať mäsité rajčiny, tak použi tie, sú oveľa chutnejšie.
Keď si to tak zrátaš v celom jedle je minimum tuku, len nízkotučný syr a aj napriek tomu je to skvele. Ak to skúsiš, daj vedieť či chutilo.