TEKVICOVY ZAKUSOK-BIO.RACIO
3 vajcia-oddelit zltky a bielky
150 g xylitol a fruktoza-pol na pol,moze byt aj menej,podla chuti
/alebo tmavy cukor,prip.med/
50 g celozrnnej raznej muky
150 g celozrnnej spaldovej miky
1 bezfosfatovy prasok do peciva,alebo vinny kamen
130 g kokosoveho oleja /alebo masla/
100g mletych mandli
citronova kora z nestriekaneho citronu
1 kl mletej skorice
stipka mleteho kardamomu /alebo klinceka/
120 ml mlieka / moze byt aj rastlinne,ale ja to robim len obcas/
-pekac s vyssimi bokmi si vylozime peciacim papierom
-bielky vyslahame do tuha so stipkou soli
-zltka vyslahame najskor so sladidlom
- pridame kokosovy alebo iny tuk a dobre preslahame
-ruru zapneme na 160 stupnov a nechame aspon 10 minut vyhriat
-k zltkovej mase pridame vsetky ostatne suroviny,preslahame na slabsih otackach aby sa masa spojila v jeden hustejsi celok
-napokon vareskou jemne primiesame vyslahane bielky-sneh
-cesto zredne,ale je take hustejsie,nie liate!!!
lenivo klze z varechy
-ak sa nam zda prilis huste mozme pridat trosicku mlieka,ak naopak prilis riedke,pridame lyzicu muky,mandli alebo kakaa...
-pomocou varechy a stierky vyskrabeme na pripraveny plech,rozlozime aj do rohv a uhladime po celom plechu
-Dame piect
-pri 160 stupnoch sa pecie od 35 minut az do 50 minut-treba to sledovat,kazda rura je trochu ina,zalezi aj na Tom ci si date teplovzdusne alebo obycajne pecenie bez ventilatora
-to zu zistite aj na omak rukou alebo pomocou spajle-piskota sa bude oddelovat od okrajov papiera
po vybrati z rury nechame vychladnut na plechu
medzitym si priravime napln
kedze som nevazila,mozem len tak od oka odhadnut ze ocistenej tekvice bolo 8 -9 velkych kuskov,asi ako 9 velkych jablk
200g mletych mandli
1 vanilkovy pudingovy prasok-bio
5 PL rumu
300 ml mlieka
50-80g cukor ci ine sladidlo
stava z jedneho citrona a trochu struhanej kory
mozeme pridat vanilku vyskrabanu z jedneho struku ale netreba
-tekvicu postruhame na väcsich zuboch-ako jablka na strudlu
-vlozime do hrnca s dvojitym dnom a podlejeme troskou vody,dusime
-ked zacne mäknut,pridame cukor a casto miesame,podla potreby pridavame po lyziciach vodu,aby nam to nepriharalo
- v mlieku si rozmiesame pudingovy prasok
-ked tekvica zmäkne,nema to ale byt pyre !!!!,stiahneme z platne a vlejeme rozmiesany puding -rychlo zamiesame ,aby nevznikli hrudky
- vratime na platnu a trochu za staleho miesania povarime
-pridame mandle,rum a ostatne prisady,dobre zamiesame,vsetko musi prejst varom a plnka ma by t mierne husta,ale roztieratelna
-este takuto horucu ju vylejeme na vychadnutu piskotu
-plnka po vyliati na piskotu ostane tam kde sme ju vyliali,nerozlieva sa dalej-taka je spravna konzistecia,musime ju po celom plate rozotriet pomocou stierky,pekne uhladime vrch aby bol rovny
-posypeme mandlovymi hoblinkami alebo nahrubo neasekanymi madlami,ci orechmi a kde vychladne ,vlozime kolac do chladnicky,najlepsie na noc
-na dalsi den kolac mozeme jest
-ina varianta
-po rozotreti plnky neposypeme mandlami a Dame po vychladnuti do chladnicky
- na druhy den polejeme cokoladovou polevou,mierne vychladnutou,nie horucou a nechame stuhnut,mozeme poliat cely kolac alebo len pofrkat a k tomu posypat este sekanymi orieskami
cokoladovu polevu
si pripravime z kvalitnej tmavej cokolady a kuska kakaoveho masla alebo kokosoveho tuku
alebo pouzijeme kakaovy prasok,a pouzijeme viacej tuku-kakaoveho ci kokosoveho