Zita5
Manžel mi odprisahal , že sa cukrovky chce zbaviť a sľubuje všetko , diétu , cvičenie , prestane fajčiť atď . Som zvedavá čo z toho dodrží . Ale som z toho veľmi unavená , tá perepúť , ktorú musí ešte absolvovať . No ale snažím sa aj tak v duchu byť pokojná a želám mu , aby nič hroznejšieho sa neudialo . Doktor vravel , že 99 % pacientov nie je schopný vyliečiť / nedoržiavajú správnu životosprávu/ a podarí sa vyliečiť len 1% . Manžel vraví , že on bude zaradený v tom 1%. Držím mu palce . Dnes mu hrozila už aj nemocnica , ale naštastie nebolo miesto, tak začali ambulantne .
I keď som bola rozhodnutá, že na túto stránku už nepôjdem, dnes mi to nedalo, nazrela som a nakoľko tento problém máme v rodine, skúsim poradiť.
Diabetes Melitus II.typu, ale ani I. typu sa nedá vyliečiť. Len sa treba naučiť s ňou žiť, dodržiavať režim a diétu a človek je opäť schopný sa zaradiť do pracovného procesu. Manžel musí diétu dodržiavať, inak sa pridružia ďalšie komplikácie, táto choroba, keď je neliečená a nedodržiavaná diéta, postihuje nielen ochorenia očí - retinopatiu, ale aj ochorenia pečene, diabetická noha...
Je nutné vyradiť zo svojho jedálnička všetko mastné mäso, mastné výrobky, údeniny,párky, koláčiky s cukrom, menej mastiť jedlá - napr.zemiaky, ryžu, cestoviny, ja pokvapkám len trochou olivového oleja. Prívarky a omáčky variť zásadne bez smotany, len s mliekom a zahusťovať nie múkou, ale maizenou. Dá sa na to zvyknúť, keď máš pocit, že mu to neberie, dochuť mu to horčicou, Dobrotkou - nahraď ňou vegetu, neobsahuje glutamán sódny. Koláče pečiem všetky tie isté, čo aj pre zdravých, len cukor nahrádzam sladidlom, nám najviac chutí sladidlo Imber do pečenia, múku miešam napolovicu s maizenou, krémy robím z masla - toho dám 1/4 a zostatok nahradím nadstavením krému, resp.kaše zo zlatého klasu a šťavy z Dia kompóta. Kompóty a džemy sú jednoduché, ak budeš mať záujem, už som tu poprikladala veľa Dia receptov, taktiež som už dávnejšie prilepila stránku
www.imber.sk je tam veľa chutných receptov.
Veľmi veľa ochucujem bylinkami, ak máš možnosť zohnať niekde Čubricu, pridá výbornú chuť do všetkých jedál. Taktiež robievam zemiakové placky, "vyprážam" ich nasucho na teflónovej panvici a potom pre oklamanie oka a jazyka ich jemne potriem maslom. Ramu zásadne nepoužívam a neodporúčam ju, mne zvyšovala acetón. Potom už radšej tie Ramy s príchuťami, prípadne rozmixujem tvaroch, pridám pažítku, pár lyžičiek pochúťkovej kyslej smotany, má málo percent tuku. Taktiež syry kupujem len s obsahom tuku do 40%.
Keď správne prichutíš jedlo, zvykne si. Prinúť ho dodržiavať zatiaľ prísnu diétu, kým nebude jeho liečba správne kompenzovaná.
Neviem, či som už písala, že treba dodrživať prísny pitný režim, treba veľa piť, ale nesladené!!!
Inak, cukrovka je choroba, ktorú nevidieť, ale je to zákerák. Treba sa s ňou naučiť žiť. A ešte niečo Ti poviem, preto, že má niekto cukrovku, ešte nie je vadný ako človek. A aj mi to myslí, som presvedčená, že na kvalite inteligencie a kvalite človeka to neuberá.
Tak zatiaľ odo mňa toľko. Želám Tvojmu manželovi spokojný život s touto príťažou, ale keď sa s ňou spriatelí, a nebude jej robiť naprieky, ona sa umúdri a nebude moc vyskakovať.