lofr Neviem, nemal som ho este. Ani ja nie som odbornik, len sa zaujimam. Ako chuti? Napr. ten od Teanum, co som spominal, sa da opisat asi takto: v arome zelene jablko (co sa v tom peste nadherne prejavilo) a cerstvo pokosena trava, v chuti horka listova zelenina (pupava a tak) pri troche fantazie blansirovane mandle, ked ich posekas v mixeri, v ustach plnsie telo, ale prijemny pocit, po prehltnuti v krku stipe. Samozrejme, chutovy profil sa moze lisit kazdym rokom.
Minuly rok som mal jeden lokalny zo Zakynthosu, ktory aj vyhras dajaku medajlu. V chuti aj arome boli hrozienka, trocha pripominal zemlovku. Blizsie ale neviem nic povedat, bol to moj prvy skutocny olivovy olej.
Potom vsetky tie bezne olivove oleje z obchodu (vsetky deklarovane ako extra panenske - HAHAHA). Vyskusal som Franz Josef, Monini Umbria, Minerva, BIO Agia Triada (k tomu este pozri poznamky), Farchioni, Lidl a co ja viem co. V arome voskove pastely ci ako sa to vola (=znak oxidacie), chut odporna, neopisatelna. Jednak taka nijaka a akoby to bol motorovy olej alebo co. V ustach je to odporny pocit, mas chut to vyplut. Daj si jablko alebo mineralku, potom do maleho trochu vyhriateho poharika (stamperlik alebo este lepsie taky tvar ako na vino) nalej trochu oleja, zakry rukou a potras s tym, nech sa olej zahreje o steny. Potom odkry, ovonaj, daj si maly glg, s olejom v ustach zacni srkat. Potom povedz, ako chuti a vonia/pachne.
Ale vykaslal by som sa na vsetky tie velke znacky, kde nevies, odkial presne pochadza, z akej je odrody. Prelozil som par odstavcov z knihy Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, zalozim temu a tam si to vsetci mozu precitat. Je to poucne.
Cital som teraz par recenzii, ale tazko povedat. Totiz faktom ostava, ze olivovy olej sa kazi a to dost rychlo. Napr. pri spravnom skladovani moze olej z nezrelych oliv vydrzat aj dva roky, ale zo zrelych moze byt pokazeny za sest mesiacov. Spravne ma byt v nepriehladnej flasi, ma byt ihned po zbere vylisovany (do 24h), ihned plneny a drzany mimo priameho svetla a v chladnejsom prostredi (teda nie pri sporaku). Bohuzial tieto podmienky malokedy olej splna.
Taliani zvyknu podvadzat. Napr. dovedzu obrovske mnozstvo lacneho oleja z Turecka, ktory uz tam mohol sediet v blbych podmienkach, na lodi moze byt v ocelovych cisternach (+ slnko = teplo), potom plneny v Taliansku a podvodne ozaceny ako 100% taliansky. Potom je v priehladnej flasi v obchode par mesiacov, mozno dokonca v Nemecku a az potom ho hodia nam a my blbci ho kupime. To uz je takmer urcite pokazeny.
EDIT: Zabudol som dodat k tomu Agia Triada. Verim, ze olej je poctivy, ale moj bol uz len par mesiacov pred koncom dvojrocnej zaruky (tak to vychadza, tipujem, ze zber na Krete je niekedy v auguste a septembri), v priehladnej flasi, 4€ za 250ml, takze asi sa ludia velmi nehrnuli ho kupovat. Avsak aj napriek pokrocilej oxidacii si zachoval naznak prijemnej ovocnej aromy podobnej tej u toho Zakynthosskeho.