salka
a domáca tatárka?
No najprv si spravis majonezu - zltka rozslahas s trochou kvalitneho vinneho octa, stipkou soli, bieleho korenia a mletej horcice, potom sa staleho slahania pomaly, najprv po kvapkach, prilievas olej, az kym sa nevytvori emulzia. Ked je prilis husta, pridas trochu citronovej stavy.
Tatarska omacka alebo sauce tartare je vlastne ochutena majoneza. Obvykle sa k hotovej majoneze pridaju nasekana kysla uhorka, nasekana cibula, pazitka a kapary. Tradicne sa podavala k steak tartare, ci k tatarskemu bifteku, tak preto ten nazov. Uvidis, ze domaca strci vsetky kupovane do vrecka.
Este par poznamok k oleju. Existuje viacero legiend o povode majonezy, ale najpravdepodobnejsie miesto povodu sa zda byt Minorca. Spomina sa uz v 19. storoci. To znamena asi olivovy olej, avsak dnes sa pouziva nejaky neutralny olej, napr. slnecnicovy. Tiez to odporucam.
Olivovy olej musi totiz byt v tomto pripade jemnejsi typ, teda s nie prilis vyraznou aromou. Tieto podmienky sice splna olivovy olej od apulijskej firmy Teanum, ktory sa predava u nas na mila.sk, a je to sucasne jediny olivovy olej predavany v SR, teda aspon pokial viem, avsak je dost drahy - 0.5l stoji 12€. Viem, ze kazde potraviny su plne flias s napisom olivovy olej, extra panensky, ale podla Medzinarodnej rady pre olivovy olej musi mat tento aj iste chutove charakteristiky, predovsetkym nesmie mat chutove a cuchove defekty. Takze olivovy olej, ktory kupite v potravinach a vam nechuti, lebo chuti ako benzin/petrolej/ina chemia cize odporne, ma chutove defekty a teda nejde o extra panensky. On mozno kedysi extra panenskym bol, ale uz nie je, lebo zoxidoval. Alebo nikdy nebol a je to cisty podvod, co je zas tiez velmi bezne. Olivovy olej sa musi dat normalne pit. Ak si nalejete trochu do ust a je to odporne, mate chut do vyplut ci pozvracat sa, nema sa pouzit do jedla, lebo akurat tak pokazi chut celeho jedla. Ten od firmy Teanum napr. chuti po trave aj s takou prijemnou travnatou horkostou, je tam naznak bielych mandli, tiez ho citit po zelenom jablku a je aj dost pikantny. Nalejete si do ust a je to prijemny pocit a tak to ma byt. No a pokial ide o moje skusenosti, tento ako jediny to splna a teda ho mozno oznacit za olivovy olej. Mozno este daco je v BA, neviem. V kazdom pripade, aj ked v tohto oleja by bola iste chutnejsia majoneza, bola by dost draha, takze odporucam radsej nejaky obycajny rastlinny.