jozka, recept mam stale rovnaky. Do cca 400 ml vlazneho mlieka (srvatky, vody s kapustnicou, piva) dam polovicku kvasnic, na spicku noza cukru, rozslaham metlickou a necham 10-20 minut vzklicit, potom pridam 150 ml ovsenych vlociek (jacmennej, zitnej, grahamovej, spaldovej, ryzovej muky), rozslaham metlickou a opat necham 20 minut v pokoji. Potom nasypem 800 ml chlebovej 650 (00), pozdibrem trochu vareskou a opat necham 20 minut nabobtnat. Po nabobtnani pridam jedno vajce, sol, pomlete lanove (sezamove, kmin, slnecnicove, tekvicove) semienka, dve lyzice bravcovej masti a vymiesam cesto. Necham ho kysnut pokial nevykysne, hodinu i viac, preto davam menej kvasnic. Cesto vyvalkam na plat, narezem krajacom na pizzu pasy a spravis pletenky, rozky alebo upleties zemle, opat ich necham podkysnut na plechu, najlepsie pekne pomaly, ak sa nevies dockat mozes si pomoct rurou pri 50*C. Potom zohrejem ruru na 250*C, peciem 10 minut, presuniem plech v rure vyssie, aby sa mi nespalil spodok a dopeciem vrch dalsich 10 minut. Sposob pecenia zalezi na type rury. Pri starej rure som mal hotove pecivo za 12 minut.
Zhrniem, chut peciva ovlyvnujem tymi 150ml inodruhovej muky alebo ovsenych vlociek a druhom kvapaliny. Ak chces biele pecivo das bielu muku 00, ak tmavsie, pouzijes chlebovu 650. Nasi maju radi prespikovanu udenu slaninku, tak ju bud zapletiem, alebi pichnem nozom a strcim do vzniknutej dierky. Nechaj si chutnat. :-)