![MimoTemy](https://www.porada.sk/images/smilies/mimotemy.gif)
k olomouským syrečkom: zaujímavosť z čiech:
cit:
zkuste zajet do Loštic do muzea, ale program včetně instruktážního filmu je někdy (asi mimo sezónu) jen po předchozím objednání, je to nevelké muzeum a nemnoho návštěvníků. Tam pochopíte, že není tvarůžek, jako tvarůžek a všechno se předat nedá. Např. prkna pro uskladnění tvarůžků při uzrávání dostávala děvčata do svatební výbavy. Byla už použitá, takže naočkovaná tou správnou kulturou - cenné dědictví.
Lošticích byste se taky dověděla, že před 100 lety v okolí Olomouce vyráběli syrečky ve spoustě rodin a sváželi je do Olomouce na trhy (proto "olomoucké") takže proč hned házet flintu do obilí, a třeba by šla prkna na zrání naočkovat pravýma loštickýma syrečkama dodatečně. Ale znovu doporučuji Loštice, ve filmu tam popisují přesně, jak se syrečky formovaly, nechávaly zrát, kdy a v čem se omývaly a překládaly atd atd. To fakt nejde popsat. Mimochodem, švagrová dělá taky kozí sýry a stěžuje si, že sýry jsou prima, akorát že nikdy neví, co jí z toho vyleze, jestli Lučina nebo ementál. A taky dostala radu, že do toho přijde časem... Zdravím.