aj my sme rozmýšlali nad fin. príspevkom a vyšlo mi z toho, že ak mám konať v medziach zákona tak mám dať fin. príspevok a nie SL
finančný príspevok môžem dať ak:
- hotové jedlo
nemôžem zabezpečiť stravovanie priamo na pracovisku, prípadne u suseda (t.j. v časovom horizonte 0,5 hod - reálne zamestnanec nestihne prísť do jedálne, najesť sa a vrátiť sa na pracovisko - u nás by to trvalo asi 1-1,5 hod.
- stravný lístok
nemôžem zabezpečiť aby si zamestnanec zaň zakúpil v časovom horizonte prestávky, t.j. 0,5 hod teplé jedlo. - u nás nemožné.
takže či sa to zamestnancom páči alebo nie - asi skončíme v súlade so zákonom pri fin. príspevku.
SL síce v potravinách berú, ale o teplom jedle nemôže byť reč.
P.S: výňatok z usmernenia DR
V súlade s § 152 ods. 5 a 6 ZP zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok v sume uvedenej v § 152 odseku 3 ZP, t.j. najmenej 55% z ceny jedla najviac na každé jedlo do výšky 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách len vtedy, ak
-
nemôže zabezpečiť stravovanie podľa § 152 odseku 2 ZP, t.j. zamestnávateľ nemôže zabezpečiť zamestnancom stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie na sprostredkovanie stravovacích služieb
Ide napr. aj o prípady, ak stravovanie prostredníctvom stravovacích poukážok by nebolo možné uskutočniť v stravovacom zariadení v priebehu prestávky na jedlo a oddych.
http://www.drsr.sk/drsr/slovak/danov...anie022009.pdf