Breussova šťavov
Známy a úspešný rakúsky liečiteľ, Rudolf Breuss (čítaj brois), v 50.
rokoch minulého storočia zostavil po dlhom hľadaní zeleninovú šťavu,
zameranú hlavne na liečenie rakoviny. Už prvú dobrovoľnú pacientku
touto kúrou vyliečil z rakoviny a po nej v priebehu nasledujúcich
rokov údajne desať tisícky pacientov. Táto kúra však nelieči len
rakovinu, ale celú radu tzv. nevyliečiteľných chorôb vrátane leukémie
a slúži tiež na celkové preliečenie a dôkladnú detoxikáciu organizmu.
Podľa mojich skúseností spoľahlivo a do hĺbky pôsobí aj pri plesňových
a kvasinkových infekciách a celkove je nesmierne účinná.
Táto zeleninová šťava sa v nemecky hovoriacich krajinách predáva aj v
drogériách a lekárňach hotová a sterilizovaná vo fľaškách. Vyrába ju
švajčiarska firma Biotta.
Podľa autorovej knižky, s dlhým názvom "Liečenie rakoviny, leukémie a
iných chorôb prírodnými prostriedkami", si ju môžeme však sami
pripraviť čerstvú na odšťavovači, najlepšie tlakovom, z nasledujúcich
druhov zeleniny:
300 g cvikly
100 mrkvy
100 zeleru
30 g čiernej reďkovky
1 zemiak veľkosti slepačieho vajca
Z toho dostaneme necelého 1/2 l šťavy, ktorá sa užíva pomaly po dúškoch
počas celého dňa, nie viac ako 1/2 litra denne. Každý dúšok, než
prehltneme, treba dôkladne presliniť. Takže táto kúra pôsobí ako
metronomická chemoterapia, po dúškoch, počas celého dňa, počas 42 dní
dodáva do tela pravidelne celé spektrum silných fytochemikálií. Oproti
bežnej chemoterapii nemá nežiaduce vedľajšie účinky a neobsahuje len
niekoľko chemikálií, ale stovky až tisícky prírodných chemikálií vo
vyváženom zložení, s vzájomným synergickým efektom. Je to akoby
prírodná infúzia - kapačka.
Mimo tejto šťavy sa nevyhnutne pri liečení, hlavne rakoviny, užívajú
ešte predpísané bylinkové čaje a to: špeciálne pripravený šalviový
čaj, ľadvinový, resp. urologický čaj a pakostový čaj. Naviac, ešte
podľa typu rakoviny, pribúda ďalší čaj. Celá kúra trvá 42 dní. Je
možná aj tzv. malá, polovičná kúra, ktorú robíme len ako prevenciu a
na vyčistenie organizmu. Táto trvá 21 dní.
Samotná kniha je členená do dvoch častí. V prvej časti je podrobne
popísaná samotná šťavová kúra a v druhej časti je abecedný zoznam
mnohých chorôb a ich liečenie rôznymi alternatívnymi postupmi a
receptami, ktoré vypracoval alebo používal autor R. Breuss.
Sám som vyskúšal túto kúru niekoľkokrát, najdlhšiu som mal 35 dní.
Podľa vlastných skúseností som zistil, že je dôležité, aby sme mali
dobrú sladkú, lahôdkovú cviklu, pretože existuje niekedy na trhu aj
tzv. technická cvikla, určená na výrobu potravinárskej červenej farby,
ktorá nie je sladká a šťava z tejto cvikly je značne nechutná.
Ďalej v samotnej knižke autora je veľmi malá pozornosť venovaná
prechodu na normálnu stravu. Je tam len zmienka, že začíname
zeleninovými polievkami. Nie je tam uvedený žiadny harmonogram
prechodu, takže som, ako následok nesprávneho a rýchleho prechodu, mal
asi 2 mesiace silne opuchnuté chodidlá a členky. Behom pár dní som
prešiel na normálnu a výdatnú stravu. Stále treba mať na pamäti, že
nesprávny a prudký prechod na normálnu stravu môže znížiť a narušiť
liečivé účinky šťavovej kúry. Dokonca môže dôjsť až k zdravotnému
poškodeniu. Z praxe liečebného hladovania je známe, že správny a
postupný prechod na normálnu stravu je rovnako dôležitý, ak nie
dôležitejší, ako samotné hladovanie. Počas tohto obdobia je zakázaná
soľ, mäso a alkohol. Vlastne až v tomto období dochádza k rýchlemu
vymiznutiu všetkých chorobných prejavov. Toto obdobie by malo trvať
rovnako dlho ako hladovanie.
Breussova kúra je vlastne hladovanie, obohatené o malé množstvo
vitamínov, minerálov, antioxidantov, enzýmov, rôznych prírodných
fytochemikálií a dôležitých zásaditých látok, ktoré sa v čerstvej
šťave nachádzajú. Človek ju znáša oveľa ľahšie, ako samotné
hladovanie, nemá tak výrazné krízy, alebo len minimálne, a aj strata
váhy, hlavne u chudších, je oveľa menšia. Pre celkovú pohodu sa mi
osvedčila počas kúry častá relaxácia, cvičenie jogy, prechádzky do
lesa a zaujímavo energetizujúci "dych lásky" z knihy "Strava bohov" od
autorky Jasmuheen.
Je treba opakovane upozorňovať na dôležitosť postupného a
disciplinovaného prechodu na normálne stravovanie, pretože v tomto
prechodnom období, hneď od jeho začiatku, panuje veľká a nebezpečná
disproporcia, medzi tým na aké kvantá a na čo všetko máme chuť, a
medzi tým minimom, ktoré sú schopné zaspaté tráviace žľazy a orgány
stráviť. Preto ich treba zobúdzať a privádzať do činností veľmi
pozvoľna, pomaly, trpezlivo a disciplinovane. Inak sa nestrávená
potrava v črevách začne kaziť a môže spôsobiť až smrteľnú otravu a
upchatie čriev. Platí to hlavne pri čistom dlhodobejšom hladovaní, ale
rovnako dôležité je to i pri breussovej kúre.
I keď rôzne očistné kúry sa najlepšie prevádzajú na jar, túto kúru by
som odporúčal na jeseň, z hľadiska dostupnosti čerstvej a šťavnatej
zeleniny. Najlepší termín je podľa mňa začiatkom októbra, aby zostala
ešte dostatočná doba na prechod pred Vianocami, aby sme neprišli, čo
sa týka jedla, celkom o ich čaro a neboli tak frustrovaní.
Existuje takmer doslovný slovenský preklad nemeckej knižky už v 2.
vydaní z vydavateľstva Kaligram, kde je však malá chyba v preklade,
kde v zložení zeleniny je namiesto čiernej reďkovky uvedený petržlen.
V origináli, ani v českom preklade sa nič také nenachádza.
Nedávno vyšlo už 5. vydanie českého prekladu z vydavateľstva Erika,
ktoré vypustilo rôzne viackrát sa opakujúce veci, ale napríklad aj
recept na alternatívnu cibuľovú polievku, ktorá sa inak v texte viac
krát spomína, a ktorá je pri neprekonateľnom hlade počas kúry
tolerovaná. Taktiež mi chýbali aj ďalšie, podľa mňa, zaujímavé
informácie. Je však prehľadnejšia a má na záver dôležitý denník Ing.
Stanislava Dvořáka, ktorý celú kúru absolvoval a si takto vyliečil v
apríli a máji r. 1990 nevyliečiteľnú a už neoperovateľnú rakovinu.
Naviac sú tam vyjadrenia jeho oboch ošetrujúcich lekárov, ktorí ho
počas tejto kúry sledovali, podporili a podržali. Pozoruhodné je, že
používal len sterilizovanú šťavu vo fľaškách zo Švajčiarska, ktorá je
vlastne sterilizáciou už ochudobnená o enzýmy a čiastočne vitamíny a
napriek tomu sa vyliečil.
Zaujímavé je tiež, že na konci kúry, jeho chorobné prejavy boli horšie
ako na začiatku, z čoho bol už značne deprimovaný, avšak behom prvých
desiatich až dvadsiatich dní, prechodného stravovacieho obdobia,
všetky chorobné príznaky mizli ako jarný sneh. A podľa 5.vyd. knihy,
ktoré vyšlo zač. roka 2008, je pán Dvořák stále zdravý. Treba však
dodať, že drží prísnu bezmäsitú diétu a i inak sa o seba zodpovedne
stará.
V druhom článku prikladám jeden doslovný český preklad podstatných
častí tejto kúry, ktorý je podľa mňa dobrý a dostatočný na jej
absolvovanie. Na záver som doplnil tiež prispôsobenú užitočnú vzorovú
tabuľku prechodu na normálnu stravu pri breussovej kúre.
František Žilinek
http://eutrofia.sk/?q=node/314