Cesnaková tatarka
Suroviny:
1 celé veľké vajíčko,
1 PL mletého horčičného semena alebo horčice, korenie, soľ, drvená štipľavá paprika, trošku bazalky
olej
veľká hlavička cesnaku, kyslá uhorka, cibuľa a mrkva z uhoriek /iná kyslá alebo varená zelenina/, pohár vriaceho!!! uhorkového nálevu
Postup: Rozmixujeme vajíčko s horčicou, korením a soľou, potom prilievame olej a mixujeme do zhustnutia.
Vlejeme pohár vriaceho uhorkového nálevu, premixujeme s ostatnými surovinami a znovu pridávame olej až je majonéza hustá
/ po vychladnutí ešte trochu zhustne/. Je toho plná 7dcl fľaša, vydrží dlho, žiadna chémia.
Môžeme pridať čerstvé bylinky alebo koreniny podľa vlastného výberu.
Kto neznáša čerstvý cesnak, môže ho krátko povariť v uhorkovom náleve, pozor, kypí.
PS.
Pôvodný recept je francúzska omáčka AOLI len zo žĺtka. Vriacu vodu som nahradila nálevom zo sladkokyslých uhoriek, prevarím ho v mikrovlnke a rovno vlejem do majonézy. Nebojte sa toho, stačí 1x
Olej lejem, žiadne po kvapkách.
Ak robím majonézu do zemiakového šalátu, cesnak vynechám. Ak je kyslá, pridať lyžičku cukru.