andreaS
kuskus - milujem tuto potravinu... akurat ze asi kupujem iny druh ako AlaNR... lebo ten "moj" staci zaliat rovnakym mnozstvom vody... t.j. pre seba mam odmerane mnozstvo 130ml kuskus-u a tolko isto vody... pripravujem ho chutovo neutralne - osolim a pridam trosku oleja... zakryjem alobalom a za chvilocku je hotovy, napucany... "nacuchram" vidlickou a mozem podavat
![Wink](https://www.porada.sk/images/smilies/wink.gif)
mojmu muzovi nechuti... ja sa ho neviem dojest a ideal hlavne s omackami... nasiakne ju doseba a ja sa oblizujem aj za usami
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
... chystam sa vyskusat aj sladke variacie s kuskus-om...
salko a varenie - nasi chodievaju sem-tam na nakup potravin do polska a mama naposledy uplnou nahodou kupila uz takuto hotovu zmes... je to asi 2-3x take balenie ako nase salko, v plechovke... a uz skaramelizovane... keby som nevidela balenie tak neuverim, ze to neni prevarene salko... mama robieva plnku do torty zo salka a teraz ma ulahcenu pracu
![Wink](https://www.porada.sk/images/smilies/wink.gif)
dievcata,ten navod na vreckach co tu opisujete,je samozrejme z dovodu malej straty casu,a preto vasim pribuznym ani nechuti!!!!!
pretoze ked sa kuskus zaleje vodou,nasaje ju a je ozaj hnusny-skusala som to.
![Big Grin](https://www.porada.sk/images/smilies/biggrin.gif)
![Mad](https://www.porada.sk/images/smilies/mad.gif)
pravy kuskus sa pripravuje uplne inak-varila som ho v taliansku podla podrobneho opisu mojej kamosky z Maroka:
vo zvlastnom hrnci ,ktora sa vyraba vyslovene na kuskus,sa vari mäsovo-zeleninova omacka a nad tym je sito/to je sucast toho hrnca,je to vlastne naparovacia nadoba.kovova./
kuskus prehnetieme rukami,ktore sme si poriadne naolejovali.
mozeme si ich naolejovat este aj viac krat,kym sa kuskus nepomasti a nevytvara guce-nelepi sa do hrudiek.
takyto ho dame na ten parak a ten polozime na nadobu,v ktorej sa uz vari omacka/recept mozem prilozit,ak ma niekto zaujem/.ak chcete len kuskus ako prilohu,v nadobe nevarite omacku ale len vodu.musi sa varit,pretoze kuskus sa robi na tej pare.neprikryva sa.
ked trochu naberie na objeme,nadobu zlozime.
pripravime si inu nadobu so studenou vodou a este jednu prazdnu.
vo vode si macame ruky a z paraka naberame male mnozstvo horuceho kuskusu a hnetieme medzi rukami-aby sa trochu od tych ruk namocil,potom ho dame do prazdnej nadoby.takto postupujeme kym neminieme cely obsah.v prazdenj nadobe sa nam hromadi kuskus prehneteny mokrymi rukami.mozeme pozorovatmze sa mierne zväcsil jeho objem.
dame spät na parak a nechame dost dlho parit.potom znova zlozime ,pripravime si vodu a prazdnu nadobu a predosly postup "namacania rukami" zopakujeme.znova dame nad paru a nechame parit.
postup namacania a nasledneho parenia sa musi zopakovat 3-4 razy,kym nie je kuskus mäkky,prijemny na skus a je ho poriadna kopa......
takyto kuskus je skvely a nic sa mu nevyrovna.mnam.najlepsi je ten s velkymi zrnami-je ich totiz viac druhov.
poviete si-tento postup je udlhavy.....je to fakt,ale to je pravy kuskus,ktory naozaj aj chuti.
vzdy ked som ho isla pripravit,na ten den som si nic ine neplanovala,lebo mi to zabralo velmi vela casu.ale je to super,navari sa vela,neoplati sa to robit pr jedneho.da sa dat do mraznicky taky hotovy,takze ziaden problem.