Losos zapečený s cuketou a rajčinami a zeleninový šalát
2ks filiet z lososa
1 cuketa
3 rajčiny
olivový olej
korenie čerstvo pomleté
morská soľ
jarná cibuľka na ozdobenie
Lososa potrieme olejom, mierne osolíme, okoreníme, uložíme do zapekacej misky, prekryjeme zeleninou nakrájanou na kocky, dáme piecť do rúry - 200 stupňov asi 20 minút (v polovici pečenia dáme zeleninu pod lososa), hotové na tanieri ozdobíme jarnou cibuľkou.
Šalát je listový, natrhaný na malé kúsky, rajčina, uhorka tiež nakrájaná, všetko pokvapkané olivovým olejom a dochutené morskou soľou
Losos obsahuje vitamíny A,D,E,B1,B2,B6 a B12, ďalej malé množstvo kália, magnézia, fosforu, železa, zinku, selénu, fosforu alebo jódu.
Tento koktail pozitívne pôsobí na celý náš organizmus, v každom prípade chráni naše bunky (selén), podporuje trávenie (jód), posilňuje naše kosti, nervový systém a vôbec naše reakcie vďaka vitamínom.
Taktiež ako vitamíny, minerály, stopové prvky majú vysokú hodnotu omega3 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v mäse lososa. Tieto kyseliny si naše telo nedokáže samo vytvoriť, ale ich účinky sú fenomenálne. Pomáhajú pri vysokom tlaku, regulujú hodnoty cholesterolu.
Okrem toho mäso lososa obsahuje aminokyseliny tyrozín a tryptofán. Tyrozín stimuluje cez hormonálny obeh fizycké a psychické výkony. Tryptofán je základnou látkou pre tvorbu serotonínu, má ukľudňujúce účinky.