mysimis
Taiko ja varím huspeninu nasledovne: kúpim si svieže paprčky - 4 ks, 1 údené kolienko a ešte aj čisté údené mäsko, napr. krkovičku. Toto všetko dobre vyumývam a postavím variť do veľkého hrnca - cca 10-12 l. Ochutím čiernym korením, soľou, veľa, veľa cesnaku načistím, ja pre chuť zvyknem tam dať aj jeden petržlen, jednu mrkvu a cibuľu v celosti. Toto všetko uvediem do varu a varím to aspoň 7 - 8 hod. Keď je to uvarené, vyberiem mäso a vývar precedím. Paprčky a kožky si do huspeniny nedávam /tie odnesiem do útulku psíkom papať/. Do misiek si na spodok nakrájam čisté mäsko a zalejem vývarom. Nechám vychladnúť a poukladám do chladničky.
taiko, podobne ako mysimis s menšími obmenami: koleno dávam,ale nie údené, kvôli deťom pridávam pliecko - oni nemajú radi mastné.Petržlen a mrkvu nedávam, ale môže byť a z korenín dávam všetko ,čo si myslím ,že neuškodí.....aj trochu grilovacieho, zázvor, biele korenie, vegeta...proste ochutíš si to podľa svojho.Variť na miernom ohni,aby nálev zostal číry.
Deťom robím len s plieckom,prípadne karé. Ak mi zvýši nálev, do menších nádob dám šunku ,vajíčko,kápiu,uhorku a urobím vajce v aspiku.