.......
KUS-KUS:
pravy kuskus sa pripravuje uplne inak-varila som ho v taliansku podla podrobneho opisu mojej kamosky z Maroka:
vo zvlastnom hrnci ,ktora sa vyraba vyslovene na kuskus,sa vari mäsovo-zeleninova omacka a nad tym je sito/to je sucast toho hrnca,je to vlastne naparovacia nadoba.kovova./
kuskus prehnetieme rukami,ktore sme si namocili vodou a poriadne naolejovali.
mozeme si ich namocit a naolejovat este aj viac krat,kym sa kuskus nepomasti a nenamoci a nevytvara guce-nelepi sa do hrudiek.je to preto aby sa neprepadal cez diery v paraku.
takyto ho dame na ten parak a ten polozime na nadobu,v ktorej sa uz vari omacka/recept mozem prilozit,ak ma niekto zaujem/.ak chcete len kuskus ako prilohu,v nadobe nevarite omacku ale len vodu.musi sa varit,pretoze kuskus sa robi na tej pare.neprikryva sa.
ked trochu naberie na objeme,nadobu zlozime.tento postup robime vzdy,ked pridavame k omacke nove dolezite ingrediencie.
pripravime si inu nadobu so studenou vodou a este jednu prazdnu.
vo vode si macame ruky a z paraka naberame male mnozstvo horuceho kuskusu a hnetieme medzi rukami-aby sa trochu od tych ruk namocil,potom ho dame do prazdnej nadoby.takto postupujeme kym neminieme cely obsah.v prazdenj nadobe sa nam hromadi kuskus prehneteny mokrymi rukami.mozeme pozorovat ,ze sa mierne zväcsil jeho objem.
dame spät na parak a nechame dost dlho parit.potom znova zlozime ,pripravime si vodu a prazdnu nadobu a predosly postup "namacania rukami" zopakujeme.znova dame nad paru a nechame parit.
postup namacania a nasledneho parenia sa musi zopakovat 3-4 razy,kym nie je kuskus mäkky,prijemny na skus a je ho poriadna kopa......kus-kus sa ma zdvihnut aspon 3 razy,vtedy by mal byt hotovy.je sypky,nelepi sa.nie je rozvareny.absorbuje do seba vela omacky-stavy.
takyto kuskus je skvely a nic sa mu nevyrovna.mnam.najlepsi je ten s velkymi zrnami-je ich totiz viac druhov.
servirovanie.
na tanier dame kuskus a poriadne popolievame. stavou nesetrime,kuskus ma byt dobre navlhceny..navrch polozime kusy zeleniny a mäsa.
poviete si-tento postup je zdlhavy.....je to fakt,ale to je pravy kuskus,ktory naozaj aj chuti.
vzdy ked som ho isla pripravit,na ten den som si nic ine neplanovala,lebo mi to zabralo velmi vela casu.ale je to super,navari sa vela,neoplati sa to robit pr jedneho.da sa dat do mraznicky taky hotovy,takze ziaden problem.
![Wink](https://www.porada.sk/images/smilies/wink.gif)
[/QUOTE]
tak konecne som ten recept vyhrabala a nasla som aj kopu inych,tak lepim.nech to mate pokope,citujem navod na originalnu pripravu kuskusu ako prilohy k tejto
OMACKE.ale aj povodnu upravu kuskusu som este doplnila,tak si to precitajte este raz.
pripravte si poriadne velky hrniec.
potrebujeme:
hovädzie alebo telacie mäso
/1-2 kg/moze byt aj viac
cca 1 kg mrkvy
cca 1 kg cukin/takych malych,nie obrovskych,co sa vysmazaju/
2 velke cibule
kus tekvice/zhruba tolko co je mrkvy/
1 bulva zeleru/velkost ako dve velke zovrete dlane/
zopar hlavok bielej repy/vola sa to aj kvaka/-cca 5-7 kusov
cca 5 hrsti zelenych fazulovych strukov
podla chuti mozeme pridat i karfiol alebo na stvrtky nakrajane 2-3 velke paradajky,pripadne inu zeleninku
1 zelena paprika/PCR-ka,nie kapia!!!!!/
väcsi zväzok aromatickych vnati/petrzlenova,zelerova,cibulova,estragon,saturejka/
olej
sol
trocha paradajkoveho pretlaku
koreniny:kurkuma,sladka paprika,troska kminu/najlepsi je cumino/,stiplava paprika alebo chilli,cele nove korenie,bobkovy list
postup:
-mäso nakrajame na velke kocky-velkost skoro ako zovreta mensia dlan,nie na drobne kusky!!!!
-zeleninu umyjeme,ocistime
-na mensie kocky pokrajame iba zeler
-mrkvu a cukiny pozdlzne prekrojime na polovice,ale ak su male,tenke,nechame ich vcelku
-cibulu nechame vcelku
-tekvicu nakrajame na kusy velke ako je mäso/5x5cm/
-repu na podobne kusky,alebo kazdu repu prekrojime len na polovicu
-strucky cca na 4 cm dlhe kusky
-ak pridavame karfiol,rozoberieme ho na ruzicky
-ak davame paradajky,nebudeme uz pridavat pretlak!!!!pokrajame ich na platky aby sa dobre rozvarili
-olej zohrejeme
-pridame mäso a prudko opekame zo vsetkych stran-mäso ma byt asi do jednej tretiny ponorene v oleji
-pridame sol,trochu kurkumy,stipku kminu,dost sladkej papriky a mierne stiplavej papriky-dobre pomiesame s mäsom
-este cca 5-6 zrniek noveho korenia a 2-3 velke bobkove listy
-pridame celu cibulu a zalejeme takym mnozstvom vody,aby bolo mäso ponorene este o 5 cm vyssie/podotykam ,ze teraz sa nad toto dava ten parak s kuskusom a vsetko sa vari naraz!!!/
-dusime do mäkka
-ked je mäso tak dobre zmäknute,ale nie este hotove,pridame mrkvu,zeler,vnate,repu,
-ked je mrkva polomäkka,pridame este cukiny,tekvicu /karfiol/ a fazulove strucky-na zaver paradajky alebo pretlak-vzdy ked treba,dolievame vodu-tej musi byt stale rovnako,takmer ako na zaciatku
-vsetko uvarit do mäkka
-omacka ma mat polievkovu konzistenciu
-vody musi byt vela,lebo kuskus prijme vela tekutiny
-vela musi byt aj zeleniny-jedla ma byt plny hrniec
-pocas pripravy omacky sa paralelne pripravuje aj kus-kus-na paraku nad omackou,podla navodu vyssie uvedeneho.
zozente si na to ten originalny hrniec.je to tutovka,aj ked sa vam to zda hrozne vela,z mala sa to neoplati robit.co zostane,supnete do mrazaku.mnam.
![Wink](https://www.porada.sk/images/smilies/wink.gif)