nech sa páči
Styri deci tepleho mlieka vylejem do misky na 1/2 kvasnic, pridam na spicu noza cukru a rozmiesam metlickou. Necham par minut kvasinky otuzit. Potom osejem 150ml raznej alebo grahamovej alebo ovsenej alebo vlocky (podla chuti) do kvasiniek, opat rozmiesam metlickou a necham v bozom pokoji 10 minut. Potom znovu osejem 800ml T 650, trochu do toho pozdibrem a opat necham 20 minut na bozom pokoji. Po uplynuti 20 minut pridam dve KL soli, jedno vajce, dve lyzice masti, pomeliem dve-tri lyzice lanovych semienok a vymiesam nelepive cesto. Potom si idem na hodinu a pol schrupnut, alebo pisem blbosti na Poradu. Medzim mi vykysne cesto, pomucim tablu, cesto rozdelim na dvoje a valcekom (rukou) ho trochu rozvalkam. Kolieskom na pizu nakrajam pasy, z ktorych bud pletiem pleteny alebo urobim uzliky (zemle). Rozky a bagety robim tak, ze ... hernajs to sa neda napisat, to treba vidiet. Upletene zemlicky alebo pletenky dam na pecaci papier, necham podkysnut a pri 240*C peciem asi 10 minut, potom teplotu znizim dopekam asi 10 - 15 minut pri 200*C. V starej peci som mal hotove pecivo za 10 - 12 minut, tejto novej neviem prist na chut. Prva faza pecivo vytiahne, druha ho upecie do chrumkava. Podla pece si kazdy musi vyskusat cas prvej fazy, aby nemal zemlicky od spodu chrumkave. Vsak tupritomne baby su sikovne, daju si rady. :-)