Domáce linecké koláčiky 210 g hladkej múky
140 g masla
2 žĺtky
70 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 citrón
jahodový alebo ríbezlový lekvár
práškový cukor na posypanie
Postup: Maslo, žltky, práškový a vanilkový cukor, ostrúhanú citrónovú koru - spracujeme cesto a na hodinu ho odložíme do chladu.
Potom z cesta vyvalkáme plát a formičkami vykrajujeme želané tvari. Z jednej polovice vykrojených koláčikov vykrojéme stred. Koláčiky poukladáme na plech , kde je papier na pečenie a pečieme na 180 stupňoch. Pečieme asi 8 až 12 minút.
Smotanový koláč s tvarohom cesto: 200 g práškového cukru
300 g polohrubej múky
100 ml mlieka
3 vajcia
1/2 l pochúťkovej smotany
1 čaj.lyž. sódy bikarbóny
2 PL kakaa
plnka: 1/4 kg tvarohu
50 g masla
1 žĺtok
4 PL práškového cukru
1 PL maizeny
rum
Postup: Suroviny na cesto pomaly vymiešame na redšie cesto a rozdelíme na dve polovice.
1. časť vylejeme na vymastený plech. Tvaroh + maslo + žĺtok + práškový cukor + maizenu + trochu rumu spolu vymiešame na hmotu. Malé kopky kladieme na cesto lyžičkou a nato potom vylejeme druhú časť cesta. Pečieme asi 45 minút.
Citrónová poleva
200 g práškového cukru
1 PL horúcej prevarenej vody
2 PL citrónovej šťavy
Biela cukrová poleva
160 - 300 g práškového cukru
1 bielok
1 čaj.lyž. citrónovej šťavy
Jednoduchý jablkový koláč
400 g polohrubej múky
350 g práškového cukru
1 vajce
1 čaj.lyž. sódy bikarbóny
1/2 kg postrúhaných jabĺk
Postup: Všetko to spolu zmiešame a vylejeme na vopred vymastený a múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení ho potrieme džemom a posypene kakaom, alebo farebným kokosom (može sa aj posekanými orechami)