Kup si zavaraci alebo vpichovaci teplomer a maly smotanovy jogurt bez primesi ako susene mlieko a pod. (napriklad Coop Jednota). Zohrej mlieko za obcasneho premiesania (koza) na 85*C. Potom ho ochlad na 50*C. Z mlieka trochu odober, rozmiesaj v nom metlickou jogurt a vlej naspat. Opat dobre rozmiesaj metlickou a prikry dekou, aby neunikalo teplo. O cca tri hodiny bez pohybu mas jogurt hotovy ... vychladit a sup do chladnicky. Neockuj nad 50*C, pretoze zabijes kulturu, ktora je v jogurte. Pred jedenim domaci jogurt dobre rozmiesaj metlickou, aby mal konzistenciu ako kupovany. Maly jogurt ti staci na tri-styri, aj pat litrov mlieka.
Ak mlieko ochladis na cca 30*C a naockujes acidkom, mas domace acidko. Acidka na ockovanie treba asi trikrat viac ako jogurtu a musi stat cca 24 hodin bez pohybu. Netreba ho prikryvat. Takisto pred pouzitim dobre rozmiesat metlickou, aby mal konzistenciu ako original.
Ale pasterizaciou myslim, ze vapnik neziskas, respektive nie formu, s ktorou si organizmus poradi. Do mlieka by si musela pridat potravinarsky chlorid vapenaty. Ja to nerobim, pretoze u nas ho nedostat a ten, co s nim posypuju cesty je spinavy. Pi surove nepasterizovane mlieko. Pijem ho tiez. :-)
Naposledy upravil alabut : 06.02.11 at 03:02