Do misky das vodu s kaputnicou 400ml v pomere cca 3:1 - 4:1, 1/2 kvasnic, na spicu noza cukru, 150ml raznej muky metlickou vymiesas a nechas 10min. v bozom pokoji. Potom pridam 800ml T650, 2-3PL pomlete lanove semienka, jeden rozmixovany zemiak, 2KL soli, trocha do toho popichas a opat nechas 20min. v bozom pokoji. Po uplynuti pokoja vymiesas klasicky cesto a nechas ho hodinku nech sa kvasinky napasu. Ak ti vykysne, smaris ho na tapsnu, vytvarujes, hodis do nejakej nadoby (tento som piekol v sklenej miske, ale pekac je lepsi), pripadne naockujes slaninkou, semiackami, nechas podkysnut tak, aby nespadol, a sup s nim do vyhriatej pece. Zo zaciatku mu osolim 240*C na 10-15min., aby sa vytiahol, potom znizim na 200*C a peciem do upecenia, asi 45min. Tuto novu pec este nemam odskusanu, v starej som mal chlieb hotovy za 30min., teraz ho peciem hodinu, ale korka nie je taka ako v starej peci. Ak mas moznost, pocas pecenia fukni obcas rozprasovacom do pece vodu, aby sa piekol v pare. Tento si sarkan zobral do postele a zul ho pri televizore. Kapustnica mu doda zvlastnu chut i vonu, ako keby sa piekol na kapustnom liste. Akurat si musis odhadnut pomer, aby pasoval na tvoje chutove pohariky.
Kolozvarskej ubuda, trochu som ju presolil, kuwa, kazda sol inac soli. Aj pri chlebe si treba odskusat mnozstvo soli, pretoze niektora soli viac, ina menej. :-)